x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tribunalul Bucureşti: Nicuşor Constantinescu poate fi tratat în România. Scrisoarea medicală din SUA nu este autentică

Tribunalul Bucureşti: Nicuşor Constantinescu poate fi tratat în România. Scrisoarea medicală din SUA nu este autentică

de Agerpres    |    30 Iun 2014   •   18:34
Tribunalul Bucureşti: Nicuşor Constantinescu poate fi tratat în România. Scrisoarea medicală din SUA nu este autentică

Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti susţin că preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, poate fi tratat într-un spital din România, magistraţii punând la îndoială autenticitatea scrisorii semnate de un medic american.

Detalii despre acest caz apar în motivarea deciziei prin care Tribunalul Bucureşti a admis, pe 23 iunie 2014, cererea DNA de arestare preventivă a lui Nicuşor Constantinescu.

Astfel, judecătorii arată că scrisoare medicală depusă în instanţă de avocaţii lui Nicuşor Constantinescu, semnată de medicul M.E.A (n.r. Mohamad E. Allaf), nu este datată şi "se poate observa cu uşurinţă că modalitatea de prezentare a situaţiei medicale a inculpatului este una evazivă".

De asemenea, magistraţii susţin că semnătura medicului "diferă izbitor" faţă de semnătură existentă pe alte înscrisuri, ce se află la dosar şi aparţin aceluiaşi medic.

Tot în motivare se spune că acea scrisoare medicală conţine de fapt pasaje din corespondenţa purtată prin e-mail de Nicuşor Constantinescu cu medicul respectiv, acesta fiind un alt motiv de a pune la îndoială autenticitatea scrisorii.

"Menţiunile din înscris nu par credibile şi în contextul în care normele de deontologie profesională impun oricărui medic să consemneze ceea ce constată prin propriile simţuri. În aceste condiţii, se remarcă faptul că nu există pentru această perioadă vreun înscris care să emane de la medic, prin care să se constatate 'ex proprii sensibus' evoluţia nefavorabilă pe care o acuza inculpatul, imposibilitatea de deplasare a inculpatului ori vreun înscris oficial prin care să se stabilească un tratament, un interval de timp al acestuia şi eventual o dată limită pentru efectuarea controlului", mai declară judecătorii.

Mai mult, nici măcar scrisoarea medicală de la un alt medic nu clarifică, în opinia instanţei, aspectele privind evoluţia stării de sănătate a lui preşedintelui CJ Constanţa, întrucât formularea "este vagă, imprecisă".

De asemenea, magistraţii nu au luat în considerare fotografiile în care apare Nicuşor Constantinescu, întrucât "au un caracter incert atât în privinţa locului unde au fost făcute, cât şi a datei", şi nu pot demonstra stadiul stării de sănătate a preşedintelui CJ Constanţa.

Judecătorii mai notează că nu s-a demonstrat faptul că Nicuşor Constantinescu nu se poate deplasa şi nu s-a făcut nici dovada necesităţii ca el să rămână pe teritoriul SUA în vederea efectuării unui eventual tratament medical.

"Pe cale de consecinţă, judecătorul de cameră preliminară apreciază că la acest moment prezintă caracter de incertitudine dacă inculpatul va trebui sau nu să urmeze anumite proceduri specifice bolii de care suferă, precum şi dacă acestea s-ar putea realiza sau nu în afara ţării, susţinerile apărării nefiind dovedite", este o altă concluzie a instanţei.

În consecinţă, magistraţii consideră că preşedintele CJ Constanţa a încălcat cu rea-credinţă obligaţia de a nu părăsi ţara, precum şi celelalte obligaţii impuse de Tribunalul Bucureşti, astfel încât pe numele lui a fost emis un mandat de arestare preventivă.

"Reaua-credinţă de care a dat dovadă inculpatul în încălcarea obligaţiilor impuse în sarcina sa reiese, fără îndoială, din atitudinea acestuia, inculpatul nefăcând nimic altceva decât să sfideze constant organele judiciare, înţelegând să încalce în mod flagrant obligaţiile impuse în sarcina sa, fără nicio justificare", se mai spune în motivare.

Judecătorii consideră că Nicuşor Constantinescu poate fi tratat în România, având de altfel posibilitatea de a primi îngrijiri inclusiv în reţeaua publică de sănătate, sub pază, dacă situaţia o va impune.

Pe 23 iunie, Tribunalul Bucureşti a admis o cerere a procurorilor DNA de arestare preventivă a preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu.

Instanţa a admis cererea procurorilor anticorupţie de înlocuire a măsurii controlului judiciar cu cea a arestării preventive determinată de faptul că Nicuşor Constantinescu nu s-a întors din SUA la termenul stabilit de judecători, unde se află la tratament, fiind diagnosticat cu cancer.

Pe 19 iunie, Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România a transmis un comunicat de presă în care era citat un fragment din scrisoarea medicului Mohamad E. Allaf, director Chirurgie Robotică şi Profesor Asociat Urologie, Oncologie şi Inginerie Biomedicală la Spitalul Johns Hopkins din Baltimore, cel care l-a operat pe Nicuşor Constantinescu.

În scrisoarea respectivă se afirma că este recomandată supunerea lui Nicuşor Constantinescu la radioterapie, care poate avea o durată de 6-8 săptămâni, neputând fi efectuat atât timp cât acesta are montat cateterul abdominal, iar o întrerupere în acest moment a îngrijirii medicale a preşedintelui CJ Constanţa ar compromite major starea sa de sănătate şi poate anula progresul pe care l-a făcut în recuperarea sa. 

×