x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un licean român a uimit cercetătorii din SUA cu aparatul său care ajută orbii să vadă cu ajutorul limbii

Un licean român a uimit cercetătorii din SUA cu aparatul său care ajută orbii să vadă cu ajutorul limbii

23 Mai 2012   •   14:30
Un licean român a uimit cercetătorii din SUA cu aparatul său care ajută orbii să vadă cu ajutorul limbii

Ionut Budisteanu a uimit cercetatorii din Statele Unite ale Americii cu ultima sa inventie. Tanarul informatician, elev in clasa a XI-a si bursier de mai multi ani al Fundatiei Dan Voiculescu, a prezentat la cea mai mare competitie de stiinta pentru liceeni din lume, Targul International de Stiinta si Inginerie, organizat de prestigioasa companie americana “Intel', la Pittsburgh, dispozitivul care ar putea ajuta persoanele nevazatoare sa vada cu ajutorul limbii.

Dispozitivul, care poate fi realizat fara costuri mari, este destinat persoanelor care au vazut candva si au pastrat in memorie forma obiectelor. Un software multifunctional atasat la o camera web transforma in timp real forma imaginilor in impulsuri electrice care sunt trasmise catre o componenta hardware montata in asa fel incat sa aiba contact cu limba.

Creierul se invata, apoi, sa traduca impulsul electric intr-o imagine a formelor si marimilor obiectelor din imediata apropiere.

Pentru aceasta inventie, care ar putea revolutiona lumea medicinei si a tehnologiei, Ionut Budisteanu a fost premiat de catre cea mai mare asociatie de inginerie electrica din lume - Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE), dar si de catre Asociatia cercetatorilor universitari din China - China Association for Science and Technology. In acest an, peste 1.600 de participanti din 68 de tari au fost prezenti la Targul International de Stiinta si Inginerie din SUA.

Cele doua premii I vin la numai doua zile dupa medalia de argint pe care Ionut Budisteanu a castigat-o la Houston, pentru un alt program, capabil sa recunoasca dezastrele naturale cu ajutorul satelitului.

Tanarul informatician roman nu se afla pentru prima data in atentia cercetatorilor americani. In ultimii doi ani, Ionut Budisteanu a mai fost premiat de compania americana INTEL pentru programele informatice pe care le-a creat cu ajutorul inteligentei artificiale. Mai mult, in 2010, el a fost invitat la Festivitatea de acordare a premiilor Turing, organizata anual in San Francisco, 'un eveniment echivalent Premiilor Nobel, dar in domeniul calculatoarelor', dupa cum chiar Ionut spune. Motivul invitatiei era pe cat de simplu, pe atat de onorant: printre cei 12 premianti din acel an, alaturi de cercetatori, doctori, profesori, doctoranzi si studenti ai unor prestigioase universitati din lume s-a aflat si un elev de numai 16 ani, pe vremea aceea: Ionut Budisteanu din Ramnicu-Valcea, Romania.

La 18 ani, Ionut Budisteanu este deja membru al celei mai mari asociatii internationale de informatica - Association for Computing Machinery - si bursier, cativa ani ani, al Fundatiei Dan Voiculescu. A castigat peste 130 de distinctii nationale si internationale la competitiile din domeniul IT-ului. Participa de la varsta de 11 ani la toate marile competitiile din domeniul IT-ului, fie ele nationale sau internationale.

×
Subiecte în articol: ionut budisteanu