Plecarea lui Vasile Blaga de la conducerea Ministerului de Interne (MAI) pare să fi calmat, cel puţin pentru moment, spiritele. După ce în ultimele zile toate mişcările - atât cele venite dinspre Cotroceni, cât şi cele din "ograda" Internelor - s-au desfăşurat la foc alert, apele s-au liniştit.Ieri, atât preşedintele Băsescu, cât şi premierul Emil Boc au făcut primul pas spre împăcarea cu poliţiştii.
Primul a acceptat solicitatarea reprezentanţilor Corpului Naţional al Poliţiştilor(CNP) de a-i primi la Cotroceni pentru discuţii, iar premierul a anunţat că acceptă din nou escorta Poliţiei Rutiere. După ce a respins cu atâta înverşunare faptul că nu vrea sub nici o formă să stea de vorbă cu oamenii legii, preşedintele Traian Băsescu a făcut un pas înapoi. Şi, la solicitarea reprezentanţilor Corpului Naţional al Poliţiştilor, preşedintele a acceptat să-i primească la Cotroceni. Din declaraţiile acestora, preşedintelui pare "să-i fi trecut supărarea" provocată de mitingul "caşchetelor" de vineri. "L-am informat pe preşedinte despre problemele cu care ne confruntăm noi poliţiştii. Domnul preşedinte ne-a ascultat, am schimbat impresii legate de ceea ce se doreşte a fi meseria de poliţist în perspectivă", a declarat Iulian Dobrescu, preşedintele CNP.
Prezent şi el la discuţii, Constantin Asofronie, vicepreşedintele CNP a confirmat că "Traian Băsescu şi-a exprimat deschiderea pentru dialog. A înţeles că problemele ridicate erau adevărate, iar poliţiştii erau îndreptăţiţi să protesteze. (...) I-a trecut supărarea şi a înţeles că nu toată instituţia (IGPR, n.r.) e vinovată pentru câteva sloganuri şi câteva caschete aruncate. Preşedintele a mai zis că se va întâlni cu premierul şi va rezolva aceste probleme. Dacă nu se vor rezolva problemele, indiferent cine organizează acţiunile de protest, vom participa la acestea".
Traian Băsescu a subliniat însă faptul că nu a uitat de raportul despre mitingul poliţiştilor pe care l-a cerut în şedinţa CSAT de joi, de la Cotroceni. Întâlnirea dintre Corpul Naţional al Poliţiştilor şi preşedinte a fost criticată de către sindicalişti, care au susţinut că cei prezenţi la discuţii nu îi reprezintă. Întrebat cum comentează întâlnirea de la Palatul Cotroceni, Toader Paraschiv, secretarul general al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor, a declarat că "presedintele a găsit chichiţa prin care să dea la o parte toate organizaţiile sindicale, încercând să-şi aducă la Cotroceni trei persoane pe placul domniei sale". Între timp, liderii poliţiştilor care au protestat la Cotroceni au fost amendaţi cu 10.000 de lei, iar trei poliţişti acuzaţi că au purtat arme la protest au fost identificaţi şi vor fi prezentaţi în şedinţa CSAT, în faţa preşedintelui.
Spre liniştea noastră, tot ieri premierul Emil Boc s-a împăcat cu Poliţia. Nemulţumit probabil de haosul din traficul bucureştean, premierul Boc a declarat că a decis să apeleze din nou la Poliţia Rutieră. Boc a mai spus că decizia sa din ultimele zile de a renunţa la serviciile poliţiştilor a reprezentat modalitatea prin care a dorit să îşi exprime dezacordul faţă de persoane care au depăşit cadrul legal la protestele de săptămâna trecută. Premierul a sosit a Ministerul Educaţiei, unde a participat la semnarea unor contracte, însoţit de un motociclist de la Poliţia Rutieră, care a deschis drumul pentru coloana oficială a acestuia.