Economia României înregistrează cea mai mare creștere din Uniunea Europeană, iar țara este gata să se alăture zonei euro, a declarat luni pentru CNBC premierul Victor Ponta.
Creştere de 1,6%
Cunoscută odată ca “tigrul Europei de Est”, România a înregistrat relansare economică în condițiile în care piețele mai dezvoltate din Europa se străduiesc să iasă din recesiune. În trimestrul al treilea, economia românească a înregistrat o creștere de 1,6%, față de un avans de 0,2% în UE și de 0,1% în zona euro, relatează CNBC.
Istoric
România a cunoscut un lung parcurs politic şi economic din 1989, de când Cortina de Fier a comunismului a fost ridicată în Europa de Est, iar dictatorul României, Nicolae Ceauşescu, a avut parte de un sfârşit oribil, după 24 de ani de domnie haotică şi autoritară, fiind împuşcat de soldaţi, comentează CNBC. În 2007, România a aderat la Uniunea Europeană, alături de vecina sa Bulgaria, şi a experimentat o creştere puternică, înainte de criză. Ca şi vecinii săi europeni, însă, a suferit când criza financiară a lovit, fiind nevoită să se împrumute de trei ori de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi alţi creditori internaţionali din 2009 până acum, ultimul dintre acestea fiind stabilit la începutul lunii noiembrie, mai scrie CNBC în prezentarea interviului.
Promisiunile premierului
“Este un moment foarte bun. Sunt conștient că nu va dura la nesfârșit așa că trebuie să dovedim în viitor că suntem angajați să privatizăm, să facem reforme structurale, să avem un mediu politic și economic stabil”, a declarat Victor Ponta într-un interviu acordat CNBC la Bucureşti.
Premierul a adăugat că România ar urma să înregistreze în acest an o creștere economică de 2,2%, grație reformelor din sectorul energetic, anului agricol bun și sectorului auto precum și creșterii capacității de accesare a fondurilor europene.
De asemenea, Victor Ponta a spus că România este gata să adopte reformele cerute de creditorii internaționali, care au sprijinit țara în timpul crizei financiare și că speră ca România să adere la zona euro, în pofida creșterii economice modeste înregistrată în prezent de cele 17 state membre ale zonei euro.
Cu ochii pe Polonia
Ponta a recunoscut că România mai are multe de făcut pentru a implementa reformele structurale, afirmând că urmăreşte Polonia, ţară care este mult mai avansată decât România în ceea ce priveşte reformele structurale.
“Cred că zona euro nu are nevoie de un nou jucător slab și de aceea trebuia ca, în primul rând, să ne pregătim noi înșine. Însă angajamentul politic pentru aderarea la zona euro există și cred că aderarea la zona unică va fi benefică atât pentru România cât și pentru restul țărilor din UE”, a spus premierul Victor Ponta.
Investitorii străini, interesaţi de România
Investitorii străini încep și ei să fie interesați de România, iar directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski, a declarat pentru CNBC că România intenționează să demareze și alte oferte publice inițiale, după debutul cu succes al acțiunilor Romgaz la bursele de la Londra și București.
“Am multe întâlniri cu investitori din întreaga lume și există un interes crescut față de România. Avem active interesante și exemplul Romgaz arată că interesul este real. Investitorii vor să investească în active românești bune”, a spus Sobolewski. Acesta a adăugat însă că, în prezent, piața românescă de capital este subdezvoltată și că trebuie să fie mai deschisă și mai prietenoasă față de participanții interni și internaționali.
CLICK PENTRU VIDEO