x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator UDMR propune ca elevii romani sa invete limba maghiara

UDMR propune ca elevii romani sa invete limba maghiara

19 Oct 2008   •   00:00

Presedintele UDMR, Marko Bela, a reluat, sambata, la Targu Mures, ideea lansata in urma cu o saptamana legata de obligativitatea invatarii de catre copiii romani a limbii maghiare in zonele unde coabiteaza cu maghiarii, si a spus ca va initia "la momentul potrivit" un proiect de lege in acest sens.



"Incet - incet vom considera ca necesar ca toata lumea sa invete limba engleza. Pentru ca este principala limba de comunicare in UE si ne vom bucura daca copiii nostri vor fi obligati sa invete limba engleza fara sa ne revoltam. Si atunci ma intreb de ce nu este la fel de firesc ca aici, la Targu Mures, Miercurea Ciuc sau Sfantu Gheorghe si toate localitatile cu populatie mixta, cu populatie maghiara insemnata, ca reciproc copiii sa invete limba celuilalt. Ce s-ar intampla daca copilul roman ar invata limba maghiara?” a intrebat presedintele UDMR.

El a adaugat ca „pentru ca suntem in Romania, nu vrem sa instituim o astfel de regula pentru toata tara”.

Liderul UDMR considera ca limba maghiara trebuie introdusa in programa scolara, dar nu si la gradinita. „Trebuie introdusa de la varsta cand copilul deja poate sa invete si o alta limba. Nu sunt de acord sa se inceapa de la gradinita. In rest, e o problema legata de metodologie. Specialistii trebuie sa stabileasca care e varsta de la care e potrivit, acceptabil sa inceapa sa invete o alta limba”, a afirmat Marko Bela.

„In acest moment si optional ar fi un pas important, dar in perspectiva ma gandesc la obligativitate. Ar fi un avantaj pentru copii. Si in cazul altor materii importante, biologie, fizica matematica, scris, citire, nu e vorba de ceva optional, ci obligatoriu”, a mai spus politicianul UDMR.
www.hotnew.ro

×
Subiecte în articol: romania limba invete