x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un român din SUA, eroul celui mai celebru caz de estorcare din ultimii ani – „Majordomul şi acordeonistul”

Un român din SUA, eroul celui mai celebru caz de estorcare din ultimii ani – „Majordomul şi acordeonistul”

14 Mar 2012   •   12:17
Un român din SUA, eroul celui mai celebru caz de estorcare din ultimii ani – „Majordomul şi acordeonistul”

Refugiat in Statele Unite impreuna cu tatal sau, care a cerut azil politic in regimul Ceausescu, Emanuel Nicolescu se confrunta, in prezent, la varsta de 31 de ani, cu perspectiva unei condamnari la 50 de ani de inchisoare.

Este acuzat de tentativa de extorcare, conspiratie in vederea extorcarii si posesie de vehicul furat, iar procesul sau tocmai a inceput la New Haven, statul Connecticut.

In urma cu aproape cinci ani, pe 15 aprilie 2007, in jurul orei 23, doi barbati au patruns pe proprietatea multimilionarei Anne H. Bass din Kent, Connecticut. In locuinta se afla Anne H. Bass, acum in varsta de 69 de ani, o alta persoana si un copil in varsta de doar 3 ani.

Intrusii i-au imobilizat pe cei doi adulti, in timp ce copilul dormea intr-o incapere alaturata. Dupa ce i-au legat la ochi, le-au injectat un lichid despre care au pretins ca ar contine un virus letal. Si au cerut 8,5 milioane de dolari pentru administrarea antidotului.

Fiind informati ca nu exista bani in casa, in urmatoarele ore cei doi au cantarit optiunile pe care le aveau, inclusiv aceea de a face un drum in trei sau patru la New York, unde se aflau banii. In acest rastimp au comunicat cu alte persoane prin intermediul unor statii de emisie-receptie si prin telefoane mobile.

In cele din urma, temandu-se ca starea victimelor s-ar putea agrava si vrand sa evite si eventualele traume pe care le-ar fi putut produce copilului in varsta de trei ani, cei doi au plecat cu mainile goale, nu inainte de a le da victimelor sa bea 'antidotul'. De fapt, le injectasera un fel de cerneala, iar 'antidotul' s-a dovedit a fi un somnifer.

Nicolescu fusese majordom-sef al casei Bass pana cu cateva luni inainte de atac. Conform publicatiei Norwich Bulletin, care citeaza surse din partea acuzarii, ADN-ul lui Nicolescu a fost gasit intr-un Jeep furat de cei doi atacatori si abandonat la New York.

Nu se stiu multe despre complicele lui Nicolescu, decat amanuntul ca s-ar putea sa fie un acordeonist. La sase zile dupa atac, valurile au aruncat la mal, pe o plaja din New York, o carcasa de acordeon continand o arma paralizanta, un cutit, o pusca cu bile airsoft, o ranga, capsule de somnifer Sleepinal, seringi, manusi din latex verzi si o cartela telefonica pe care era trecuta adresa Annei H. Bass.

Arestat anul trecut si privat de libertate de atunci, Nicolescu pledeaza nevinovat, dar avocatul sau a incercat sa submineze procesul printr-o tehnica procedurala, cerand retragerea acuzatiilor pe motiv ca nu ar fi vorba de un caz care tine de jurisdictia federala, asa cum este prezentat in instanta.

×