In iulie şi august, 450 de copii au lăsat calculatorul şi au venit la Muzeul Satului din Bucureşti, unde au invăţat să iubească meşteşugurile tradiţionale.
In iulie şi august, 450 de copii au lăsat calculatorul şi au venit la Muzeul Satului din Bucureşti, unde au invăţat să iubească meşteşugurile tradiţionale.
Anul acesta, la a XV-a ediţie a taberei "Vara pe uliţă" de la Muzeul Satului, 66 de meşteri, ajunşi la Bucureşti de prin Maramureş, Vrancea, Buzău sau Bistriţa-Năsăud, i-au invăţat pe băieţi şi pe fete să cioplească lemnul, să picteze pe sticlă, să ţeasă sau să lucreze cu sfoara de iută.
La o masă i-am intălnit pe Bucur Stăngaciu, meşterul din Băbeni, Vălcea, şi pe Teodor Grăjdan, 9 ani, viitor marinar, după cum ne-a mărturisit. Meşterul Stăngaciu, un strungar pensionar, a invăţat să facă linguri de lemn de la tatăl său; acum şi-a lăsat pentru o săptămănă familia şi a venit să-şi facă ucenici şi la Bucureşti. E măndru că unul dintre copii a reuşit să facă un găvan incă din primele două zile, pe care l-a şi văndut. Teodor a aflat la biserică de tabăra aceasta, şi-a convins părinţii să plătească 100 de lei, taxa de inscriere, apoi s-a pus pe treabă. A făcut o lingură şi o spatulă: "Frumos mi s-a părut aici. Dar iţi trebuie puţină forţă să poţi să faci lucrurile astea".
MULTĂ RaBDARE. Palaghiţa Albu, o profesoară de matematică din Bărlad ieşită la pensie, a venit pentru a doua oară in această tabără. Ea ii invaţă pe copii să facă dintr-un material aparent tern - sfoara de iută - covoraşe, măşti şi poşete. Doamna Palaghiţa, imbrăcată in alb şi cu un şorţ din sfoară, ni i-a prezentat pe cei mai destoinici ucenici: Aurora Demetrescu, 17 ani, Corina Nedelcu, 9 ani, Mihai Tănase, 11 ani. Mihai a invăţat nodurile, apoi a creat o bufniţă, un suport de flori şi o mască, toate din iută. "Imi trebuie multă răbdare. Căteodată mă supăr in unele zile, cănd din măna mea nu vrea să iasă ceva repede. Dacă nu-mi place, stric totul şi o iau de la inceput. Am observat că am multe calităţi: ştiu să cănt la pian, să sculptez, să meşteresc, dar nu ştiu ce profesie o să-mi aleg."
Aurelia Cosma, director de Programe Culturale al Muzeului, ne-a spus că anul acesta tabăra, care s-a desfăşurat intre 16 iulie şi 11 august, a adunat şi copii din ţară şi din diaspora. "N-au mai fost doar copii din Bucureşti, ci şi din oraşele apropiate, ca Giurgiu sau Olteniţa. Dar au venit şi din Piatra-Neamţ sau din Iaşi, au stat la rude o săptămănă şi au venit la muzeu de la 10:00 la 14:00 să se joace, invăţănd un meşteşug."
"Tabăra «Vara pe uliţă» este o provocare adresată copiilor, dar şi un indemn de a preţui patrimoniul de la Muzeul Satului şi de a păstra meşteşugurile, care pot deveni mai mult decăt un hobby. Intre meşterii-profesori şi copii s-au legat prietenii care au continuat şi după incheierea taberei"
Aurelia Cosma,director de Programe Culturale