x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un delfin costa "doar" 80.000 euro

Un delfin costa "doar" 80.000 euro

de Simona Ecovoiu    |    17 Aug 2005   •   00:00
Un delfin costa "doar" 80.000 euro

Complexul ajunsese pe butuci, asa ca, in urma cu o saptamana, a fost schimbata conducerea. Noul director, Decebal Fagadau, vine cu idei occidentale. Are insa nevoie de mii de euro pentru a le pune in practica.

Saptamana trecuta, in mare viteza, fosta directoare a Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii din Constanta a fost destituita.

IDEI OCCIDENTALE. Numele directorului interimar: Decebal Fagadau. Varsta: 32 de ani. Stare civila: necasatorit. Studii: mai mult decat suficient. Dupa cum vedeti, e tanar, deci vine cu forte proaspete, n-are sotie, deci poate lucra non-stop, iar anii de facultate si de masterat il ajuta sa scoata Delfinariul din impas. Am realizat acest interviu nu intr-un birou, caci inca nu are, ci pe o bancuta din cadrul complexului. Era imbracat in trening, nicidecum in costum, cum ne-am fi asteptat. Decebal vorbeste precipitat despre probleme, dar vine si cu solutii de marketing.
AMBITIE. Directorul Decebal Fagadau vrea sa readuca Delfinariu in centrul atentiei turistilor
De pilda, vrea sa construiasca un mic parculet pentru copii, cu leagane in forma de peste. Ori sa mai cumpere un delfin, caci Marc, cel care sustine spectacolele in aer liber, e pe toane: "La cei 19 ani ai sai, Marc nu prea mai are chef sa raspunda la comenzi. Ori e obosit, ori e fitos. Asa ca trebuie sa mai cumparam unul. Dar nu avem voie sa-l luam de la pescari, este interzis prin lege, ci de la centrele din strainatate, unde preturile ajung pana la 80.000 de euro. Delfinita ne-a parasit, de curand, in urma unei hemoragii interne. Animalele moarte sunt puse in formol si duse la centrul de experiente, deci nu le incineram si nici nu le ingropam".

35 DE ANI FARA WC. Ca sa vedeti ca nu am exagerat cand am spus ca este pe butuci, Delfinariul nu are, in acest moment, medic veterinar si nici jurist. Iar in privinta angajatilor, care ar trebui sa fie in numar de 90, au fost aprobate doar 75 de locuri. Asadar, muzeograful rupe bilete la intrarea in Planetariu, iar electricianul uda spatiul verde. Ca sa nu mai adaugam ca, daca ti se face sete sau ai chef sa mananci o "Eugenia", nu exista nici macar o pravalie. Tasnitoarea din curte este veche de vreo 30 de ani, iar WC public a fost construit abia de cateva luni, in conditiile in care institutia a fost deschisa in 1972. Mai vrea el sa faca un site pe net, caci nu exista, se gandeste chiar la o publicitate agresiva in hoteluri sau la agentiile de turism. Ar trebui schimbat si observatorul, "batran" de 37 de ani, dar si aparatul de proiectie care inca mai functioneaza pe pelicula de 16 mm. In privinta numarului de vizitatori, anul acesta a fost cel mai prost din istoria complexului: 100.000. In urma unei reclamatii anonime, Comisia de Control a constatat ca femeile de serviciu ajutau casiera la revanzarea biletelor, prejudiciul nefiind inca evaluat. Stiati ca in 1990, au trecut poarta complexului un milion de vizitatori?: "Deh, turistii vad ca suntem depasiti, nu avem nici macar delfini care sa ajute copiii bolnavi, asa cum vad la Discovery. Ce sa vezi, acum, aici?".

×
Subiecte în articol: observator