x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un bărbat a fost sfâşiat de urs, în judeţul Dâmboviţa. Este a patra persoană atacată în ultima săptămână

Un bărbat a fost sfâşiat de urs, în judeţul Dâmboviţa. Este a patra persoană atacată în ultima săptămână

19 Sep 2012   •   06:21
Un bărbat a fost sfâşiat de urs, în judeţul Dâmboviţa. Este a patra persoană atacată în ultima săptămână

UPDATE 14:33 - Seful Politiei Romane a dispus ca echipe canine de la Centrul Chinologic "Dr. Aurel Greblea" Sibiu sa se deplaseze in judetul Dambovita, in comuna Moroieni. Patru echipe canine specializate in detectarea prin miros si interventie vor acorda sprijin in vederea localizarii animalului salbatic.

UPDATE 10:00 - Prefectul de Dambovita, Dragos Rusu, spune ca este vorba despre braconaj. "Mai mult ca sigur in acest caz este vorba despre braconaj. Ursul fusese prins intr-un lat, era ranit. Clar este vorba despre braconaj. Nu stim ce cauta acolo barbatul care a fost atacat - daca trecea intamplator sau daca eleste cel care pusese capcana. Este de nedescris ce s-a intamplat aici", a spus prefectul.

El a precizat ca latul era prins intre trei copaci, iar cel mai probabil animalul s-a zbatut timp de cateva ore pentru a scapa, animalul rupand latul dupa ce a smuls din radacini arborii. Potrivit prefectului, barbatul care se afla acolo a fost sfasiat de animal, care apoi a fugit in padure.

Citeste si Seful Politiei Dambovita: Ursul ucigas este foarte periculos pentru ca este ranit

............................

Un barbat a fost omorat de un urs in comuna Moroieni, judetul Dambovita. Barbatul a fost gasit mort de catre un paznic de vanatoare care a sunat la 112, in jurul orei 8.45. Un batran in varsta de 71 de ani a murit, sambata dimineata, dupa ce a fost atacat de un urs, in satul Dealul Frumos din comuna Pietrosita.

"Ursul a fost prins intr-un gard si a fost o altercatie intre animal si om. Toate deconcentratele ministerului Mediului se indreapta spre locul respectiv. Toate inspectoratele teriotriale silvice si de vanatoare s-au mobilizat si au monitorizat in permanenta zona. Dar este perioada in care ursii vin spre livezile oamenilor", a declarat Rovana Plumb.

Ministrul Mediului a precizat ca incidentul s-a petrecut pe acelasi fond de vanatoare, la o distanta de aproximativ zece kilometri de locul in care au avut loc incidentele de sambata, cand trei oameni au fost atacati de urs.

Raluca Florescu, reprezentant IJP Dambovita, a precizat ca in jurul orei 9:00, Inspectoratul a fost sesizat ca in zona satului Muscel, apartinand comunei Moroieni, a fost gasit decedat, de catre un paznic de vanatoare, un barbat de 64 de ani. Ea a mentionat ca la fata locului s-au deplasat 30 de politisti si jandarmi din Fieni.

Aceste este cel de-al treilea incident din ultima saptamana, dupa ce, sambata, un batran de 71 de ani a fost ucis de catre un urs in timp ce culegea prune, in livada, cu alte trei persoane, in localitatea Dealu Frumos, din comuna damboviteana Pietrosita.

Alte doua persoane, o femeie si un barbat, au fost atacate de urs si ranite, la Buciumeni, sambata dupa-amiaza.

Ursul a fost impuscat, in noaptea de sambata spre duminica, dupa ce zona a fost survolata de un elicopter al MAI cu termoviziune, pentru ca patrupedul sa fie localizat.

Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Dambovita a demarat deja o campanie de vaccinare antirabica in zona localitatilor Pietrosita si Buciumeni, tinand cont de faptul ca a fost confirmata existenta rabiei la urs. De asemenea, a fost instituita carantina pe o raza de 30 de km.

Directorul Agentiei de Protectie a Mediului Dambovita, Laura Gabriela Briceag, si-a dat demisia din functie in cursul zilei de luni, dupa ministrul Mediului a acuzat APM ca nu si-a indeplinit atributiile in cazul ursului turbat care a atacat trei persoane.

×