Organizaţia Naţiunilor Unite a adresat ieri un avertisment Ucrainei pentru cazul Canalului Bîstroe din Delta Dunării. Kievul este somat să respecte, aşa cum s-a angajat, prevederile Convenţiei de la Espoo şi să informeze Bucureştiul despre lucrările pe care le desfăşoară în Delta Dunării.
Este cea mai dură critică la adresa Ucrainei din 2004 încoace, când un cor de proteste internaţionale a condamnat inaugurarea fazei întâi a proiectului Bîstroe. ONU atrage atenţia asupra faptului că proiectul desfăşurat de Ucraina în Rezervaţia Biosferei are un impact transfrontalier major, adică afectează ireversibil partea românească de Deltă, iar autorităţile de la Bucureşti trebuie informate despre desfăşurarea lucrărilor.
Este al doilea avertisment pe care Kievul îl înregistrează în ultimele zile. La mijlocul săptămânii, Comisia Economică ONU pentru Europa (UNECE) a tras de urechi Ucraina, acuzând autorităţile statului vecin că nu îşi respectă angajamentele luate în cazul Canalului Bîstroe. Secretarul Executiv al Comisiei Economice ONU pentru Europa, Ján Kubis, a transmis miercuri viceprim-ministrului ucrainean, Hryhory Nemyrya, o scrisoare referitoare la Bîstroe, prin care se atrage atenţia autorităţilor ucrainene că, deşi Ucraina are obligaţia de a nu mai continua proiectul, lucrările nu au fost oprite. Mai mult, comisia internaţională a acuzat Kievul că în ultimele luni a construit un dig de protecţie al canalului Bîstroe, lucrare care face parte faza a doua a proiectului. În scrisoare, secretarul executiv a semnalat şi faptul că studiul de impact transmis de Ucraina este lacunar şi nu respectă condiţiile prescrise de convenţiile internaţionale. Comitetul a solicitat Ucrainei să transmită în scris informaţii care să confirme în mod clar şi neechivoc faptul că lucrările de orice fel au fost oprite şi că pentru fiecare fază s-a început aplicarea integrală a Convenţiei Espoo.
Faza a doua a proiectului
Lucrările la Canalul Bîstroe au fost începute în 2002. Proiectul prevede amenajarea Braţului Bîstroe din Delta Dunării (aflat în delta secundară a Chiliei), dar şi a Braţului Chilia şi apoi a Dunării, până în dreptul oraşului Reni (aflat în apropiere de Galaţi). Faza I (amenajarea lui Bîstroe) a fost finalizată în 2004, în ciuda unui cor de vehemente proteste internaţionale. Faza a doua (dragarea a 11 praguri pe Chilia şi pe Dunăre) a fost începută în 2004, dar oprită în mai multe rânduri, mai ales pentru că Ucraina a fost penalizată de diverse convenţii internaţionale de mediu sau de transport, care au constatat că oficialii de la Kiev au încălcat flagrant prevederile lor. Potrivit Convenţiei Espoo, Ucraina trebuie să informeze România cu privire la orice acţiune desfăşurată în cadrul proiectului Bîstroe. Bîstroe afectează grav şi ireversibil Rezervaţia Biosferiei Delta Dunării, mai ales câteva din zonele strict protejate ale acesteia, între care Pădurea Letea, rezervaţia de pelicani Roşca-Buhaiova şi ostroavele de pe braţul Chilia.
Citește pe Antena3.ro