x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Traian Băsescu: Voi fi solidar cu măsurile guvernului

Traian Băsescu: Voi fi solidar cu măsurile guvernului

de Veronica Micu    |    27 Dec 2008   •   00:00

Preşedintele Traian Băsescu a adresat, sâmbătă, un mesaj de solidaritate membrilor cabinetului Emil Boc, pentru măsurile dure pe care vor trebui să le adopte în următoarea perioadă, inclusiv în ceea ce priveşte amânările privind intrarea in vigoare a unor legi sprijinite în Parlament.



Preşedintele Traian Băsescu, prezent sâmbătă la o şedinţă informală de Guvern, a declarat că este la curent cu toate problemele pe care le întâmpină actualul executiv, informează Agerpres. Băsescu a declarat, la începutul şedinţei executivului, că motivul pentru care a dat curs invitaţiei primului ministru a fost acela că ar dori ca membrii Cabinetului să primească de la preşedintele României un gest de solidaritate.

Şeful statului a precizat că nimeni nu trebuie să gândească că abordările sale vor fi în perspectiva alegerilor prezidenţiale, menţionând că obiectivul său major este acelaşi ca şi la formarea Guvernului, ca ţara să fie gestionată corect în 2009. ''Ştiu bine situaţia financiară dificilă cu care vă începeţi activitatea şi am perspectiva dificultăţilor anului viitor. Ştiu foarte bine că multe din angajamentele din programele dumneavoastră politice nu pot fi duse la îndeplinire din cauza evoluţiilor foarte rapide în direcţie negativă ale economiei, ca efect al crizei financiare şi mai ales a crizei economice din spaţiul UE. Ca atare, ştiu că veţi lua măsuri foarte dure inclusiv cu amânări de intrare în vigoare a unor legislaţii pe care le-aţi susţinut, am convingerea cu bună credinţă în Parlament, pe care de asemenea eu le-am promulgat, având în vedere voinţa exprimată de Parlament'', a subliniat Băsescu.

El a arătat că este conştient de faptul că miniştrii, în acestă perioadă, vor trebui să suporte critici extrem de severe din cauza diferenţei dintre abordările din campanie şi realitatea bugetului de stat care ''va fi mult mai puţin optimistă în raport cu angajamentele asumate'' înainte ca executivul să cunoască situaţia economică. ''Mesajul meu către dvs. este de deplină solidaritate. Resursele financiare trebuie gestionate corect şi este necesar ca deciziile pe care le luaţi să fie corecte în raport cu realitatea economică a sfârşitului de an 2008 şi începutul lui 2009'', a afirmat preşedintele.

El a spus că solidaritatea nu trebuie să fie numai între preşedinte şi Guvern, ci şi între membrii guvernului: ''Este nedrept ca doamna ministru al Educaţiei să-şi asume toată dificultatea legii salarizării în învăţământ, sau ca domnul ministru Sârbu să-şi asume toate problemele de la agricultură, să-şi asume toată dificultatea care recurge din lipsa de resurse. Nu este nici un secret pentru nimeni, eu am afirmat-o în campanie şi am fost taxat, cum probabil ştiţi toţi, că fondul de pensii este prăbuşit din punct de vedere al capacităţii lui de a asigura resursele pentru angajamentele luate în Parlament. Ştiu că veţi face tot ce se poate să asiguraţi măcar o parte din resursele financiare care să acopere o parte din angajamente dar, în acelaşi timp, vreau să ştiţi că fiecare dintre dvs. are nevoie de solidaritatea celuilalt şi noi toţi avem nevoie de solidaritatea unora faţă ce ceilalţi''. El a adăugat că instituţia prezidenţială nu se va dezice de deciziile guvernului cât timp va cunoaşte mecanismele deciziilor: ''Vă asigur încă o dată că atât timp cât o să ştiu mecanismul deciziilor nu mă voi dezice şi nici nu mă voi aşeza undeva pe vârful Omu sau pe crucea de la Caraiman să spun: uite ce rău îmi face Guvernul ăsta. Ştiu foarte bine că avem de îndreptat extraordinar de multe lucruri generate de competiţia între Guvern şi Parlament începând din a doua parte a anului 2007 şi până acum. Nu aş vrea să vă reamintesc acum despre lucruri pe care personal le consider priorităţi având în vedere majoritatea uriaşă de care dispune acest Guvern în Parlament. Aş vrea ca acestă discuţie să o facem în ianuarie, când veţi stabili, pentru că sunt teme de interes naţional'', a afirmat Băsescu. El a subliniat că miniştrii trebuie să aibă sentimentul că au un partener extrem de corect în preşedintele ţării. ''Şi eu fac parte din aceiaşi putere executivă, până la sfârşitul mandatului meu...Vă pot spune că aţi luat măsura aducerii la un nivel normal al salariilor şefilor de agenţii dar nu ştiu ce faceţi sub şefii de agenţii că s-ar putea să aibe salarii de cinci, şase ori mai mari decât şefii. Practic va trebui să corelaţi pe deplin măsurile până la sfârşitul anului. Astea sunt probleme de care sunt convins că veţi avea grijă în şedinţa de luni. Eu vă asigur de solidaritatea mea faţă de fiecare dintre dvs şi faţă de Guvern. Orice măsură veţi lua nu va avea în mine un adversar atât timp cât ştiu care a fost mecanismul pentru care s-a dat această decizie şi, în colaborare cu premierul, o să ştiu de ce aţi luat-o'', a arătat preşedintele.

Băsescu a precizat că nu se va poziţiona în afara responsabilităţilor Guvernului. ''Până la urmă este un guvern pe care, după votul decisiv al Parlamentului, l-am binecuvântat. Consider că acest Guvern este o îmbinare de experienţă şi tinereţe care dă foarte multe şanse chiar dacă a fost destul de criticat înainte de a se naşte de toată lumea, poate pe bună dreptate, ca idee, poate şocul a fost prea mare dar asta nu ne împiedică să vedem realitatea. Vă doresc şi multă coerenţă, aţi început nişte măsuri care trebuie legate'', le-a mai spus Băsescu miniştrilor Cabinetului Boc.

×
Subiecte în articol: basescu romania ştiu guvern