x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ucigaş şi sinucigaş

Ucigaş şi sinucigaş

de Mara Raducanu    |    21 Ian 2010   •   00:00
Ucigaş şi sinucigaş

După ce anul trecut, cam în aceeaşi perioadă, avea loc furtul de arme din Unitatea Militară de la Ciorogârla, iată că la o scară mai mică istoria se repetă. Ieri-dimineaţă, comandantul pazei Unităţii de Pompieri din Dorohoi a ISU Botoşani a fost găsit mort, iar din unitate lipseau 12 pistoale Carpaţi, un pistol de exerciţiu şi peste 240 de cartuşe. Suspectul Atodiresei Robert Gabriel, care şi-a ucis colegul în bătaie,  l-a dezbrăcat pe jumătate şi l-a legat, a fost găsit împuşcat în cap într-o pădure, în apropiere de Dorohoi.

Anchetatorii au identificat traseul parcurs de suspect de la Detaşamentul de Pompieri din Dorohoi până la pădurea din localitatea Gorovei, unde acesta a fost găsit împuşcat în cap, cu pistolul din dotare. Principala ipoteză este că s-a sinucis după ce s-ar fi speriat de consecinţele faptei sale. Astfel, după ce şi-a omorât colegul Atodiresei a chemat un taxi, care l-a lăsat lângă o pădure la aproximativ 10 kilometri de municipiul Dorohoi.

El a fost identificat de anchetatori, fiindu-i localizat telefonul mobil. Surse judiciare ne-au declarat că, după ce a ajuns în apropierea pădurii, tânărul a ascuns sacoşa cu armele furate într-un depozit din apropiere. Înainte de sinucidere, el a apucat să-i trimită un SMS fratelui său, spunându-i unde sunt armele furate.

VIZAT CA "APT" PENTRU MUNCĂ
Dincolo de gravitatea cazului, incidentul ridică mari semne de întrebare în ceea ce priveşte verificarea psihologică periodică a oamenilor angajaţi în sistem. Cei implicaţi ridică din umeri şi spun că "legea prevede ca testarea psihologică să se facă o singură dată, şi anume la angajare". Atodiresei Robert Gabriel, în vârstă de 25 de ani, era suboţifer al Detaşamentului de Pompieri Dorohoi din anul 2007, acesta fiind recrutat din sursă externă. Nimeni nu bănuia că ar fi capabil de o astfel de monstruozitate, însă tânărul nu mai fusese testat psihologic din 2007, când a fost angajat fără să aibă vreo şcoală militară sau experienţă în domeniu.

Potrivit unor surse, fratele suspectului era ofiţer în cadrul Poliţiei de Frontieră. Cei care îl cunoşteau l-au descris ca fiind un tânăr liniştit, e drept, cu o fire mai retrasă. Însă după ce s-a integrat în sistem devenise mult mai comunicativ cu colegii săi şi mai implicat în ceea ce făcea. Cei de la ISU Botoşani susţin că ultima evaluare psihologică a celui căutat a fost făcută chiar la angajare, când i s-a dat ok-ul de "apt" pentru o astfel de muncă, următoarea programare pentru verificarea lui psihologică fiind fixată pentru acest an.

UITE CINE NE APĂRĂ!
Potrivit reprezentanţilor ISU "Nicolae Iorga" Botoşani, comandantul pazei, Adrian Ciobanu, a fost găsit mort puţin înainte de ora 5:00, de subofiţerul din tura de serviciu, în curtea Detaşamentului de Pompieri Dorohoi. Acesta avea 27 de ani şi, ca o ironie a sorţii, urma să se căsătorească în acest an. După găsirea victimei, autorităţile au decretat imediat stare de urgenţă, au instituit filtre în întreg judeţul, iar suspectul a fost dat în consemn la frontieră.

ŞI-A DEZBRĂCAT COLEGUL ŞI L-A LEGAT
Agentul bănuit de crimă a tăiat un lacăt, a sustras pistoalele, iar poziţia în care a fost găsită victima - jumătate dezbrăcat şi legat - arată că Atodiresei Gabriel ar fi vrut parcă să-i aplice colegului său o pedeapsă. Cristian Romancă, prefectul de Botoşani, susţine că din cercetările făcute până în prezent s-a stabilit că victima nu a fost împuşcată, ci decesul său a fost cauzat de lovituri, la faţa locului fiind găsit şi un briceag. Potrivit Poliţiei Judeţene Botoşani, două pistoale au fost găsite în pădurea unde s-a sinucis Atodiresei, iar restul de armament şi muniţia aferentă, în podul unei clădiri dezafectate situată în municipiul Dorohoi.

 

Mai multe variante de anchetă
Laura Codruţa Kovesi, procurorul general al României, ne-a declarat ieri că pentru desluşirea evenimentelor de la Dorohoi s-au unit mai multe forţe. "A fost constituită o echipă operativă care s-a deplasat la faţa locului, formată din trei procurori militari, din cadrul Ministerului Public şi procurori din cadrul Parchetului Tribunalului Botoşani. S-au luat primele măsuri pentru conservarea probelor şi pentru a se efectua cercetarea la faţa locului. Până în prezent s-au constituit mai multe variante de anchetă, care urmează să fie verificate. Este foarte important că se colaborează instituţional cu poliţia, cu serviciile de informaţii şi cu alte structuri ale Ministerului de Interne."
Violeta Fotache


×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă