x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Bugetul paralel al României, golit de 9 miliarde în 2 luni

Bugetul paralel al României, golit de 9 miliarde în 2 luni

de Ion Alexandru    |    22 Iul 2024   •   08:20
Bugetul paralel al României, golit de 9 miliarde în 2 luni

Guvernul condus de Marcel Ciolacu nu se oprește, dimpotrivă, continuă „campania” de alocări de sume din Fondul de rezervă bugetară pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetelor instituțiilor publice guvernamentale. Numai săptămâna trecută, cuantumul acestor alocări de resurse  s-a ridcat la peste 1,54 de miliarde de lei (315 milioane de euro), pentru asigurarea finanțării Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerului Agriculturii, Secretariatului General al Guvernului și Ministerului Culturii. Acești bani se adaugă alocărilor din același Fond de rezervă, devenit, cu acest prilej, un buget paralel al României, făcute în perioada iunie  - iulie 2024, alocări care, cu mai bine de cinci luni înaintea încheierii anului bugetar, au ajuns la aproape nouă miliarde de lei.

Ziua de „foc” la Palatul Victoria pare să fi fost data de 18 iulie 2024, când Executivul condus de premierul Marcel Ciolacu a adoptat nu mai puțin de patru hotărâri de Guvern, din care a scos din Fondul de Rezervă bugetară aflat la dispoziție pe anul în curs 1.540.933.000 de lei, adică 314.476.122,54 de euro.

Astfel, potrivit HG 848/2024, s-a luat decizia aprobări alocării sumei de 278 de milioane de lei, reprezentând credite de angajament, dar și a sumei de 578 de milioane de lei, reprezentând credite bugetare, din Fondul de Rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru „suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2024”, la capitolul „Agricultură, silvicultură, piscicultură și vânătoare”. 

Din aceșt bani, 30 de milioane de lei vor merge la titlul „Cheltuieli de personal”, 16 milioane de lei vor ajunge la titlul „Subvenții”, 610 milioane de lei sunt îndreptate pentru finanțarea titlului „Transferului între unitățile administrației publice”, iar 17 milioane de lei sunt pentru titlul „Active financiare”.

În total, Ministerul Agriculturii a primit, cu acest prilej, de la Fondul de Rezervă, o alocare de 856 de milioane de lei.

MIPE, încă o tranșă de 646 de milioane de lei

Nici de această dată, de pe lista instituțiilor beneficiare de fonduri din „bugetul paralel” nu lipsește Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Potrivit HG 849/2024, se aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene pe anul 2024 cu suma de 646 de milioane de lei, din Fondul de Rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, reprezentând credite bugetare, la capitolul „Activități publice și acțiuni externe”, titlul „Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile postaderare”. Suma este alocată „în vederea asigurării necesarului de finanțare de la bugetul de stat pentru anumite categorii de persoane defavorizate, în perioada 2024 – 20327, pentru acordarea tranșei pe luna august a sprijinului material sub forma tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde, potrivit OUG 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidarea fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene, cu modificările și completările ulterioare”.

Conform sursei citate, sumele rămase neutilizate se restituie la Fondul de Rezervă bugetară la dispoziția Guvernului până la sfârșitul anului 2024, iar MIPE, în calitate de ordonator principal de credite, cu rol de beneficiar al finanțării nerambursabile pentru cheltuielile care urmează a fi decontate din fonduri europene nerambursabile, respectiv din cadrul Programului Operațional Incluziune și Demnitate Socială 2021 – 2024, răspunde de modul de utilizare a sumei alocate.

SGG n-are bani să finanțeze direcțiile pentru sport

Un alt beneficiar al alocărilor de la „pușculița-minune” este chiar Secretariatul General al Guvernului. În acest sens, a fost emisă, tot în data de 18 iulie 2024, Hotărârea de Guvern nr. 851/2024.

Conform acestui act administrativ, se aprobă suplimentarea bugetului Secretariatului General al Guvernului pentru Agenția Națională pentru Sport, din Fondul de Rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, cu suma de 32 de milioane de lei, reprezentând credite de angajament și credite bugetare, la capitolul „Cultură, recreere și religie”, titlul „Transferuri către instituții publice”.

Banii au fost alocați „în vederea asigurării resurselor necesare la cheltuieli de personal și bunuri și servicii, pentru desfășurarea în condiții optime a activității direcțiilor județene de sport, respectiv pentru Direcția pentru Sport a Municipiului București”.

Ministerul Culturii, aproape 7 milioane pentru achiziții și proiecte culturale

Nu în ultimul rând, prin HG nr. 850 din 18 iulie 2024, Executivul a aprobat suplimentarea bugetului Ministerului Culturii, la capitolul „Cultură, recreere și religie”, titlul „Transferuri între unități ale administrației publice, din Fondul de Rezervă la dispoziția Guvernului, cu suma de 2.933.000 de lei credite de angajament și credite bugetare, pentru cheltuieli curente și de capital.

De asemenea, s-a aprobat suplimentarea bugetului Ministerului Culturii, la titlul „Bunuri și servicii”, tot din Fondul de Rezervă bugetară la dispoziția Guvernului pe anul 2024, cu suma de 4 milioane de lei credite de angajament și credite bugetare, pentru finanțarea unor proiecte culturale. În total, Ministerul Culturii a primit, cu acest prilej, suplimentări bugetare de 6.933.000 de lei.

Suma de 1.540.933.000 de lei, alocată săptămâna trecută, se adaugă celor 7.404.129.980 de lei scoase de la Fondul de Rezervă începând cu luna iunie a acestui an, ajungându-se, la zi, la alocări totale, din această sursă de finanțare, de 8.945.061.980 de lei, adică de 1.825.522.853,06 euro.

Aceste sume au suplimentat, până acum, bugetele pe anul 2024 ale Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerului Economiei, Ministerului Sănătății, Ministerului Finanțelor, Ministerului Justiției, Ministerului Public, Consiliului Superior al Magistraturii, Curții Constituționale, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Culturii, MinisteruluI Dezvoltării Regionale și Ministerului Agriculturii. Numai în urmă cu două săptămâni, au fost aprobate suplimentări bugetare de 4.190.000.000 de lei, iar, anterior, alocări suplimentare de 3.214.128.980 de lei.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×