Cazarea a 56 de senatori la hotel – 1,1 milioane de euro pentru 10 luni
Senatul plăteşte cazarea la hotel a 77 de senatori, pentru 56 dintre ei, cazaţi la fostul Hotel Bucureşti, actualmente Centre Ville, virând 4,6 milioane de lei în acest an. La aceştia se adaugă alţi bani pentru ceilalţi 21, majoritatea cazaţi la Marriott.
Aproape jumătate din senatorii României, nefiind din Bucureşti, beneficiază, conform Statutului deputaţilor şi senatorilor, de cazare plătită din buget. Mai exact, din cei 137 de senatori, 77 sunt cazaţi la hotelurile bucureştene. Senatul a dat publicităţii vineri termenii contractului pe care l-a încheiat cu SC Bucureşti Turism SA pentru acest an, pentru cazarea unora dintre cei 77 de senatori.
Conform documentului respectiv, pentru 56 de senatori care sunt cazaţi la Hotelul Centre Ville de pe Calea Victoriei pentru 10 luni în acest an se vor plăti 4.606.156, 8 lei, preţul incluzând TVA de 9% aferentă acestui tip de servicii. Considerând cursul BNR de 4,1 lei pentru un euro la începutul lunii martie, data la care a fost încheiat contractul între Senat şi SC Bucureşti Turism SA, rezultă că pentru cazarea celor 56 de senatori Senatul plăteşte în acest an 1,1 milioane de euro.
Adică pentru un senator, pentru cele 10 luni de cazare, se plăteşte în medie suma de 20.000 de euro, deci 2.000 de euro per lună. Cum suma este plătită numai pentru 56 din totalul de 77 de senatori, iar surse parlamentare spun că şi contractele cu celelalte hoteluri sunt alcătuite cam în aceleaşi condiţii, un calcul simplu ar arăta că aproximativ încă 400.000 de euro ar fi plătite pentru cazarea celorlalţi 21 de senatori, ceea ce ar duce la o sumă totală de aproximativ 1,6 milioane de euro per 10 luni plătite pentru cazarea celor 77 de senatori.
Secretarul general adjunct al Senatului, Constantin Gheorghe, a precizat pentru Jurnalul Naţional că, în afară de cei 56 de senatori cazaţi la Centre Ville, alţi 16 sunt cazaţi la Mariott, trei la Hotelul Monte-Nelly, iar alţi doi la un alt hotel. În aceste hoteluri, senatorii sunt cazaţi nu numai în apartamente cu o singură cameră, dar şi în apartamente cu două sau chiar trei camere, în funcţie şi de opţiunea senatorului, dar şi de disponibilitatea hotelului, au relatat pentru Jurnalul Naţional surse parlamentare.
Potrivit acestora, condiţiile negociate cu hotelierii includ şi facilităţi pentru senatori, precum micul dejun, garajul subteran şi servicii de spălătorie.
Pe site-ul hotelului, la capitolul facilităţi se menţionează, pe lângă cele standard gen apel trezire sau room service 24 de ore, şi accesul la piscina de interior sau exterior, solarium, saună sau fitness.
Subiectul reducerii cheltuielilor, aflat în analiză şi la nivelul Parlamentului, s-ar putea concretiza la Camera Deputaţilor prin renunţarea la cazarea parlamentarilor la hotel şi optarea pentru acordarea unei sume lunare pentru închirierea de apartamente de pe piaţă. Analiza făcută de deputaţi arată că pentru cei care stau la hotel Camera Deputaţilor plăteşte o sumă de 268 de lei pe zi, în timp ce deputaţii care nu stau la hotel, dar vin din teritoriu şi se cazează pe cont propriu primesc o sumă de 98 de lei pe zi.
La Senat această posibilitate a renunţării la cazarea la hotel pentru închirierea la liber de apartamente nu a fost luată încă în calcul, deşi se fac analize interne pentru a se identifica zone de unde s-ar putea reduce cheltuielile. Prime astfel de direcţii, dezbătute într-o şedinţă trecută a Biroului Premanent, ar fi reducerea cotei de carburant şi a numărului de deplasări externe.
Citește pe Antena3.ro