x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un vânător de... Mamaie Populară

Un vânător de... Mamaie Populară

de Dana Andronie    |    02 Sep 2010   •   00:00
Un vânător de... Mamaie Populară
Sursa foto: www.pozata.com/

La cea de-a 10-a ediţie a Festivalului Naţional al Cântecului şi Dansului Românesc concurează mai mult tineri de 16 şi 17 ani



La Teatrul de Vară "Soveja" din Constanţa, după "Mamaia Uşoară" a început "Mamaia Populară". Tineri din toate zonele ţării au urcat pe scena festivalului de folclor. Nici un concurent nu a fost admis la preselecţie dacă nu a mai câştigat cel puţin un premiu la o competiţie, bineînţeles, de muzică populară.

În urma preselecţiilor din 9 şi 10 august s-au ales patru solişti instrumentişti şi 20 solişti vocali. Juriul este format din personalităţi de seamă din domeniul cercetării şi interpretării folclorului românesc (oameni de muzică, folclorişti, interpreţi celebri, redactori muzicali, profesori, dirijori) etc. Iată lista specialiştilor care vor nota cu acribie concurenţii celei de-a 10-a ediţie a Festivalului Naţional al Cântecului şi Dansului Popular Românesc: Eugenia Florea - preşedinte, Violeta Ianculescu, Voicu Enăchescu, Sorina Goia, Viorica Barbu Iuraşcu, Maria Magiru, Nicolae Peride, Nicolae Mureşan, Florentina Satmari, Daniela Roxana Gibescu şi Arabela Ionescu.

La fiecare secţiune (solişti vocali sau instrumentişti), premiile sunt... "populare". Au aceeaşi valoare ca cele puse la bătaie la Festivalul de Muzică Uşoară: Premiul I - 1.500 de euro, Premiul II - 1.000 de euro, Premiul III - 500 de euro. Trofeul se va acorda celui mai bun concurent, indiferent de secţia la care participă.

În prima seară, o concurentă din Gorj a încurcat rău borcanele. Cu siguranţă juriul o va depuncta pe Luciana-Maria Ene, deoarece a cântat o doină şi o piesă ritmată din repertoriul Mariei Apostol, nicidecum din repertoriul său propriu - aşa cum ea le-a prezentat!

Eugenia Florea - preşedintele juriului - a declarat la conferinţa de presă că sunt prea mulţi concurenţi în vârstă de 16 sau 17 ani, care nici nu ştiu măcar care este diferenţa dintre a prelua şi a culege... Păcat! Să fie noaptea minţii - ingnoranţa, să fie lipsa de profesionişti care să-i înveţe această mare diferenţă... Tinerii ar trebui să-şi respecte înaintaşii, nu să le fure munca, ci să le ducă mai departe cântecul românesc.

Printre concurenţii populari există şi un vânător de munte, aflat în solda Ministerului Apărării (la Miercurea Ciuc). Dănuţ Ciforac a cântat cu dăruire şi e posibil să "vâneze" un premiu!

Maria Ciobanu a fost printre invitaţii de seamă la "Mamaia Populară". Înainte de cântare, ca orice artist care nu "este la priză", a făcut repetiţii. Cu ochelarii de soare pe nas şi cu geanta pe umăr, doamna Maria cânta de mama focului. Iar seara, a evoluat cu flori în braţe. Admiratorii i-au oferit buchete, iar dânsa nu s-a îndurat să se despartă nici o clipă de ele. Doar e Maria Ciobanu şi poate cânta live în orice condiţii. Va urma...

×
Subiecte în articol: observator