Dupa o zi de plimbare a dosarului Patriciu prin cotloanele legii, Tribuna-lul Bucuresti nu a admis cererea Parchetului Ge-neral de arestare a omului de afaceri. Avocatii au marcat un nou punct in meciul cu procurorii.
Batalie dura ieri la Tribunalul Bucuresti intre acuzarea si apararea omului de afaceri Dinu Patriciu, pentru libertatea lui. Dupa sase ore de contre, fara a intra pe fondul cererii, Tribunalul a decis ca presedintele Rompetrol nu va fi arestat. Puhoi de jurnalisti, cameramani, fotoreporteri, simpli curiosi si sustinatori ai lui Dinu Patriciu blinda zidurile si holurile Tribunalului Bucuresti la 12:49, cand a sosit omul de afaceri. El ne-a spus: "Sigur ca nu este o zi usoara, dar este o zi in care incep sa demontez diversiunea politico-economica impotriva Rompetrol, care se desfasoara de doi ani si jumatate. Voi lupta pana la capat!". Apoi sase ore s-au scurs intr-un adevarat du-te-vino in si din sala de judecata, pana cand Patriciu a iesit la fel cum intrase: liber! "Este o decizie corecta. N-am avut nici o emotie ca voi fi arestat", a spus Dinu Patriciu la ora 19:00, cand era clar ca a obtinut daca nu o victorie totala, cel putin o amanare a posibilei sale incarcerari. START NEINSPIRAT. Ostilitatile intre cele doua tabere, acuzare versus aparare, au fost puse pe tapetul instantei de judecata la ora 13:15, cand procurorii au surprins cu o cerere de recuzare a judecatoarei Maria Tripadus. Anchetatorii nu voiau ca magistratul sa judece cererea de arestare, considerand ca nu poate fi impartial, pe motiv ca s-ar fi antepronuntat cu privire la cererea de arestare. Lucru care s-ar fi intamplat chiar saptamana trecuta, cand instanta a stabilit initial data de 3 martie pentru judecarea solicitarii Parchetului. Sedinta secreta s-a suspendat la 13:18, iar omul de afaceri, schimbat la fata, a iesit in strada. In urma lui, aparatorii au catalogat cererea Parchetului drept "un abuz", dar si "o premiera". "Este o criza a sistemului judiciar ce se intampla!", a spus avocatul Cristian Iordanescu. Colegul lui, Gheorghe Mateut: "Procedura e clara. Consider ca cererea a fost formulata cu rea-credinta si cred ca este un mijloc de presiune asupra judecatorului". Procedura penala face referire strict la partile care pot cere schimbarea unui judecator: inculpatul, partea vatamata, partea civila si partea responsabila civilmente. FRATII, LA TIGARA. In ploaie, Patriciu a vrut sa-si aprinda o tigara, dar a fost pus la zid de fotoreporteri si cameramani. El a reusit totusi sa se apropie de fratele sau, Serban. Era 13:20. Au fumat impreuna, fata in fata, cate o tigara. La un minut distanta, aparatorul lui, Ovidiu Budusan, a izbucnit: "Observ ca sistemul functioneaza pe principiul ca daca nu putem truca un proces, daca nu putem santaja judecatorul, atunci facem orice sa-l schimbam".Citește pe Antena3.ro
TENTATIVELE ANTERIOARE
|
Prima incercare de arestare a lui Dinu Patriciu s-a petrecut in mai 2005. El a fost retinut de procurori pentru 24 de ore, dar a fost pus in libertate de TMB. Cea de-a doua propunere de arestare a omului de afaceri, alaturi de partenerii sai Colin Hart si Phil Stephenson, a fost facuta in urma cu opt zile. Tribunalul a amanat insa dezbaterile pentru 3 martie, fiindca cei doi cetateni straini nu fusesera citati legal, iar Dinu Patriciu a cerut sa-si pregateasca apararea. La cererea parchetului, instanta a devansat pentru ieri judecarea cererii de arestare a presedintelui Rompetrol. Pentru Hart si Stephenson, dezbaterile au ramas fixate la data initiala.
|
FARA FUNCTII IN ROMANIA
|
Omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat ca nu mai conduce de multa vreme nici una din societatile din Romania care fac parte din grupul Rompetrol. "Am ramas director general si presedinte al grupului in Olanda, dar nu am nici un fel de functie executiva in Romania. Nu am considerat ca este cazul sa fac publica aceasta hotarare, care ar fi putut sa para o cedare in fata presiunilor care s-au facut. Acum pot sa va spun ca nu mai detin nici un fel de functie, de multa vreme, in companiile din Romania ale grupului si am recurs la toate procedurile legale de desemnare a conducerii pentru a proteja interesele", a declarat Patriciu.
|
ACTIUNI SUSPENDATE
|
Ieri, Bursa de Valori Bucuresti a decis suspendarea tranzactionarii actiunilor Rompetrol Rafinare (RRC), din cauza rejudecarii cererii de arestare preventiva a presedintelui Grupului Rompetrol, Dinu Patriciu. Actiunile Rompetrol au fost la un pas de suspendare martea trecuta dupa ce au scazut cu circa 15%. Prabusirea actiunilor a survenit in urma deciziei instantei de rejudecare a cererii de arestare a lui Patriciu cu o saptamana mai devreme. Din 3 februarie si pana in prezent, actiunile au pierdut aproape 23% din valoarea lor, datorita specularii de catre investitori a incertitudinilor legate de urmarirea penala a lui Patriciu. (Adrian N. Ionescu)
|