x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un economist german denunţă "turismul beneficiilor" practicat de ţigani şi cere modificarea Directivei privind libera circulaţie în interiorul Uniunii Europene

Un economist german denunţă "turismul beneficiilor" practicat de ţigani şi cere modificarea Directivei privind libera circulaţie în interiorul Uniunii Europene

de Veronica Micu    |    07 Mai 2013   •   11:10
Un economist german denunţă "turismul beneficiilor" practicat de ţigani şi cere modificarea Directivei privind libera circulaţie în interiorul Uniunii Europene

Migraţia romilor spre Germania l-a determinat pe economistul german Hans-Werner Sinn, preşedintele Institutului Ifo de la Universitatea din Munchen, să facă apel la UE să modifice Directiva sa privind libera circulaţie, înainte de ianuarie 2014, termenul limită pentru ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii pentru cetăţenii bulgari şi români, scrie EurActiv. Sinn susţine că migraţia romilor va eroda inevitabil statul bunăstării german. Potrivit EurActiv, această poziţie contrazice declaraţii anterioare ale Comisiei Europene, care a afirmat că nu are nicio dovadă privind aşa-numitul "turism al beneficiilor" din partea noilor state membre ale UE.

"Consiliul German al Municipalităţilor a tras acum semnalul de alarmă. Multe oraşe nu mai controlează beneficiile sociale în creştere rapidă pentru imigranţi. Situaţia din unele oraşe din zona Ruhr, care este deja greu împovărată, este în pericol de a scăpa de sub control. Aceste persoane sunt de multe ori de etnie romă - aceleaşi persoane care au fost expulzate din Franţa în urmă cu câţiva ani de preşedintele din acea vreme, Nicolas Sarkozy", a avertizat Sinn într-un comentariu recent în săptămânalul de afaceri ''Wirtschaftswoche''.

"În medie, aceste persoane primesc 382 de euro ajutor social lunar, 360 de euro alocaţii de cazare şi încălzire, precum şi asigurare de sănătate gratuită în valoare de aproximativ 300 de euro - un total de 1.050 de euro pe lună. Această sumă nu include şi ajutorul pentru a cumpăra un frigider şi o maşină de spălat. Un astfel de venit este de aproape de două până la trei ori mai mare decât salariul mediu din România sau Bulgaria - indiferent dacă persoana care beneficiază de el a plătit anterior contribuţii sau taxe în Germania'', a remarcat economistul german.

''Acest tip de migraţie va eroda inevitabil statul social german, pentru că acesta din urmă are bani să-l sprijine, pe de o parte, şi pentru că landurile germane vor încerca să se facă mai puţin atractive pentru imigranţii afectaţi de sărăcie, pe de altă parte. Ideea UE de incluziune a celor nevoiaşi conform principiului ţării de rezidenţă nu este compatibilă cu existenţa în continuare a statului bunăstării în stil vechi", a mai scris Sinn, potrivit Agerpres. El a precizat că economia germană are nevoie de mai multă forţă de muncă imigrantă şi scrie că mulţi imigranţi, în special cei proveniţi din Polonia, Republica Cehă, Slovacia şi Slovenia, sunt bine calificaţi şi dornici să se integreze.

Evidenţiind migraţia romilor ca problemă ce trebuie abordată, economistul german face apel la modificarea Directivei UE privind libera circulaţie într-un mod care să permită cetăţenilor din UE care locuiesc într-o altă ţară a Uniunii să solicite beneficii sociale autorităţilor ţării de origine.

''Dacă am avea principiul ţării de origine în UE, atunci migraţia generată de sărăcie în statul bunăstării nu ar avea loc. A venit vremea să se modifice Directiva UE privind libera circulaţie ", a concluzionat economistul german.

×