x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator UDMR reclamă din nou România la FIFA. Vezi motivul

UDMR reclamă din nou România la FIFA. Vezi motivul

de Istvan Deak    |    11 Iun 2013   •   19:01
UDMR reclamă din nou România la FIFA. Vezi motivul

În cursul zilei de luni, UDMR a trimis o nouă scrisoare la FIFA, în care atrage atenţia forului european asupra atitudinii rasiste a fanilor români la partida amicală cu Trinidad-Tobago, disputată săptămâna trecută la Bucureşti şi încheiată cu victoria tricolorilor cu scorul de 4-0. Conform comunicatului transmis agenţiei ungare de presă MTI, UDMR şi deputatul Marko Attila, în calitate de semnatar al scrisorii, mulţumesc FIFA pentru “reacţia promptă şi corectă la adresa manifestărilor antimaghiare din interiorul fotbalului românesc”.
Amenda de 20.000 de franci elveţieni dictată de FIFA la adresa României la mijlocul lunii mai dovedeşte că “fanii români s-au comportat necorespunzător” la partida Olanda-România, care a avut loc în data de 26 martie la Amsterdam, consideră semnatarii plângerii.

UDMR aminteşte că atitudinea FRF reprezintă “în continuare un motiv de îngrijorare”, din moment ce federaţia română “nu se preocupă de atitudinea rasistă şi xenofobă a fanilor ei”, ci încearcă să micşoreze pedeapsa printr-un recurs. “Dorim să atragem atenţia că FRF nu ia în serios atitudinile şi discriminările rasiale şi etnice”, se arată în comunicatul UDMR, care scoate în evidenţă incidentele de la partida amicală dintre România şi Trinidad-Tobago, când “suporterii români i-au umilit pe jucătorii caribieni printr-o atitudine rasistă, fapte relatate inclusiv de presa sportivă din România. Ar fi în folosul FRF să se preocupe cu aceste probleme, în loc să caute mereu scuze”. Miza reală rămâne aceeaşi ca şi la precedenta plângere depusă: prima partidă oficială a României de pe teren propriu, cu Ungaria în septembrie, să se joace cu porţile închise.

FIFA a sancţionat Federaţia Română de Fotbal cu 20.000 de franci elveţieni pentru incidentele provocate de fanii echipei naţionale la meciul cu Olanda de la Amsterdam, din preliminariile Cupei Mondiale din 2014. "Federaţia Română de Fotbal a fost sancţionată de Comisia de Disciplină a FIFA cu o amendă de 20.000 CHF (n.r. - circa 16.000 de euro) şi cu plata cheltuielilor de judecată, în valoare de 2.000 CHF, din cauza comportamentului necorespunzător al propriilor suporteri cu ocazia jocului Olanda – România, disputat la Amsterdam în ziua de 26 martie a.c., în cadrul preliminariilor Cupei Mondiale FIFA 2014. Totodată, FRF a primit şi un avertisment, urmând ca, în cazul recidivei, să suporte sancţiuni mai aspre. Considerând că nu au existat fapte care să fi justificat deschiderea procedurii disciplinare şi, implicit pronunţarea vreunei pedepse, FRF va înainta apel", se arată într-un comunicat dat publicităţii de FRF la mijlocul lunii trecute.

La 17 aprilie, preşedintele Mircea Sandu anunţa că în urma unei reclamaţii a UDMR, FIFA a deschis o acţiune disciplinară împotriva FRF, după ce fanii români au afişat un banner la partida din Olanda. "FIFA a deschis o acţiune disciplinară pentru bannerul din Olanda, pe care nu l-am văzut. UDMR a transmis FIFA şi UEFA o plângere în acest sens. FIFA ne-a chestionat, le-am transmis un punct de vedere şi sperăm să nu se ia măsuri. În mod normal nu ne pot suspenda, pentru că nu au fost probleme de rasism. Observatorii meciului nu au văzut absolut nimic", afirma Mircea Sandu.

La partida CFR Cluj - Rapid, scor 0-0, contând pentru etapa a XXIII-a a Ligii I şi disputată pe stadionul "Dr. Constantin Rădulescu" la data de 18 martie, fanii giuleşteni au dat foc unui steag al Ungariei, iar reprezentanţii UDMR au făcut o plângere către mai multe foruri, printre care şi FIFA, în care cereau sancţionarea vinovaţilor.
Ulterior, la partida Olanda - România din 26 martie, scor 4-0, contând pentru preliminariile Cupei Mondiale, mai mulţi fani ai echipei naţionale au afişat un banner pe care scria: "Acum, pentru o cârpă aprinsă îl vreţi arestat / După ce atâţia ani de zile, zâmbind, aţi tolerat / Terorismul etnic al UDMR ca politică de stat".×
Subiecte în articol: udmr fifa