x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Transportul local, pus pe butuci

Transportul local, pus pe butuci

20 Apr 2004   •   00:00

Transportul local in municipiul Targu-Mures a fost si a ramas o problema nerezolvata. Chiar daca in urma cu cătiva ani asocierea dintre SC Transport Local si societatea Siletina SRL se anunta ca fiind solutia potrivita pentru revigorarea transportului local din Targu-Mures, lucrurile au stat tocmai invers.

In formula aprobata de Consiliul Local, societatea Asocierea Transport Local - Siletina SA a devenit de fapt o afacere in care banii municipalitatii au fost inghititi fara justificare. Targu-Mures a ramas printre putinele orase din tara in care cetatenii sunt obligati sa circule cu autobuze second-hand si cu microbuze refacute pe post de maxi-taxi.

AFACERE. Ultima bomba in privinta transportului local a venit in urma cu cateva zile cand firma SC Garo Style SRL, cea care a cumparat pachetul de actiuni de 28,78 la suta detinut de FPS la SC Transport Local SA, a inceput demersurile pentru vinderea acestui pachet actionarului majoritar, Consiliul Local Targu-Mures. Conform unor surse oficiale, Garo Style, o firma care pe anul 2003 a avut venituri de doar 20 de milioane de lei, a cerut reevaluarea actiunilor la SC Transport Local SA. Pretul actiunilor s-a modificat, de la 1,5 miliarde de lei, la 13, 4 miliarde de lei. SC Garo Style a propus apoi municipalitatii achizitionarea pachetului de actiuni cu suma de 9 miliade de lei.

Dupa o negociere, s-a ajuns la un pret acceptat de consilierii locali, si anume, 7,5 miliarde de lei. Oricine se poate intreba aici de ce Consiliul Local Targu-Mures a acceptat sa plateasca 7,5 miliarde de lei pe un pachet de actiuni cand putea sa achizitioneze direct actiunile cu 1,5 miliarde de lei? Mai ales ca, ani intregi, pachetul de actiuni nu a interesat pe nimeni. Conform acelorasi surse, firma Garo Style nu este straina de Claudiu Maior, unul dintre administratorii asocierii Transport Local - Siletina SA, existand suspiciuni conform carora banii platiti de Consiliul Local s-ar intoarce in buzunarele lui Maior.

TAXIURI. Consiliul Local Targu-Mures s-a obisnuit sa acorde anual societatii de transport subventii de zeci de miliarde de lei. Culmea, in vara anului trecut societatea a anuntat cu mare tam-tam ca a achizitionat 70 de masini Renault Clio pentru taximetrie. Oportunitatea acestor achizitii este indoielnica, primarul Dorin Florea declara la vremea respectiva ca taxiurile vor aduce un profit mare, din care se vor cumpara autobuze noi. Pana atunci, tot in cursul anului trecut, societatea de transport local a cheltuit 200.000 de Euro pentru montarea unui sistem GPS (Global Positioning System) pe masinile de maxi-taxi.

×
Subiecte în articol: observator local consiliul local