x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un camion cu proiectile s-a rasturnat langa Bals-Olt

Un camion cu proiectile s-a rasturnat langa Bals-Olt

25 Ian 2005   •   00:00

Alarma de gradul zero, ieri-dimineata, in apropierea orasului Bals, judetul Olt. Tragedia de la Mihailesti - Buzau a fost la un pas de a se repeta, dupa ce un autocamion al MApN, incarcat cu peste 100 de proiectile de razboi, s-a rasturnat in afara partii carosabile.

CRISTIAN VASILCOIU

TRANSPORT. Munitia de razboi era mutata de la Targoviste la o unitate militara din Vanju Mare
Proiectilele s-au imprastiat pe marginea soselei, la fata locului deplasandu-se numerosi specialisti de la Protectia Civila, Pompieri, Politie, Jandarmerie si Armata. Circulatia a fost intrerupta pentru cateva zeci de minute, timp in care autoritatile au izolat zona si au incarcat proiectilele intr-un alt autocamion. Accidentul s-a produs, deoarece soferul, sergentul major Alin Andrei, a pierdut controlul directiei, din cauza neadaptarii vitezei intr-o curba si pe fondul carosabilului umed si acoperit cu mazga. Conducatorul auto, dar si insotitorul sau, sergentul major Iulian Serban, au fost grav raniti. Camionul rasturnat facea parte dintr-o coloana de zece astfel de autovehicule, care transportau proiectile de razboi de la o unitate militara din Targoviste catre o alta din Vanju Mare, Olt.

CONTRADICTII. Autoritatile se contrazic in privinta pericolului accidentului. Locotenentul Gheorghe Ragalie, din cadrul Inspectoratului de Protectie Civila Olt, a declarat, imediat dupa accident, ca tragedia de la Mihailesti - Buzau ar fi fost "floare la ureche" in comparatie cu ceea ce s-ar fi putut intampla la Bals, daca in zona s-ar fi produs vreo scanteie: "Daca lua foc vreun proiectil, catastrofa de la Mihailesti era nimic pe langa ce se putea intampla aici. Atatea proiectile rasturnate puteau pune in pericol foarte multi oameni".

De partea cealalta, seful convoiului Armatei, capitanul Iustin Ticulescu, a declarat ca nu a existat, in nici un moment, nici un fel de pericol de explozie, datorita faptului ca focoasele au fost separate de proiectile pe timpul efectuarii transportului.

×
Subiecte în articol: observator