x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un "nor" ciudat ameninţă galaxia

Un "nor" ciudat ameninţă galaxia

de Ovidiu Ciutescu    |    25 Noi 2009   •   00:00
Un "nor" ciudat ameninţă galaxia

Astrofizicienii de la Universitatea din Sydney (Australia) au constatat că un "nor", botezat "Smith" , care se apropie în mare viteză de Calea Lactee ar putea fi candidatul perfect pentru rolul de "galaxie întunecată", dezvăluie publicaţia Kompiulenta.



Norul Smith a fost pentru prima dată descoperit în 1963, iar în 2008, astronomii au aflat că acesta se află la o distanţă de aproximativ 12 pc de Soare şi că se deplasează spre galaxia noastră cu viteza  de 73 ± 26 km / sec. Masa - un nor de hidrogen-  este estimată la un milion mase solare!

Calculul traiectoriei obiectului au arătat că în urmă cu aproximativ 70 milioane ani în urmă, el a mai străbătut spaţiul galaxiei noastre. De obicei, norii de gaz care nimeresc în coroana galactică au fost distrusi repede, însă norul Smith, din contră, a supravieţuit până în zilele noastre. Oamenii de ştiinţă australieni presupun că norul este protejat de materie neagră!

Calcule, folosind trei modele diferite de halou, au  avut rezultate similare: masa calculată a norului Smith era cu două ordine de mărime mai mare decât valorile propuse anterior. Aceste rezultate au determinat cercetătorii să afirme că acest nor "are toate calităţile pentru a candida la titlul de galaxie întunecată". Trecerea norului Smith prin sistemul Căii Lactee este prevăzut a se produce peste 30 milioane de ani!

×
Subiecte în articol: observator