x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator TUPEU DE MOROŞAN/Trei borşeni au furat un BMW X5 din curtea Poliţiei Vatra Dornei

TUPEU DE MOROŞAN/Trei borşeni au furat un BMW X5 din curtea Poliţiei Vatra Dornei

23 Feb 2009   •   00:00

Vineri noaptea, mascaţii de la IPJ Suceava au deschis în casele numiţilor Victor Mihali, Claudiu Timiş şi Ioan Barany.



Trupe de mascaţi de la IPJ Suceava, poliţişti şi procurori din acelaşi judeţ au deschis în seara zilei de vineri, în mai multe gospodării din Borşa, judeţul Maramureş într-o anchetă de proporţii. Trei maramureşeni au plecat la braconaj în pădurile de lângă Vatra Dornei. Deşi au fost urmăriţi de poliţie cu maşinile, aceştia au reuşit să scape. După 8 km au abandonat maşina pe un drum forestier şi au dispărut în pădure. La câteva zile de la incident, borşenii au revenit în Vatra Dornei cu şi mai mult tupeu. Pentru a-şi şterge urmele, borşenii au furat BMW-ul X5 ce fusese indisponibilizat şi sigilat tocmai din curtea Poliţiei Vatra Dornei. Chiar au pornit cu ea spre Borşa, însă poliţiştii suceveni au reuşit să îi prindă pe raza localităţii Iacobeni. Doi dintre suspecţi au fost duşi în arestul poliţiei Vatra Dornei, iar un al treilea suspect a fost "săltat" de la domiciliu.

 

Căpriori de 16.000 euro împuşcaţi, urmăriri ca-n filme

Duminica trecută, poliţiştii din Dorna Arini (judeţul Suceava) au fost sesizaţi că pe drumul naţional 17 B, pe raza comunei amintite, circulă o maşină de teren BMW X5 dotată cu un proiector folosit în special de braconieri. Şoferul Jeep-ului a observat echipajul de poliţie, a întors maşina şi a accelerat vrând să dispară. După o urmărire de 8 km, timp în care Loganul Poliţiei a fost mult lăsat în urmă, poliţiştii au găsit BMW-ul X5 abandonat pe un drum forestier. Maşina prezenta avarii la geamul din stânga faţă. În urma cercetărilor s-a stabilit că maşina era a lui Victor Mihali (27 ani), din Borşa, Maramureş. Coincidenţă sau nu, câteva minute mai târziu, poliţiştii au oprit un alt Jeep, în care erau trei tineri toţi din Borşa. Cum în această maşină nu au fost găsite bunuri care să aibă legătură cu braconajul, poliţiştii i-au lăsat să plece. În dimineaţa zilei următoare, poliţiştii din Dorina Arini au fost anunţaţi că pe raza localităţii au fost găsite cadavrele a doi căpriori, ce fuseră ucişi cu o armă cu glonţ. Valoarea acestora era de 16.000 de euro. Proprietarul maşinii a fost citat la sediul Poliţiei Vatra Dornei iar BMW-ul X5 a fost transportat cu o platformă în curtea poliţiei sucevene, unde a fost sigilat.

 

Filmaţi în timp ce furau BMW-ul din curtea poliţiei

În noaptea de joi spre vineri, la ora 4.15, Victor Mihali, însoţit de Claudiu Timiş şi Ioan Barany, toţi din Borşa, au venit la Vatra Dornei. S-au dus în curtea Poliţiei şi s-au urcat în BMW. Crezând că nimeni nu i-a văzut, au pornit maşina şi au plecat. Greşit. Camerele de supraveghere înregistrau tot, şi asta pentru că poliţiştii aveau informaţii că vor veni să fure maşina. După 5 kilometri, au fost blocaţi în trafic de echipajele poliţiei. Toţi trei au fost reţinuţi pentru 24 de ore fiind acuzaţi de comiterea infracţiunilor de braconaj cinegetic, uz de armă letală fără drept, furt calificat, rupere de sigilii. Mai mult, Victor Mihali s-a ales cu încă o infracţiune: conducerea unui vehicul fără a poseda permis de conducere.

 

Vineri noapte spre sâmbătă mascaţii suceveni "au năvălit" în Borşa

Peste 30 de mascaţi, poliţişti, criminalişti şi procurori din judeţul Suceava au venit în seara zilei de vineri la domiciliile celor trei suspecţi. În Borşa în jurul orei 22. Şi la acea oră anchetatorii controlau minuţios gospodăria, dar şi zonele aferente. "Nu putem să spunem nimic. Suntem în anchetă" spunea un mascat. Cert este că oamenii legii căutau armele ce au fost folosite pentru braconaj. Vecinii lui Victor Mihali au refuzat să comenteze incidentul şi s-au baricadat în locuinţe. În jurul orei 0.15, Victor Mihali a fost scos din locuinţă, încătuşat, de doi mascaţi. Cele trei dube şi trei autoturisme ale poliţiei sucevene au plecat fără să ofere detalii despre cele întâmplate. Soacra lui Victor Mihali a acceptat să discute cu noi, deşi era bine trecut de miezul nopţii. "Nu l-am mai văzut şi nici nu am vorbit cu Victor de 5 zile. Soţia lui născuse de câteva zile şi era tare bucuros că i-a făcut un fecior. Am tot sunat pe telefon dar intra mesageria. Acum ne-am trezit cu mascaţii şi poliţiştii în casă. Nu ne-am spus ce caută. Au zis să îmi întreb ginerele, dar el nu zicea nimic. Suntem şocaţi. Eu credeam că s-a dus să se distreze cu prietenii că i-a născut nevasta. Altceva nu ştiu" a spus Fira Şteţco, soacra lui Victor.

 

Sâmbătă, procurorul de caz s-a îmbolnăvit subit

Cei trei borşeni au fost duşi în arestul Poliţiei Vatra Dornei. Sâmbătă dimineaţă ei urmau să fie prezentaţi judecătorilor cu propuneri de arestare preventivă. Numai că ancheta a intrat "la apă". Procurorul de caz Gheorghe Rusu (fost prim procuror) s-a îmbolnăvit brusc şi a anunţat că nu poate veni. Cazul a fost preluat de către Irina Ciobanu, prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei. De menţionat că în aceeaşi dimineaţă în faţa Judecătoriei s-au strâns mai multe rude ale celor trei suspecţi. Toţi spuneau că sunt nevinovaţi şi că totul a fost o înscenare. Ba mai mult, unii acuzau că poliţiştii i-au bătut pe cei trei. "Vă asigur că niciun poliţist care s-a ocupat de caz nu a pus mâna pe cei doi. Vreau să vă reamintesc faptul că urmărirea suspecţilor s-a făcut de-a lungul mai multor kilometri, prin zone împădurite, greu accesibile" a precizat comisar şef Nicolae Mate, comandatul Poliţiei Vatra Dornei.

 

Cercetaţi în libertate

După 7 ore de audieri, magistraţii din Vatra Dornei au dat un verdict greu de digerat pentru cei 30 de oameni angrenaţi în anchetarea acestui caz ce s-a întins pe durata unei săptămâni. Claudiu Timiş (21 ani) şi Ioan Barany (22 ani) vor fi cercetaţi în libertate pentru comiterea infracţiunilor de braconaj cinegetic, uz de armă letală fără drept şi complicitate la furt calificat. În schimb, Victor Mihali va fi cercetat pentru infracţiunile de braconaj cinegetic, uz de armă letală fără drept, furt calificat, rupere de sigilii şi conducere fără permis. În plus, magistraţii i-au interzis pentru 29 de zile părăsirea localităţii de domiciliu. La ieşire din incinta Judecătoriei Vatra Dornei, Victor Mihali ne-a declarat: "Au vrut să îmi fabrice un dosar penal. Nu sunt vinovat. Nu am fost la braconaj aici în Vatra Dornei. Mai mult, ne-au şi lovit poliţiştii". Întrebat de ce a furat maşina indisponibilizată, Mihali a răspuns doar printr-un singur zâmbet, schimbând automat subiectul.

 

Victor Mihali conduce fără permis sub nasul poliţiştilor maramureşeni

Cu toate că era mare tevatură prin Borşa, localnicii erau circumspecţi în ceea ce priveşte şansele ca suspecţii să fie arestaţi preventiv. Şi au cam avut dreptate. Nu de alta, dar spre exemplu la Poliţia oraşului Borşa, pe numele lui Victor Mihali au fost întocmite dosare penale pentru conducere fără permis. Cu toate acestea, nu a ajuns după gratii, deşi alţi şoferi sunt rapid "săltaţi" şi trimişi "la răcoare". Pe de altă parte, anchetatorii din Suceava au şi ceva suspiciuni în legătură cu faptul că acelaşi individ ar fi autorul şi unor furturi de excavatoare din străinătate. Din acest motiv, în timpul percheziţiilor au fotografiat unul dintre utilaje aflat în curtea socrilor.

×