x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ungurii susţin că reziduurile toxice au ajuns în Dunăre. Ministrul Borbely infirmă

Ungurii susţin că reziduurile toxice au ajuns în Dunăre. Ministrul Borbely infirmă

07 Oct 2010   •   00:00
Ungurii susţin că reziduurile toxice au ajuns în Dunăre. Ministrul Borbely infirmă

Specialiştii din Ungaria susţin că reziduurile toxice scurse de la fabrica de aluminiu au ajuns în Dunăre. Lazlo Borbely, ministrul Mediului, neagă informaţiile date publicităţii de aceşti specialişti. Borbely susţine că reziduurile toxice vor ajunge abia mâine în Dunăre, însă nu vor mai fi periculoase.



"Nu este adevărat. Am vorbit aseară cu şeful de la Apele Ungare, care a spus că autorităţile de acolo au făcut un dig pentru a stopa deversarea reziduurilor. Reziduurile nu au ajuns în Dunăre, iar atunci când vor ajunge nu vor fi periculoase. O să ajungă în Dunăre abia mâine seară (n.r vineri) şi nu este niciun pericol", a declarat Borbely la Antena3.

Ministrul Mediului a adăugat că, deşi este vorba de o catastrofă ecologică, din punct de vedere al poluării transfrontaliere nu este niciun pericol. "Am luat legătura cu cei din Ungaria, am vorbit cu ministrul de acolo, cu secretarul de stat. Şi azi vom avea 2-3 comunicări de la Apele Române. E o catastrofă ecologică în Ungaria, dar, în privinţa poluării transfrontaliere nu e niciun pericol", a mai spus Borbely, subliniind că se fac şi se vor face în continuare verificări pe Dunăre, la intrarea în ţară.



După dezastrul ecologic produs la fabrica de alumină, specialiştii anunţau că, în maximum cinci zile, reziduurile toxice ar putea ajunge şi pe teritoriul ţării noastre, mai întâi pe la Baziaş. Se aşteaptă să ajungă în concentraţii mici şi să nu aibă impact asupra calităţii apelor. Situaţia este monitorizată permanent. Se iau probe din Dunăre, de la Baziaş şi de la Porţile de Fier 1.

Autorităţile maghiare continuă căutările pentru eventuali supravieţuitori ai catastrofei ecologice, din vestul ţării. Între timp, cazul a fost preluat de Biroul naţional de Investigaţii, după ce premierul ungar a declarat că o greşeală umană s-a aflat la originea producerii tragediei.

Cinci oameni au murit după ce rezervorul fabricii de aluminiu a cedat. În jurul său se construieşte un baraj înalt de şase metri, pentru a împiedica eventuale noi scurgeri.



Compania MAL, proprietara rezervorului de reziduuri, aflată în oraşul Ajka, situată la peste 150 de kilometri de Budapesta, a instituit un serviciu de monitorizare permanentă, care raportează din două în două ore date cu privire la rezistenţa barajului.

×
Subiecte în articol: observator