x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator UDMR propune înfiinţarea unui partid în Ungaria

UDMR propune înfiinţarea unui partid în Ungaria

de Istvan Deak    |    02 Iul 2012   •   14:29
UDMR propune înfiinţarea unui partid în Ungaria

Cu ocazia intrunirii, duminica, la Targu Mures, a Consiliului Reprezentantilor Unionali, liderii UDMR au criticat implicarea politicienilor din Ungaria in campania electorala din Romania si au propus infiintarea unui partid in tara vecina. Initiativa i-a apartinut presedintelui UDMR Bihor, Szabo Odon, care a criticat in termeni duri implicarea activa a presedintelui Parlamentului ungar, Kover Laszlo, in campania electorala locala. "Turismul electoral efectuat de Kover Laszlo in judetele Bihor, Satu Mare si Cluj a diminuat sansele electorale ale minoritatii maghiare in aceste zone. Sa formam si noi un partid in Ungaria, sa vedem cum o sa reactioneze ei', a spus Szabo.

Partid al maghiarilor din afara granitelor Ungariei
La randul sau, primarul orasului Miercurea-Ciuc, Raduly Robert, sustine initiativa formarii unui partid in Ungaria. "Ar fi vorba despre un partid al maghiarilor din afara granitelor Ungariei. Conform legii electorale din Ungaria, maghiarii din afara granitelor, care au dobandit dubla cetatenie, pot vota numai pe listele de partid', a spus Raduly.

Initiativa a fost comentata si de presedintele de onoare al UDMR, Marko Bela. "I-am amenintat pe cei din Ungaria ca vom infiinta acolo un partid. Nu ar strica infiintarea unui astfel de partid, insa inainte de a vorbi despre alegerile din Ungaria, din 2014, noi trebuie sa ne concentram pe alegerile parlamentare din Romania care au loc in aceasta toamna. Din punct de vedere international, Ungaria se izoleaza in Bazinul Carpatic. Comunitatea maghiara din Ardeal are nevoie de o Ungarie puternica si influenta. In ajutorul ei ar veni formarea unui partid in Ungaria care sa ii reprezinte interesele. Ungaria a ajuns in incapacitatea de a rezolva o reinhumare', a comentat Marko Bela.

Marko Bela: "Ungaria l-a denigrat pe Nyiro'
"Problema nu este ce se intampla in Bazinul Carpatic sau in Ungaria si nici nu e frumos ca partidele politice din Ungaria sa faca aici campanie electorala necurata. Noi avem nevoie de o Ungarie care sa nu faca greseli diplomatice si sa poata rezolva o problema, cum e cea a reinhumarii lui Nyiro Jozsef. Ungaria a reusit sa il denigreze intrutotul pe acest scriitor. Nu am auzit ca reprezentantii Ungariei sa isi ceara scuze', a sustinut Marko Bela, facand referire la ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Oszkar Fuzes, si la presedintele Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover.

La iesirea din sala de sedinte, Marko Bela a declarat presei, potrivit Agerpres, ca nu a spus o noutate atunci cand a afirmat ca politicienii nu ar fi trebuit sa se implice intr-o astfel de actiune de reinhumare ( a lui Nyiro -n.r.), "prin care au reusit sa amplifice tensiunile intre cele doua comunitati'.
"In ceea ce priveste scuzele, aici nu e vorba numai de acest eveniment si anume preconizata reinhumare, ci in primul rand despre implicarea politicienilor din Ungaria in campania electorala si faptul ca demnitari importanti ai statului ungar au sustinut cele doua partide care au incercat sa concureze UDMR. De aceea am spus ca dupa ce am aflat rezultatele acestor alegeri, dar la urma urmei, indiferent de aceste rezultate, ei ne datoreaza scuze. Au compromis ideea de literatura pentru ca scriitorii si societatea civila au menirea de a se ocupa de aprecieri privind un scriitor, inclusiv o eventuala reinhumare, si nu politicienii sa foloseasca aceste evenimente cu scopuri de campanie, pentru ca in mod cert era vorba de campanie electorala', a accentuat Marko Bela. Politicianul si-a exprimat speranta ca cei din Ungaria au tras anumite invataminte si ca "nu se vor mai implica'.

"Replica UDMR la adresa Fidesz'
Informatia ca UDMR planuieste infiintarea unui partid in Ungaria a captat interesul presei ungare. "Conform planurilor, UDMR mizeaza pe votantii care au dobandit cetatenia maghiara si spera ca partidul sa poata fi inscris si cu ajutorul minoritatilor maghiare din Slovacia si Serbia. Initiativa este cu atat mai importanta, cu cat Parlamentul ungar a adoptat la finalul anului trecut legea conform careia maghiarii din afara granitelor Ungariei cu dubla cetatenie pot vota doar pe listele de partid si nu o pot face uninominal', scrie cotidianul Nepszava. Purtatorul de cuvant al MAE ungar, Kalota Gabor, nu a dorit sa comenteze initiativa UDMR, insa a apreciat ca la alegerile parlamentare din toamna "Ungaria va sustine valori, si nu partide'. "Guvernul ungar sprijina initiativele unitare al comunitatii maghiare din Ardeal, iar MAE ungar nu va interveni in sustinerea unui anumit partid', a declarat Kalota.(deak.istvan@jurnalul.ro)

×