x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Trei zile vijelioase

Trei zile vijelioase

de Sorin Anghel    |    05 Sep 2007   •   00:00
Trei zile vijelioase
Sursa foto: MARIN RAICA/

Toată Romănia a primit ieri avertizare cu cod galben. Pănă vineri vom avea parte de temperaturi mai scăzute cu 10 grade decăt cele normale pentru această perioadă, intensificări ale văntului, precipitaţii insemnate şi ninsori in zona montană, la peste 2.000 de metri altitudine. Mai cald decăt in restul ţării va fi doar in zona de sud.


Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat ieri că Romănia va fi cuprinsă de ploi puternice, de furtuni şi de intensificări serioase ale văntului. La munte, la peste 2.000 de metri altitudine, precipitaţiile vor fi şi sub formă de ninsoare.

După caniculă şi "ploi cu găleata", fenomenele meteorologice extreme continuă. Incepănd de azi, ploi, tunete şi fulgere se vor năpusti asupra ţării noastre.

ATENŢIUNE! Administraţia Naţională de Meteorologie a remis ieri o avertizare, cod galben, valabilă incepănd de astăzi, de la ora 0:00, pănă vineri, 7 septembrie, la ora 21:00. Fenomenele vizate sunt răcirea accentuată a vremii, intensificări ale văntului şi căderi insemnate de precipitaţii. "Miercuri, joi şi vineri, vremea se va răci accentuat in toată ţara, incepănd din regiunile vestice, astfel incăt temperatura aerului va ajunge la valori mai scăzute cu aproximativ 8-10 grade faţă de norma climatologică a acestei perioade a anului. Văntul va prezenta intensificări in toate regiunile, indeosebi in zilele de miercuri şi de vineri, cu viteze de pănă la 60-65 km/h şi la munte de 80-100 km/h. Miercuri şi in prima parte a zilei de joi, instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi cantităţile de apă vor depăşi local 25-30 l/mp, la inceput in Banat, Crişana şi Maramureş, apoi şi in Transilvania, nordul Olteniei, al Munteniei şi al Moldovei. In zona de munte, pe arii restrănse se vor depăşi 50 l/mp", se arată in comunicatul ANM.


CALM. Toată ţara s-a alarmat, dar meteorologul de serviciu al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Romica Jurca, a liniştit apele. "Manifestările meteorologice avertizate cu cod galben nu presupun un grad ridicat de periculozitate, ci sunt schimbări importante de vreme, comparativ cu ceea ce s-a intămplat pănă acum. Intr-un interval de timp relativ scurt se ajunge de la foarte cald la foarte rece, valorile de temperatură ce urmează să se inregistreze fiind cu opt pănă la zece grade mai mici decăt cele normale la această dată. Văntul, care se va intensifica in toată ţara, va spori senzaţia de rece. Ploile insemnate cantitativ pot determina creşteri importante de debite pe răurile din ţară, dar nu atăt de mult incăt să se producă inundaţii. Chiar dacă va ploua puternic, lipsa de apă din pămănt şi chiar din răuri incă se păstrează", a comentat specialista de la ANM.


EXTREM. Zona cea mai afectată va fi sudul Transilvaniei, in special in Munţii Făgăraş. La mare altitudine, la peste 2.000 de metri, este de aşteptat să ningă. Temperatura aerului va fi aproape de limita de ingheţ, 0°C, meteorologii estimănd că noaptea s-ar putea ajunge chiar şi la valoarea de 1°C. In depresiuni şi pe văi se poate forma ceaţă, astfel că aceia care vor să plece la drum trebuie să circule cu multă prudenţă.


Noaptea, doar 8°C la Bucureşti

Fenomenele extreme pentru această perioadă se vor abate şi asupra Bucureştiului şi vor fi resimţite mai ales in cursul nopţii, atunci cănd temperatura aerului va inregistra valori de 8°C-10°C. Ziua va fi răcoare, mai ales măine şi poimăine, cănd vor fi 20°C, respectiv 19°C. Astăzi, cerul va fi temporar noros şi va ploua, indeosebi după-amiaza şi noaptea. Văntul va sufla moderat şi cu intensificări. Măine, vremea va continua să se răcească, astfel că cerul va fi temporar noros şi vor fi condiţii de ploaie. Văntul va sufla in general moderat. Vineri, vremea va continua să fie rece, cu cer temporar noros, favorabil ploii.


Apă rece pe Litoral

Nici turiştii care merg la mare nu vor putea scăpa de ploaie şi de vănt. Salvamarii vor interzice scăldatul, mai cu seamă că temperatura apei va atinge cu greu valoarea de 20°C. Mai mult, nici soarele nu va putea să vă zămbească de pe cer, din cauza norilor aducători de ploi sub formă de averse. Măine, vremea se va răci. Cerul va fi temporar noros, favorabil averselor indeosebi pănă in jurul prănzului. Văntul va sufla moderat şi cu unele intensificări. Vineri va fi ultima zi cu vreme proastă, temperaturile rămănănd in continuare scăzute. Nu se vor inregistra temperaturi mai mari de 16°C-19°C, iar noaptea nu vor fi mai mult de 10°C. Cerul va fi temporar noros şi trecător vor fi averse. Văntul va prezenta intensificări mai ales in cursul zilei. Şi circulaţia pe mare ar putea avea de suferit din cauza văntului, care va forma valuri uriaşe. De asemenea, şi vizibilitatea in larg va fi redusă.


Nordul tremură mai tare

Locuitorii din interiorul arcului carpatic vor avea parte de temperaturi mult mai scăzute decăt cei din zona de sud a ţării, acolo unde şi in cursul zilei de astăzi sunt aşteptate temperaturi de 28°C. In Maramureş şi in Crişana nu vor fi mai mult de 14°C, iar minima va putea ajunge şi la 4°C. Vremea va fi rece şi instabilă. Cerul va fi mai mult noros, va ploua in averse şi se vor semnala descărcări electrice. Izolat vor fi condiţii de grindină. Cantităţile de apă vor fi mai insemnate, depăşind local 25-30 l/mp şi izolat, la munte,
50 l/mp. Văntul va sufla moderat cu intensificări locale. Spre sfărşitul săptămănii, ploile şi descărcările electrice vor dispărea, iar temperatura aerului va mai creşte. In aceste condiţii, turiştii se vor putea indrepta cu incredere atăt către Litoral, căt şi către zona de munte.


Istoric

Fenomenele meteorologice extreme pronosticate pentru aceste zile de Administraţia Naţională de Meteorologie nu reprezintă o premieră pentru ţara noastră. Anul trecut, la Bălea Lac, in Parăng şi in Munţii Retezat, la staţia meteo Tarcu s-au inregistrat ninsori la sfărşitul lunii august şi inceputul lui septembrie. Salvamontiştii le recomandă turiştilor să renunţe la drumeţii in această perioadă.

×
Subiecte în articol: observator vantul intensificări intensific