Locuinţele sociale construite de ANL vor putea fi cumpărate de chiriaşi, cu preţuri între 19.000 de euro şi 36.000 de euro. Cele 20.000 de apartamente vor fi scoase la vânzare pentru ca ministerul să facă rost de o parte din banii necesari construcţiei a 100.000 de apartamente în următorii trei ani.
Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, vrea să vândă anul acesta, la preţuri cuprinse între 19.000 şi 36.000 de euro, 20.000 de case construite prin programul ANL. Locuinţele sociale ANL închiriate de tineri vor fi scoase la vânzare la preţuri de sub 19.140 de euro pentru o garsonieră, sub 26.950 de euro pentru apartamentul cu două camere, iar apartamentele de trei camere vor costa cel mult 36.014 de euro.
PREŢURI DE CRIZĂ
Preţurile au fost stabilite în funcţie de valoarea de înlocuire, care reprezintă valoarea la momentul scoaterii la vânzare, din care se scade valoarea de amortizare. Prin valoare de amortizare se înţelege gradul de uzură din momentul punerii în funcţiune a locuinţei şi până la momentul vânzării. "Valoarea de amortizare se calculează ţinând cont de durata de viaţă a unui apartament, estimată la 50 de ani. Astfel se împarte valoarea de înlocuire a apartamentului la 50 şi se obţine valoarea anuală de amortizare. De exemplu, la apartamentul care costă 36.000 de euro, valoarea de amortizare anuală este de 720 de euro. Am împărţit 36.000 de euro la 50 de ani. Astfel, din tariful de 36.000 de euro se va scădea câte 720 de euro pentru fiecare an care a trecut de la momentul punerii în funcţiune a acesteia şi până la momentul vânzării", a explicat Ioan Andreica, secretar de stat în cadrul MDRT.
Suprafaţa unei garsoniere ANL este de 45 de metri pătraţi, un apartament de două camere are în jur de 58 de metri pătraţi suprafaţă utilă, iar unul de trei camere are o suprafaţă cuprinsă între 67 şi 70 de metri pătraţi. Din aceste evaluări se scade valoarea de amortizare, care reprezintă câteva procente din sumă, şi se obţine preţul de vânzare a apartamentului. Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului speră să vândă 20.000 de locuinţe ANL din 26.000 câte au fost construite în toată ţara, pe care să obţină aproximativ 500 de milioane de euro. Cei care cumpără locuinţele ANL nu au voie să le înstrăineze timp de cinci ani din momentul cumpărării.
SE SCHIMBĂ LEGEA
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a elaborat un proiect de lege prin care vor fi modificate criteriile pentru cei care doresc să achiziţioneze locuinţe ANL. Modificările vizează reducerea termenului de şedere a chiriaşului în casă de la trei ani, cât este în prezent, la un an, precum şi eliminarea condiţiilor legate de venitul pe membru de familie al chiriaşului. "Astăzi, chiriaşii nu trebuie să aibă un salariu pe familie mai mare decât dublul venitului mediu brut pe economie. Această prevedere va fi eliminată", a explicat Elena Udrea.
ÎNCURAJEAZĂ VIAŢA LA ŢARĂ
Ministerul Dezvoltării vrea să demareze programul "Renaşterea satului românesc", prin care să ridice câte zece case în fiecare comună din ţară pentru tinerii specialişti din Educaţie, Sănătate şi Ministerul de Interne. Udrea vrea să atragă astfel specialiştii la ţară. "Vom construi câte zece, maximum 15 case în fiecare comună din ţară. Acestea vor fi destinate cadrelor didactice, medicilor sau angajaţilor din cadrul Ministerului de Interne. Noi vom construi casele pe terenul pus la dispoziţie în mod gratuit de autorităţile publice locale. Vom realiza case cu două sau trei camere, iar suprafaţa va fi cuprinsă între 500 şi 1.000 de metri pătraţi. Noi nu percepem nici o chirie, însă autorităţile locale pot stabili o chirie, care nu poate fi mai mare decât cheltuielile de administrare a locuinţei. Aceste locuinţe nu se pot vinde, chiriaşul va locui acolo cât timp va profesa în comuna respectivă", a explicat Elena Udrea.
Citește pe Antena3.ro