x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un jurnalist român a salvat viaţa a doi copii în Italia!

Un jurnalist român a salvat viaţa a doi copii în Italia!

de Ovidiu Ciutescu    |    16 Iun 2009   •   00:00

Doi români au salvat aseară viaţa a doi copii în italia. Incidentul s-a produs în oraşul italian Lignano Sabbiadoro, provincia Udine. Unul dintre salvatori, Şerban Cartiş, este jurnalist la ProTv Oradea şi se afla în respectiva staţiune împreună cu familia, în concediu. "Era o femeie cu trei copii pe plajă. Ea avea grijă de cel mai mic, de maxim un an, iar ceilalţi doi au ieşit cu salteaua pe mare, deşi era afişat steagul roşu, semn că marea era foarte agitată", a povestit Carţiş, citat de Mediafax.



Cei doi copii, în vârstă de aproximativ 10, respectiv 12 ani, se aflau, luni seară, în jurul orei 20.00, la scăldat în Marea Adriatică împreună cu mama lor.

Cartiş spune că  salvamarul plecase de aproximativ 20 de minute, şi, înainte, chiar îi atrăsese atenţia unui bărbat care înota să iasă din apă, deoarece curentul era foarte puternic, iar pilonii ce susţin un restaurant care se află la circa 50 de metri de mal sunt foarte tăioşi.

Totuşi, băieţii de 10 şi 12 ani au intrat în mare, iar la un moment dat i-a luat curentul şi i-a învârtit până sub restaurant, printre piloni. "Nu s-au auzit strigăte, dar soţia mea, Ioana, a observat cum un val i-a dat jos pe cei doi micuţi de pe saltea şi au rămas între piloni, cumva în derivă.

Plaja era pustie, mama lor stătea şi privea înmărmurită. Copiii erau foarte speriaţi, iar amicul meu (Florin Creţ, un tânăr în vârstă de 32 de ani din oraşul Aleşd), a sărit după ei şi a reuşit să îi tragă cam un metru din vâltoare, ceea ce a ajutat foarte mult. Numai că zbătându-se, copiii l-au băgat la fund, el a înghiţit foarte multă apă, s-a lovit la picior şi a trebuit să iasă la mal", a spus jurnalistul.

Micuţii au rămas la suprafaţă, iar după ce a încercat în zadar să le arunce colacul de salvare al copilului său, jurnalistul s-a aruncat după ei în apă.

Acesta a apucat să îl prindă pe cel mai mare, iar apoi şi pe celălalt: "Când am ajuns cu picioarele pe nisip, unul dintre ei era rănit la nas, altul la picioare. Erau plini de sânge. Mama lor ne-a întrebat de unde suntem, să ne mulţumească în limba noastră. Ne-a mulţumit în germană, crezând că suntem nemţi. A rămas surprinsă când i-am zis că suntem români, pentru că aici românii nu sunt bine priviţi. Am recuperat şi salteaua, a vrut să îmi dea şi bani, bineînţeles că nu s-a pus problema".

Italienii nu au intervenit!
Şeban Cartiş susţine că   l-a şocat faptul că, deşi urmăriseră întreaga scenă, niciunul dintre italienii aflaţi pe plajă - nici înotătorul care fusese atenţionat de salvamar şi nici alţii care stăteau şi priveau de la balustradele restaurantului suspendat - nu a făcut vreo mişcare să sară în salvarea copiilor. "Nu este meritul meu că i-am salvat, pentru că Florin a sărit primul. Dar am rămas şocat. Văzând întreaga scenă, am senzaţia că italienii nu sunt săritori când vine vorba să salveze vieţi", a conchis orădeanul.

×
Subiecte în articol: observator