x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Trei medalii de aur, trei de argint şi trei de bronz pentru invenţii româneşti

Trei medalii de aur, trei de argint şi trei de bronz pentru invenţii româneşti

de Cristinel C. Popa    |    11 Ian 2013   •   13:46
Trei medalii de aur, trei de argint şi trei de bronz pentru invenţii româneşti
Printre laureaţi, asist. dr. ing. Andrei Victor Sandu şi prof. univ. dr. Ion Sandu

Preşedintele Forumului Inventatorilor Români, prof. univ. dr. Ion Sandu a primit recent de la coreeni Ordinul Meritul Inventiv “Regele Sejong” (“King Sejong” Inventor Order of Merit) pentru întreaga activitate în inventică şi pentru palmaresul de peste 400 medalii obţinute la confruntările internaţionale de inventică de-a lungul anilor. În acelaşi timp România s-a întors încărcată de medalii de la două competiţii internaţionale de prestigiu în domeniul inventicii, clasându-se pe locul patru la primul Festivalul Mondial al Inventicii desfăşurat la Seul, Korea. Clasificare cu atât mai meritorie cu cât la competiţie au participat 30 de ţări, unele dintre ele puternic industrializate, altele cu puternice tradiţii în domeniul inventicii. “Noile recunoaşteri, obţinute recent, confirmă bogata activitate de cercetare în domeniul inventicii din universităţile româneşti”, a spus asist. dr. ing. Andrei Victor Sandu, de la Universitatea Tehnică “Gh. Asachi” Iaşi, unul dintre merituoşii medaliaţi. Competiţiile unde românii au fost premiaţi sunt cea amintită mai sus (World Inventor Award Festival) şi The 3th Cyber International Genius Inventor Fair (al III-lea Salon Virtual Internaţional de Invenţii), ambele desfăşurate la sfârşitul anului în Coreea de Sud. Au fost medaliate cu aur trei grupe de invenţii: “Fosfatarea microcristalină şi lubrifiantă” care face obiectul unei teze de doctorat a asist. dr. ing. Andrei Victor Sandu, finalizată în 2012 sub conducerea prof. univ. dr. ing. Costică Bejinariu de la Universitatea Tehnică “Gh. Asachi” din Iaşi, cu sprijinul unor cadre didactice din universităţile ieşene şi cea de la Suceava, printre care amintim pe conf. dr. ing. Iulian Ioniţă, prof. univ. dr. ing. Petrică Vizureanu, prof. univ. dr. ing. Constantin Baciu, Violeta Vasilache şi alţii. Al doilea grup de invenţii medaliat cu aur: “Halocamere artificiale statice şi dinamice”, ce fac obiectul a două teze de doctorat elaborate de Cătălina Ştirbu şi Maria Canache elaborate sub îndrumarea prof. univ. dr. Ion Sandu şi cu sprijinul unor cercetători de la instituţii de profil româneşti din Iaşi şi Institutul de Chimie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (Chişinău). Cel de-al treilea grupaj de invenţii care a primit cea mai preţioasă dintre medalii a fost: “Metodă şi dispozitiv pentru testarea aliajelor cu memoria formei la solicitări mecanice”, invenţii elaborate de un grup de cadre didactice de la Universitatea Tehnică “Gh. Asachi” din Iaşi, condus de prof. dr. ing. Petrică Vizureanu.

Remarcabile sunt şi realizările care au primit argint şi bronz. Între acestea amintim alte două grupaje de invenţii de excepţie, primul realizat de un grup de cadre didactice conduse de prof. univ. dr. Ion Sandu şi al doilea, la fel de preţios, realizat de fiul său, asist. dr. ing. Andrei Victor Sandu, la care au colaborat şi alţi cercetători, cadre didactice. Iată şi titlurile lor: “Nichelarea lucioasă pe suport de aliaje de cupru”, “Procedee de reintegrare cromatică a zonelor lacunare în procesul de restaurare a picturilor vechi”, “Procedee de prezervare şi restaurare a lemnului arheologic care a zăcut în apă”. De asemenea, românii au primit medalii de bronz pentru: “Haltere cu multiple utilizări”, “Sistem automat cu bandă transportoare pentru stivuit pavele din piatră” şi “Aparat pentru studierea mecanismului vederii umane”.

Prof. univ. dr. Ion Sandu şi alţi cercetători români au primit preţioase distincţii - ordine de merit pentru activitatea deosebită de cercetare în domeniul inventicii 

Cu medaliile primite la primul Festival Mondial al Inventatotilor, România s-a clasat pe locul patru atât ca număr de medalii, cât şi ca număr de invenţii, după ţara gazdă (Coreea), Malaezia şi Taiwan, înaintea unor ţări puternic industrializate ca SUA, Rusia, Olanda, Italia şi Australia, dar şi a unor ţări cu tradiţie în domeniul inventicii, cum ar fi: Egipt, Croaţia, Republica Moldova, Spania, Arabia Saudită, Polonia, Ucraina, Canada, Kazahstan, India, Iran, China, Emiratele Arabe.

Pentru merite deosebite obţinute în activitatea de inventică pe plan mondial, alături de inventatori de elită din cele 30 de ţări participante, patru inventatori români au fost nominalizaţi la o serie de ordine, grupate pe mai multe nivele valorice, pe baza unor criterii scientometrice şi bibliometrice, alături de cele legate de eficienţa economică, de numărul de invenţii sau de recunoşterea internaţională. Cei patru inventatori români cărora li s-a decernat câte un ordin al meritului inventiv sunt: cum am amintit şi mai sus prof.univ.dr. Ion Sandu de la Universitatea “Alexandu Ioan Cuza” din Iaşi, preşedintele Forumului Inventatorilor Români a primit Ordinul Meritul Inventiv “Regele Sejong” (“King Sejong” Inventor Order of Merit) pentru întreaga activitate în inventică şi pentru palmaresul de peste 400 medalii obţinute la confruntările internaţionale de inventică. De asemenea un alt preţios ordin, Ordinul Meritul Inventiv pentru produse de uz domestic (Household Product Invention Ordin of Merit), pentru cele mai bune şi inteligente produse din domeniul de uz casnic l-a primit dr. inginer Mircea Manolescu. Prof. univ.dr.ing. Petrică Vizureanu, de la Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iaşi a primit Ordinul Meritul Inventiv Didactic şi Academic (Invention Academics & Education Order of Merit) pentru întreaga activitate didactică, ştiinţifică şi tehnologică, conf.univ.dr.ing. Constantin Filote de la Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava a primit Ordinul Meritul Inventiv în IT, Electronică şi Electricitate (IT/Electronics/Electrical Invention order of merit), pentru activitatea de inventică în domeniile IT, electronicii şi electricităţii.

×