x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tribunalul a respins arestarea lui Patriciu

Tribunalul a respins arestarea lui Patriciu

de Miruna Pasa Petru    |    Violeta Fotache    |    25 Feb 2006   •   00:00
Tribunalul a respins arestarea lui Patriciu

Dupa o zi de plimbare a dosarului Patriciu prin cotloanele legii, Tribuna-lul Bucuresti nu a admis cererea Parchetului Ge-neral de arestare a omului de afaceri. Avocatii au marcat un nou punct in meciul cu procurorii.

Batalie dura ieri la Tribunalul Bucuresti intre acuzarea si apararea omului de afaceri Dinu Patriciu, pentru libertatea lui. Dupa sase ore de contre, fara a intra pe fondul cererii, Tribunalul a decis ca presedintele Rompetrol nu va fi arestat.

Puhoi de jurnalisti, cameramani, fotoreporteri, simpli curiosi si sustinatori ai lui Dinu Patriciu blinda zidurile si holurile Tribunalului Bucuresti la 12:49, cand a sosit omul de afaceri. El ne-a spus: "Sigur ca nu este o zi usoara, dar este o zi in care incep sa demontez diversiunea politico-economica impotriva Rompetrol, care se desfasoara de doi ani si jumatate. Voi lupta pana la capat!". Apoi sase ore s-au scurs intr-un adevarat du-te-vino in si din sala de judecata, pana cand Patriciu a iesit la fel cum intrase: liber! "Este o decizie corecta. N-am avut nici o emotie ca voi fi arestat", a spus Dinu Patriciu la ora 19:00, cand era clar ca a obtinut daca nu o victorie totala, cel putin o amanare a posibilei sale incarcerari.

START NEINSPIRAT. Ostilitatile intre cele doua tabere, acuzare versus aparare, au fost puse pe tapetul instantei de judecata la ora 13:15, cand procurorii au surprins cu o cerere de recuzare a judecatoarei Maria Tripadus. Anchetatorii nu voiau ca magistratul sa judece cererea de arestare, considerand ca nu poate fi impartial, pe motiv ca s-ar fi antepronuntat cu privire la cererea de arestare. Lucru care s-ar fi intamplat chiar saptamana trecuta, cand instanta a stabilit initial data de 3 martie pentru judecarea solicitarii Parchetului.

Sedinta secreta s-a suspendat la 13:18, iar omul de afaceri, schimbat la fata, a iesit in strada. In urma lui, aparatorii au catalogat cererea Parchetului drept "un abuz", dar si "o premiera". "Este o criza a sistemului judiciar ce se intampla!", a spus avocatul Cristian Iordanescu. Colegul lui, Gheorghe Mateut: "Procedura e clara. Consider ca cererea a fost formulata cu rea-credinta si cred ca este un mijloc de presiune asupra judecatorului". Procedura penala face referire strict la partile care pot cere schimbarea unui judecator: inculpatul, partea vatamata, partea civila si partea responsabila civilmente.

FRATII, LA TIGARA. In ploaie, Patriciu a vrut sa-si aprinda o tigara, dar a fost pus la zid de fotoreporteri si cameramani. El a reusit totusi sa se apropie de fratele sau, Serban. Era 13:20. Au fumat impreuna, fata in fata, cate o tigara. La un minut distanta, aparatorul lui, Ovidiu Budusan, a izbucnit: "Observ ca sistemul functioneaza pe principiul ca daca nu putem truca un proces, daca nu putem santaja judecatorul, atunci facem orice sa-l schimbam".

PRIMUL RATEU. Dupa doua ore si jumatate de la formularea cererii de recuzare, judecatoarea Lia Savonea a hotarat sa respinga solicitarea Parchetului. Nu ca inadmisibila, asa cum considerau avocatii, ci ca neintemeiata. Acesta a fost primul verdict al instantei, care pentru parchet a insemnat un prim rateu al zilei. Era ora 16:00.

DE LA CAPAT. Judecata s-a reluat, numai ca procurorii n-au avut sansa de a se judeca pe fondul cererii. Era randul avocatilor la mutare. Au urmat exceptiile ridicate de aparatorii lui Patriciu, cinci de toate. S-au dezbatut vreme de o ora si jumatate. Completul s-a retras pentru a lua o hotarare. "Speram sa nu mai ajungem la discutarea acestei cereri de arestare", a spus avocatul Iordanescu.

AL DOILEA RATEU. La ora 19:00, in prime-time, instanta avea al doilea verdict al zilei: patru dintre exceptii au fost respinse, dar una a fost admisa. Asa ca instanta a constatat "nula" propunerea de arestare preventiva, pe motiv ca au fost incalcate prevederile art. 149/1 cu referire la art. 150 alin. 1 Cod de Procedura Penala. Adica inculpatul nu a fost "ascultat" de procurori in prezenta aparatorului ales, inainte de a se inainta instantei propunerea de arestare preventiva.

RECURS. Parchetul a declarat imediat recurs, conform purtatorului de cuvant Simona Frolu. "Nu este adevarat ca nu s-a respectat dreptul la aparare, ca nu a fost ascultat. Dinu Patriciu nu a vrut sa dea declaratie de inculpat si exista un proces-verbal la dosarul cauzei din care rezulta clar acest lucru", ne-a declarat Robert Cazanciuc, seful Biroului de Presa. Ultimul cuvant ii apartine instantei de control judiciar, Curtea de Apel Bucuresti.

TENTATIVELE ANTERIOARE
Prima incercare de arestare a lui Dinu Patriciu s-a petrecut in mai 2005. El a fost retinut de procurori pentru 24 de ore, dar a fost pus in libertate de TMB. Cea de-a doua propunere de arestare a omului de afaceri, alaturi de partenerii sai Colin Hart si Phil Stephenson, a fost facuta in urma cu opt zile. Tribunalul a amanat insa dezbaterile pentru 3 martie, fiindca cei doi cetateni straini nu fusesera citati legal, iar Dinu Patriciu a cerut sa-si pregateasca apararea. La cererea parchetului, instanta a devansat pentru ieri judecarea cererii de arestare a presedintelui Rompetrol. Pentru Hart si Stephenson, dezbaterile au ramas fixate la data initiala.

FARA FUNCTII IN ROMANIA
Omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat ca nu mai conduce de multa vreme nici una din societatile din Romania care fac parte din grupul Rompetrol. "Am ramas director general si presedinte al grupului in Olanda, dar nu am nici un fel de functie executiva in Romania. Nu am considerat ca este cazul sa fac publica aceasta hotarare, care ar fi putut sa para o cedare in fata presiunilor care s-au facut. Acum pot sa va spun ca nu mai detin nici un fel de functie, de multa vreme, in companiile din Romania ale grupului si am recurs la toate procedurile legale de desemnare a conducerii pentru a proteja interesele", a declarat Patriciu.

ACTIUNI SUSPENDATE
Ieri, Bursa de Valori Bucuresti a decis suspendarea tranzactionarii actiunilor Rompetrol Rafinare (RRC), din cauza rejudecarii cererii de arestare preventiva a presedintelui Grupului Rompetrol, Dinu Patriciu. Actiunile Rompetrol au fost la un pas de suspendare martea trecuta dupa ce au scazut cu circa 15%. Prabusirea actiunilor a survenit in urma deciziei instantei de rejudecare a cererii de arestare a lui Patriciu cu o saptamana mai devreme. Din 3 februarie si pana in prezent, actiunile au pierdut aproape 23% din valoarea lor, datorita specularii de catre investitori a incertitudinilor legate de urmarirea penala a lui Patriciu. (Adrian N. Ionescu)

Proces international

Statul roman se va judeca cu grupul Rompetrol NV (TGR) la Curtea de Arbitraj International de la Washington de pe langa Banca Mondiala, cererea TGR fiind inregistrata la 14 februarie. In solicitarea initiala, Rompetrol solicita despagubiri de 100 de milioane de dolari si rezolvarea cazului pe cale amiabila. La 8 decembrie, Guvernul a respins cererile de despagubire, iar procesul a ajuns la Washington.

PROCEDURA. Cine va fi avocatul statului roman in acest caz este o intrebare la care Ministerul de Finante nu a dat inca un raspuns clar. "Conform Acordului privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Regatului Tarilor de Jos, termenul in care se desemneaza arbitrul propriu este de doua luni de la data invitatiei facute in acest sens de la cealalta parte", se arata in comunicatul MFP. Reprezentantii ministerului precizeaza ca Rompetrol nu a aderesat inca o astfel de invitatie statului roman.

CANDIDATII. Romania are 7 mari case de avocatura sau consortii din care Ministerul Finantelor trebuie sa-si aleaga aparatorul, care au castigat o licitatie organizata la finele anului trecut. Criteriile de selectie a firmei care va apara statul roman nu sunt foarte clare, iar primele societati de avocatura (ca punctaj) care au castigat licitatia au fost deja selectate pentru a reprezenta statul in alte procese, respectiv cel cu EDF (Tuca & Asociatii ) si fratii Micula (Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen). Celelalte societati de avocatura sunt consortiul format din Lalive & Associes, Etude daavocats Geneva, Leaua & Cadar si avocatul Victor Tanasescu; Musat & Asociatii; Hayhurst Robinson in consortiu cu Morgan Lewis; Baker & McKenzie; Bostina si Asociatii in consortiu cu Beirne Maynard & Parsons. Grupul Rompetrol in schimb a angajat casa de avocatura Salans, cu o echipa de avocati condusa de Obie L. Moore si Sarah Frangois-Poncet, avocat asociat cu sediul la Paris si coordonator al departamentului de Arbitraj International al Salans.

PRESIUNI. Salariatii Rafinariei Petromidia se arata solidari cu presedintele Dinu Patriciu si poarta de ieri si pana saptamana viitoare banderole albe. (Eugenia Mihalcea, Daniela Ivan, Emilia Sava)
×