UDMR a strans ieri randurile in jurul ministrului Laszlo Borbely (foto), suspectat de trafic de influenta, presedintele Uniunii, Kelemen Hunor, prezentand public sustinerea formatiunii pentru ministrul de la Mediu. 'UDMR il sustine si noi consideram ca aceste acuzatii sunt nefondate. Borbely Laszlo este un ministru bun, un om politic foarte bun, care nu se aventureaza in astfel de chestiuni', a spus Kelemen Hunor, declarandu-se convins ca 'in cateva zile' acuzatiile aduse ministrului se vor dovedi false.
Pana ca acuzatiile aduse ministrului sa se dovedeasca false, Laszlo Borbely, intors in tara dupa deplasarea din Polonia, a mers ieri dupa-amiaza direct la Guvern, pentru a lamuri problema cu vicepremierul Marko Bela. La intalnirea celor doi s-a prezentat rapid si presedintele UDMR, Kelemen Hunor, dar, potrivit informatiilor oferite de surse guvernamentale, prim-ministrul Emil Boc, desi s-a aflat in acelasi interval orar in Palatul Victoria, nu a participat la aceste discutii. Ulterior, Emil Boc a parasit Guvernul fara sa dea vreo declaratie despre situatia ministrului Borbely, despre care precizase marti seara ca, din moment ce DNA nu ii trimisese nici o instiintare oficiala despre vreo implicare a ministrului Borbely, acesta se bucura in continuare de toate drepturile functiei sale.
Dupa discutiile cu conducerea UDMR, ministrul Laszlo Borbely a facut o scurta declaratie in care a negat orice implicare in cazul instrumentat de DNA, iar acuzatiile respective sunt 'nefondate'. 'Nu am nici un fel de implicare in aceasta poveste, ceea ce apare in comunicatul DNA este nefondat. Justitia este libera sa isi faca datoria', a spus Borbely. Ministrul a mai spus ca a aflat despre acuzatiile care i se aduc din presa, in timp ce se afla in Polonia, pentru Consiliul Informal de Mediu, si ca a considerat normal ca mai intai sa ajunga in tara si apoi sa faca declaratii. 'Nu sunt genul de om care sa ma ascund de presa. Am fost plecat din tara si acolo am aflat ce s-a intamplat. In acest moment, si eu stiu cat stiti si dvs. din comunicatul dat zilele trecute', a mai spus Borbely, care a refuzat sa mai faca alte comentarii. Declaratiile ministrului Borbely si ale presedintelui Kelemen Hunor au venit dupa ce in cursul diminetii de ieri procurorii facusera o perchezitie la apartamentul cuscrei lui Borbely, apartament a carui renovare, potrivit procurorilor DNA, ar fi fost 'recompensa' primita de Laszlo Borbely pentru a-l ajuta pe omul de afaceri din Targu-Mures sa primeasca mai multe contracte cu institutii aflate in subordinea Ministerului Mediului.
Situatia in care se afla acum UDMR, prin implicarea ministrului Borbely intr-un dosar cu acuzatii de trafic de influenta, a fost comentata mult mai agresiv de un alt membru al Uniunii, deputatul Peter Lakatos. El a sustinut ca acuzarea unui consilier al ministrului Laszlo Borbely este o 'consecinta' a opozitiei Uniunii fata de 'propunerile prezidentiale' privind reorganizarea administrativ-teritoriala si, ca urmare a acestei opozitii, 's-a deschis sezonul de vanatoare la liderii UDMR'. Lakatos a mai spus ca 'in momentul in care UDMR are asemenea pozitii transante fata de propunerile prezidentiale vin justitia televizata si aruncatul cu noroi in liderii UDMR', el adaugand ca, in opinia sa, UDMR este tinta unor incercari de a fi scoasa de la guvernare fiindca nu accepta initiativele presedintelui, sub pretextul ca are lideri corupti si ca se opune justitiei.
'Intr-o tara normala, Parchetul isi face treaba, cerceteaza si la sfarsitul anchetei stabileste acuzatiile, iar cand trimite dosarul in judecata da un comunicat. Cand nu se parcurg aceste etape, cand justitia se face in televiziune, consider ca doar se improasca cu noroi si se creeaza o situatie in care, in momentul cand UDMR se opune propunerilor prezidentiale, sa se poata spune ca ne-am ridicat de la masa pentru ca suntem impotriva justitiei si pentru ca suntem corupti. Eu spun ca acesta este scenariul', a concluzionat Lakatos.