x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tulcea – acces interzis la publicaţiile locale şi centrale

Tulcea – acces interzis la publicaţiile locale şi centrale

28 Iul 2010   •   00:00
Tulcea – acces interzis la publicaţiile locale şi centrale
Sursa foto: /Jurnalul foto

Primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea (PDL), a reuşit performanţa de-a anihila, în câţiva ani, presa locală. Dintre cele trei publicaţii existente pe piaţă în 2004, atunci când primarul pedelist şi-a început primul mandat, au rămas doar două, respectiv ziarul Delta şi cotidianul Obiectiv. Astăzi însă s-a ajuns la o situaţie critică, fără precedent, care încalcă nu numai libertatea de exprimare, ci îngrădeşte şi accesul cetăţenilor la informare. În centrul oraşului nu mai există de o săptămână nici un punct de difuzare a presei locale şi centrale.

Societatea SC Mega Group, care editează cotidianul Obiectiv, a fost somată să ridice în 48 de ore toate cele patru chioşcuri de difuzare a presei plasate legal, în baza unui contract de închiriere, pe domeniul public al oraşului. Astăzi, ca să cumperi un ziar local sau central în oraşul Tulcea, trebuie să mergi în zonele periferice ale oraşului, acolo unde mai există doar şase chioşcuri de difuzare a presei, care aparţin unei alte societăţi comerciale autorizate.

Politica abuzivă a primarului PDL Constantin Hogea împotriva presei locale a început chiar în timpul primului mandat, când reporterii ziarului Delta nu au mai avut acces în Primăria municipiului. Motivul neoficial al acestei decizii aberante a fost faptul că jurnaliştii de la Delta îl susţinuseră în campania electorală pe candidatul PSD.

Atitudinea adoptată atunci de toată presa locală l-a deranjat în mod evident pe primarul Constantin Hogea, aşa că următoarea victimă a fost cotidianul Acum, care astăzi nu mai există pe piaţă. Un simplu material publicat de acest ziar despre datoriile primarului municipiului la întreţinere a declanşat o acţiune furibundă şi concertată la adresa cotidianului. Folosind pârghii economice şi administrative, primarul le-a închis mai întâi tarabele, apoi a trimis în control şi organele abilitate. Rezultatul acţiunii a fost un succes: cotidianul Acum nu mai există.

Astăzi, acelaşi tip de atac revanşard vizează şi ziarul Obiectiv. Desigur, pentru aceleaşi delicte de opinie. "Chioşcurile deţinute de societatea care editează ziarul au fost ridicate în cursul zilei de ieri . La ultima licitaţie pentru servicii de publicitate media, derulată în cursul lunii iulie, George Blejan, unul dintre viceprimarii PDL, care este şi preşedintele Comisiei de evaluare, ne-a informat oficial că preţul cu care am ofertat Primăria este "neobişnuit de scăzut" în comparaţie cu ziarul concurent", a declarat directorul publicaţiei..

Acest istoric al relaţiei primarului Constantin Hogea cu presa locală este mai mult decât concludent în privinţa realităţii de astăzi. Presa centrală nu se mai găseşte nicăieri în centrul oraşului, ziarul Delta se vinde de vreun an doar prin câteva magazine, iar cotidianul Obiectiv poate fi găsit doar la periferie. (G.C.)

×
Subiecte în articol: observator