x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un crucişător SUA în Marea Neagră inflamează Rusia.

Un crucişător SUA în Marea Neagră inflamează Rusia.

de Gabriela Antoniu    |    12 Iun 2011   •   21:00
Un crucişător SUA în Marea Neagră inflamează Rusia.

Rusia a protestat ieri impotriva am­pla­sarii in Marea Neagra a cru­ci­sa­to­r­ului american USS Monterey, in ca­drul manevrelor navale cu Ucraina, si ale carui rachete balistice de apa­ra­re constituie, spune Moscova, o "ame­nintare" la adresa sa, relateaza AFP, citat de Hotnews.

"Avem un anumit numar de in­tre­bari legate de sosirea in Marea Nea­gra a crucisatorului US Navy Monterey echipat cu sisteme antiracheta Aegis pentru a participa la exercitiile americano-ucrainene Sea Breeze 2011", afirma ministerul rus al Afacerilor Externe intr-un comunicat. "Partea rusa a subliniat in mai multe randuri ca nu va trece cu vede­rea aparitia de elemente de infrastructura strategica americana in pro­xi­mi­tatea imediata a frontierelor sale si ca le considera drept o amenintare la securitatea sa", adauga diplomatia rusa. Crucisatorul a acostat lunea trecuta in Portul Constanta, unde a ra­mas timp de patru zile, in cadrul unui par­­teneriat intre Fortele Navale Ro­ma­­­ne si Fortele Navale Americane. Cru­­cisatorul este echipat cu sistemul de aparare aeriana AEGIS, disloca­rea ei reprezentand prima faza a abor­darii adaptative in etape a scutului antiracheta, un element important pentru Romania, care a acceptat sa gazduiasca interceptori in cadrul celei de-a doua faze a programului.

Sistemul Aegis imbarcat pe cru­ci­sa­to­rul american este un radar care poa­te executa detectia, cautarea si ur­ma­rirea rachetelor. Rachetele cu­pla­­te la acest radar fac parte din arse­na­lul militar utilizat pentru scutul an­­­ti­racheta. Moscova se intreaba in spe­­cial de ce este nevoie de acest cru­ci­­sa­tor in apropierea apelor teritoriale rusesti, in conditiile in care ma­ne­vre­le militare cu Ucraina privesc ac­te­le de piraterie. Protestul MAE rus vi­ne in contex­tul in care Moscova nu este de acord cu proiectul american de am­plasare in Europa, inclusiv in Ro­mania, a unui scut antiracheta. Pre­sedintele Ru­siei, Dmitri Medvedev, a criticat, in termeni duri, instalarea scu­tului ame­ri­can antiracheta in Ro­mania, dupa ce la 3 mai CSAT a aprobat am­pla­sa­rea acestui scut la De­ve­se­lu in ju­de­tul Olt.

Conform sefului sta­­tului rus, daca scutul va fi instalat in Romania, acest fapt ar putea deter­mi­na "ac­­ce­lerarea dezvoltarii po­ten­ti­a­lu­lui nuclear" al Moscovei, ceea ce "Mos­­co­va nu isi do­reste". "Ar fi cel mai rau dintre scenarii, un scenariu care ne-ar arunca in epoca razboiului rece", declara Medvedev la 23 mai. Pe 27 mai, cu ocazia Summitului G8, Med­vedev s-a declararat ne­mul­tu­mit de modul in care decurg ne­­go­cierile cu Statele Unite pe tema apa­­ra­rii an­ti­ra­cheta, afirmand ca am­be­­le parti "pierd timp". Medvedev a pur­­t­at con­vor­biri cu presedintele ame­­rican, Ba­ra­ck Oba­ma, si a confir­mat ca termenul-li­mita pentru a ajun­ge la un acord pe tema scutului european an­ti­ra­cheta este 2020.

"Dupa 2020, daca nu ajun­gem la acord, va in­­ce­pe o ade­varata cursa a inar­ma­ri­lor", si-a re­l­uat Med­ve­dev ame­nin­ta­­ri­le. Un avertisment similar a fost lan­­sat la adresa SUA si Romaniei de re­­pre­zen­tantul special al Rusiei la ONU, Dmitri Ro­go­zin, insa acesta a fost minimalizat la Bucuresti. Pre­se­din­­te­le Ba­sescu a afir­mat atunci ca de­cla­ratiile lui Ro­go­zin nu au valoare, ci doar cele inaintate de Vladimir Pu­tin sau Dmitri Med­­vedev. "Domnul fa­ce parte din echi­­­pa de zgomote. In­tot­deauna, da­ca ati observat, re­ac­ti­o­­neaza domnul acesta. Mai este cineva din Duma de Stat. Stiti cand sa fa­cem o discutie se­­ri­oasa? Cand va r­e­ac­­ti­ona pre­se­din­­te­le Medvedev sau pre­mierul Pu­tin sau ministrul de Ex­terne, Lavrov", a declarat Basescu, subliniind ca dis­cu­ti­i­le sunt purtate la nivel de colabora­re si ca nu exista motive de inflamare nici Mos­cova – Bucuresti, nici Moscova – Washington."

×