x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator UDMR a depus la Parchet plângere penală pentru banner-ul şovin de la meciul Steaua-Ujpest

UDMR a depus la Parchet plângere penală pentru banner-ul şovin de la meciul Steaua-Ujpest

23 Iul 2009   •   00:00

Preşedintele UDMR, senatorul Marko Bela, a declarat, într-o conferinţă de presă, că UDMR a depus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti o plângere penală împotriva autorilor necunoscuţi care au afişat "banner-ul şovin" de la meciul Steaua-Ujpest.



Preşedintele UDMR, Marko Bela, a spus că nu ştie dacă Parchetul s-a autosesizat în acest caz, dar că plângerea Uniunii a fost depusă joi şi se referă la "propagandă naţionalist-şovină săvârşită sub formă de aţâţare la ură naţională".

"Noi, astăzi ( joi - n.r.), am depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în legătură cu ceea ce s-a întâmplat la meci. O plângere penală pentru o faptă deosebit de gravă, propagandă naţionalist-şovină săvârşită sub formă de aţâţare la ură naţională. Aceasta este încadrarea, împotriva unor autori necunoscuţi. Dar Parchetul, în mod firesc are posibilitatea de a identifica autorii, există înregistrări, există, după părerea mea, tot ceea ce are nevoie Parchetul. Din punctul nostru de vedere, în mod oficial, în mod formal, este vorba de autori necunoscuţi. Am aşteptat fiindcă în mod normal Parchetul ar fi trebuit să se autosesizeze. Eu nu ştiu dacă s-a autosesizat, şi sper să se fi autosesizat, dar până în acest moment nu avem niciun semnal", a spus Marko Bela.

Marko a afirmat că, din câte ştie, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a sesizat UEFA şi instituţiile abilitate din lumea fotbalului, ceea ce este "foarte bine", însă aceasta este o problemă care trebuie să fie rezolvată de autorităţile statului.

"Justiţia, instanţa, Parchetul, Poliţia au nu un cuvânt de spus, ci trebuie să îşi facă treaba. Şi eu am impresia că aceste autorităţi, nu vreau să acuz deocamdată pe nimeni, nu îşi fac treaba. Fapta este şi mai gravă fiindcă toată lumea a văzut acea inscripţie în direct la televiziune. Nu m-am referit la suporterii maghiari (care au strigat prin gări «Ţigani», referindu-se la suporterii români - n.r.), fiindcă nu pun semnul egalităţii. Vă propun să înlocuiţi sintagma de «femeie maghiară» cu alte naţionalităţi", a susţinut Marko Bela.

La meciul disputat la Bucureşti între echipele Steaua şi Ujpest, suporterii români au afişat un banner pe care scria, în maghiară, "Cât ţine femeia maghiară c.....l în ea? 9 luni!".
Mediafax

×
Subiecte în articol: observator