x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un centru de asistenţă medicală va fi deschis în Ferentari şi face parte dintr-un proiect mai amplu de dezvoltare a cartierului

Un centru de asistenţă medicală va fi deschis în Ferentari şi face parte dintr-un proiect mai amplu de dezvoltare a cartierului

de Agerpres    |    26 Feb 2014   •   19:44
Un centru de asistenţă medicală va fi deschis în Ferentari şi face parte dintr-un proiect mai amplu de dezvoltare a cartierului

Un centru care va sigura asistenţă medicală persoanelor care locuiesc în cartierul bucureştean Ferentari va fi inaugurat în curând, demersul fiind parte a programului Proiectul Ferentari, a anunţat joi secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat.

La eveniment au participat, printre alţii, ambasadorii Franţei şi Elveţiei, care susţin acest proiect. Raed Rafat a subliniat importanţa demersului.

'E un proiect extrem de important (...) pentru ameliorarea condiţiilor de trai din această zonă. Proiectul abordează mai multe aspecte integrate, nu doar sănătatea, are o componentă pe educaţie, o componentă pe partea socială. Din cauza aceasta sunt atâtea ministere. Anul trecut, Medecins du Monde France au făcut un studiu independent pe zonă şi au identificat unele probleme şi aspecte, iar concluzia lor a fost că populaţia chiar avea nevoie să îi fie asigurat accesul la asistenţă primară', a spus secretarul de stat.

Acesta a subliniat că una dintre problemele ridicate de raportul Medecins du Monde este consumul de droguri. În acest sens, un prim pas în acest sens va fi înfiinţarea unui centru de asistenţă primară şi prevenţie la care, potrivit lui Arafat, va participa şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adrian Pană a declarat că, deocamdată, nu există o dată exactă fixată pentru inaugurarea acestui dispensar din cartierul Ferentari.

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Philippe Gustin, a spus că instituţia pe care o reprezintă a susţinut de mult timp Proiectul Ferentari. De asemenea, diplomatul a subliniat că acest demers a reunit mai multe autorităţi ale statului: Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Interne, Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, Primăria sectorului 5 şi Ministerul Muncii.

'Asta arată că s-a schimbat abordarea (...) asta arată că există o abordare integrată pentru a schimba imaginea cartierului Ferentari', a adăugat Gustin.

'Organizaţiile (responsabile de proiect - n.r.) nu se substituie autorităţilor. Responsabilitatea aparţine Guvernului României, colectivităţii, Primăriei Generale, Primăriei Sectorului 5, dar noi ne aducem o contribuţie', a adăugat acesta.

Ambasadorul Elveţiei la Bucureşti, Jean-Hubert Lebet, a declarat că proiectul se adresează problemelor comunităţii în profunzimea lor şi că acesta este un demers care poate fi 'girat doar de autorităţile române şi pe termen lung'.

Consilierul guvernamental Damian Drăghici, prezent la eveniment, a vorbit şi despre demersul mai vast, Proiectul Ferentari.

'Încercăm să implementăm, când preşedintele se va decide să ne dea OK-ul... încercăm să implementăm cele patru domenii importante: sănătatea, educaţia, incluziunea socială, locuri de muncă şi să dovedim că romii ştiu să facă lucruri', a spus acesta.

Preşedintele Traian Băsescu a trimis Senatului, la finalul anului trecut, spre reexaminare Legea privind înfiinţarea Fundaţiei 'Proiect Ferentari', 'în sensul respingerii acestui act normativ', între motivele invocate de şeful statului fiind şi suprapunerea atribuţiilor fundaţiei cu cele ale Agenţiei Naţionale pentru Romi.

Anterior, Senatul a adoptat un proiect legislativ privind înfiinţarea Fundaţiei 'Proiect Ferentari' a Secretariatului General al Guvernului, persoană juridică română, apolitică, fără scop patrimonial, de utilitate publică, care va avea ca scop derularea unor proiecte, programe şi activităţi ce vizează incluziunea socială adresată comunităţilor de romi din România.

Fundaţia are ca obiect îmbunătăţirea permanentă a condiţiilor de viaţă a cetăţenilor români de etnie romă în comunităţile în care aceştia trăiesc, identificarea şi administrarea finanţării cu celeritate şi transparenţă a obiectivelor de investiţii în comunităţile de romi, indiferent dacă acestea se află în mediul urban sau rural.

Populaţia cartierului Ferentari este estimată la 80.000 de persoane, dintre care 40.000 trăiesc în condiţii insalubre şi în imobile dărăpănate. Aproximativ 5.000 de apartamente şi circa 100 de case au nevoie de lucrări de renovare în regim de urgenţă.  

×
Subiecte în articol: ferentari raed arafat