Rodica Culcer va fi reincadrata de la 1 iulie in televiziunea publica pe un post de executie, urmand sa-si exercite prin delegare atributiile de sef Departamentului Stiri al TVR pana la ocuparea prin concurs a acestui post.
● Cititi si: Ciao, Rodica! Inca o data, pensie usoara!
Reprezentantii TVR au raspuns ieri solicitarii Jurnalului National privind statutul Rodicai Culcer in televiziunea publica dupa 30 iunie, data la care contractul acesteia cu TVR expira. "In conformitate cu legislatia muncii in vigoare, orice persoana, care indeplineste conditiile de pensionare, poate solicita reangajarea prin cumul cu pensia. Este atributul angajatorului sa decida asupra aprobarii unei asemenea cereri. In data de 29 iunie, Rodica Culcer a depus o cerere de reangajare prin cumul cu pensia, care i-a fost aprobata. Din 1 iulie, ea va fi reincadrata pe un post de executie, indeplinind, prin delegare, atributiile de director al Directiei Emisiuni Informative si Sport, pana la ocuparea prin concurs a acestui post", se arata in raspunsul primit de la TVR.
Precizarile TVR vin in conditiile in care la 30 mai a.c. Rodica Culcer a indeplinit varsta legala de pensionare – 59 de ani, iar noul Cod al Muncii prevede ca, in acest caz, contractul acesteia cu TVR inceteaza de drept. Reprezentantii TVR au precizat insa la 30 mai ca Rodica Culcer va mai ramane pe post inca o luna, pana la 30 iunie, deoarece contractul cu TVR expira la aceasta data.
Liderul "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat ieri pentru Mediafax ca Rodica Culcer nu are dreptul sa cumuleze pensia cu salariul, iar TVR a incalcat legea aproband solicitarea ei in acest sens. Hossu a precizat ca Legea 329/2009 reglementeaza conditiile exercitarii cumulului pensiei din sistemul public de pensii si sistemele neintegrate sistemului public cu veniturile salariale. Potrivit articolului 17 al acestei legi, "beneficiarii dreptului la pensie apartinand atat sistemului public de pensii, cat si sistemelor neintegrate sistemului public care realizeaza venituri salariale sau, dupa caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activitati pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire, potrivit legii, in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor comerciale la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ teritoriala, pot cumula pensia neta cu veniturile astfel realizate, daca nivelul acesteia nu depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat. Potrivit instructiunilor elaborate de Ministerul Muncii, referitoare la cumulul pensie-salariu, pensionarii care au si venituri salariale de la stat trebuie sa opteze in scris pentru mentinerea in plata a pensiei sau a salariului daca pensia neta are un cuantum mai mare decat salariul mediu brut din 2009, respectiv 1.700 de lei.