Dosarul Nana s-a pierdut în vâltoarea evenimentelor din ultimele săptămâni unde capul de afiş a fost ţinut de arestarea Elenei Udrea, arendaşul Fermei preşedintelui şi a lui Liberiu Breazu, administratorul prin firma AgroGreen Nana a terenurile agricole cumpărate de Ioana Băsescu pentru tatăl său. Acum, “blonda preşedintelui” este urmărită penal în dosarele Microsoft şi Gala Bute iar “Cici” Breazu este acuzat că era cărăuşul şpăgii în dosarul Gala Bute. Arestarea echipei Udrea-Breazu poate fi doar un punct de plecare în extinderea anchetei privind lungul şir de ilegalităţi prin care familia Băsescu a ajuns moşieră la Nana. Terenul a fost cumpărat de la o firmă fantomă deţinută printr-un credit la dobândă preferenţială acordat de banca de stat CEC în urma intervenţiei lui Băsescu iar parte din retrocedările terenurilor cumpărate de fiica preşedintelui au fost ilegale. După finalizarea tranzacţiei, italienii care au comasat terenurile pentru Ioana Băsescu au dispărut cu banii în paradisuri fiscale. Comisia parlamentară de anchetă şi-a suspendat activitatea după ce Parchetul a început să verifice cazul Nana în urma unui raport al Corpului de Control al Guvernului privind retrocedarea terenurilor. Deşi conţine multe elemente ale unei operaţiuni de spălare de bani, deocamdată nimeni nu l-a deranjat pe moşierul-pensionar Băsescu cu întrebări despre cazul Nana.
Aflat pe final de mandat, Băsescu Traian şi-a folosit toate pârghiile pe care le deţinea pentru a se transforma în moşier la Nana: l-a pus pe Adrian Rădulescu, la acel moment consilier prezidenţial, să poarte negocieri cu firma care i-a vândut terenul Ioanei Băsescu, l-a sunat pe Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor la acel moment, să se asigure că nu îl schimbă pe şeful CEC care tocmai îi dăduse un credit preferenţial de 4,6 milioane de lei fiicei sale, ba chiar şi-a asumat întreaga operaţiune declarând că veniturile sale nu îi permit să îşi cumpere teren aşa că a pus-o pe fiica sa să se împrumute.
Un avans de 1,2 milioane de lei
Tranzacţia prin care Ioana Băsescu a intrat în posesia celor 291 de hectare de teren agricol la Nana poate întruni elementele unei operaţiuni de albire a banilor. Din contractului făcut public de Ioana Băsescu, rezultă că fiica cea mare a preşedintelui a plătit 5.844.846 de lei (echivalentul a 1.307.425 de euro) din care 4.600.000 de lei reprezintă finanţarea obţinută de la CEC. Ioana Băsescu a plătit din surse proprii un avans în valoare de 1.244.846 lei (echivalentul a 278.457 euro la cursul zilei).
Deşi suma este una importantă, fiica preşedintelui nu a precizat niciodată care este sursa banilor pentru avans. Singurul care a făcut comentarii a fost Băsescu Traian care a spus că fiica sa e un notar de succes şi contractele sale nu pot fi făcute publice fără acordul clienţilor. Pentru terenul de la Nana, notarul de succes Ioana Băsescu trebuie să plătească lunar băncii o rată de 5.800 de euro!!!
Credit preferenţial de la CEC
Mergând mai departe pe firul banilor, reise contribuţia decisivă avută de CEC Bank în acest caz. Regulile băncii au fost modificate în favoarea Ioanei Băsescu care a devenit beneficiara unui credit preferenţial aprobat în timp record de doar şase zile, cu 60% mai mare decât plafonul aplicat de CEC unui român de rând şi, nu în ultimul rând, la o dobândă mai mică.
Un alt semn de întrebare este ridicat de raportul evaluatorului terenului angajat de către bancă ce estimează valoarea terenului de la Nana la 7.215.390 lei, cu 25% mai mult decât preţul achitat de Ioana Băsescu. O sumă suficientă pentru a nu mai fi nevoie de alte garanţii suplimentare cesionate în favoarea băncii.
Afaceri de familie
Acelaşi raport al Corpului de Control al Guvernului, transformat acum în dosar DNA, arată că Berfige a fost înfiinţată în 2009, asociaţi şi administratori fiind Mara şi Fioravante Bertola, cetăţeni italieni fără domiciliu sau reşedinţă pe teritoriul României.
O anchetă a Jurnalului Naţional arată că la momentul achiziţiei terenurilor, Berfige avea sediul în Str. Soldat Tina Petre, nr. 4, Bl. 30, sc. A, et. 3, ap. 21, Sector 3 şi un capital de 200 de lei. În acte, Berfige are ca unic asociat pe Mara Bertola, cetăţean italian, rezident în Monaco, la adresa Avenuee Crovetto, nr. 9. O coincidenţă imobiliară: la aceeaşi adresă din Monaco era domiciliat canadianul Boszormeny Zoltan, o mai veche cunoştinţă a familiei Băsescu. în 2002, Boszormeny Zoltan devenise acţionar la Luxten Lighting Company SRL, o firmă apropiată a liderilor PD-L. La Luxten Lighting Elena Băsescu a fost consilier îninte de a deveni europarlamentar.
Berfige s-a înfiinţat pe data de 23 iulie 2009 iar pe 6 august începea achiziţia masivă de terenuri la Nana prin intermediul notarului Liuba Alexandrescu. Semnătura doamnei notar ar fi trebuit să fie o garanţie pentru legalitatea acestor vânzări-cumpărări. Aceeaşi Liuba Alexandrescu a fost arestată în dosarul fraudelor bancare mamut în care apar Vasile Creştin, Marius Locic, dar şi Bebe Ionescu, cuscrul lui Traian Băsescu. Cuscrul Bebe Ionescu deţine o casă la Monaco şi este unul dintre membrii de bază a grupului Monaco.
Firma fantomă
Tot traseul banilor relevă un alt aspect interesant. Italienii de la Berfige SRL au achiziţionat “35 de parcele de teren agricol din extravilanul comunei Nana (...) în suprafaţă totală de 290,41 ha pentru care au plătit 3.437.647,92 lei (echivalentul a 811.282 euro la cursul mediu al anului 2009), potrivit raportului Corpului de Control al Guvernului. Aceleaşi terenuri au fost vândute Ioanei Băsescu pentru suma de 5,84 milioane de lei pentru cu un câştig frumuşel de 2.407.199 lei (echivalentul a 538.463 euro la cursul din data tranzacţiei).
Berfige a fost declarată inactivă începând din data de 24.08 2012 deoarece nu şi-a îndeplinit obligaţiile declarative iar în septembrie 2013 a vândut terenurile către fiica preşedintelui. Comisia parlamentară Nana a atras atenţia asupra faptului că inactivitatea societăţii la momentul vânzării terenurilor către Ioana Băsescu poate atrage după sine anularea tranzacţiei. Raportul Comisiei Nana a ajuns şi el pe masa procurorilor DNA fără a fi dat publicităţii.
Berfige a cerut lichidarea firmei în data de 17 aprilie 2014. Inspectorii ANAF susţin că au întâmpinat mari probleme în a afla toate datele contabile ale firmei. Expertul contabil al Berfige a refuzat să pună la dispoziţia inspectorilor toate datele necesare şi a precizat că nu ştie cine sunt administratorii societăţii, legătura cu aceştia fiind ţinută printr-un avocat căruia a refuzat să îi spună numele.
Unde sunt banii?
Urma banilor s-a pierdut definitiv odată cu finalizarea achiziţiei Fermei preşedintelui.
Răspunsul la această întrebare îl poate da doar familia Bertola. După finalizarea tranzacţiei, italienii au dispărut. La Comisia Nana au refuzat să se prezinte comunicând doar prin intermediul avocatului că nu vor să fie implicaţi într-un scandal politic.
Departe de România, familia Bertola şi-a extins afacerea imobiliară, de data aceasta pe piaţa rezidenţială de lux. Firoavante Bertola poate fi găsit în Monaco la 33 Bd. Du General Lecrerc, acolo unde are sediul firma sa Castel Monte Carlo. Dacă Fioravante Bertola îşi continuă activitatea de management la compania cu obiect de activitate principal administrarea de clădiri şi proprietăţi, Mara Bertola trăieşte pe picior mare. şi-a deschis o agenţie imobiliară chiar în buricul târgului la adresa 18, quai Jean Charles Rey 98000 Monaco. Pe site-ul agenţiei Bertola Real Estate, condusă de Mara Bertola, sunt listate proprietăţi ale căror preţuri încep de la 3,2 milioane de euro şi ajung la 12 milioane de euro. Cifre de-a dreptul ameţitoare pentru cea care până acum un an se ocupa cu agricultura la Nana.
Udrea – arendaşa lui Băsescu
Imediat după ce familia Băsescu a intrat în atenţia opiniei publice cu afacerea de la Nana, Elena Udrea a anunţat că şi-a cumpărat la rândul său teren agricol în comuna Nana, din judeţul Călăraşi. Potrivit declaraţiei de avere, Udrea şi-a cumpărat 18 terenuri agricole în judeţul Călăraşi. În total, 42 de hectare de teren în mai multe localităţi printre care şi Nana, lângă ferma deţinută de familia preşedintelui Băsescu.
În octombrie 2013, Udrea deschidea firma SC Agrogreen Nana SRL, cu un capital social de doar 200 de lei. Câteva luni mai târziu, firma proaspăt înfiinţată de Udrea primea în arendă terenurile Ioanei Băsescu şi depunea cerere la APIA ca să primească subvenţia de la stat. Persoana împuternicită de Elena Udrea pentru administrarea afacerii de la Nana este nimeni altul decât Liberiu-Tudor Breazu, un împătimit excentric al vieţii de noapte, supranumit în lumea mondenă cu apelativul Cici.
Înainte de vacanţa de 1 mai 2014, Elena Udrea s-a afişat prin Bucureşti cu noua sa maşină de lux, un Mercedes S 500. Preţul unei maşini de acest tip, produsă în 2014, fără dotări opţionale, se ridică la aproximativ 120.000 de euro. Întrebată a cui este maşina la volanul căreia a fost văzută, Elena Udrea a răspuns sec: Agro Green Nana.