x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Uniunea Europeană susţine că nu aplică standarde diferite refugiaţilor din Siria şi Ucraina

Uniunea Europeană susţine că nu aplică standarde diferite refugiaţilor din Siria şi Ucraina

18 Mar 2022   •   16:08
Uniunea Europeană susţine că nu aplică standarde diferite refugiaţilor din Siria şi Ucraina

Margaritis Schinas, vicepreşedinte al Comisiei Europene, a susţinut vineri că Uniunea Europeană a oferit aceleaşi ajutoare refugiaţilor din Siria şi celor din Ucraina, consemnează AFP.

"Le-am asigurat tuturor (refugiaţilor ucraineni) un statut de protecţie temporară care asigură accesul complet şi imediat la serviciile de îngrijire, la cazare şi la angajare, la doar o săptămână de la declanşarea războiului", a declarat Schinas presei, la Istanbul.

Întrebat de tratamentul aplicat de UE refugiaţilor din timpul crizei migraţiei din 2015, când Europa a fost copleşită de sosirea a peste un milion de imigranţi, majoritatea din Siria, vicepreşedintele CE a afirmat că Bruxellesul a avut "exact aceeaşi abordare". "Cred că ne-am făcut treaba şi nu văd un dublu standard în această privinţă", a spus el.

Schinas a apreciat însă că, din punctul de vedere al europenilor, criza umanitară actuală este "unică": "De data aceasta avem state membre limitrofe Ucrainei, deci afluxul soseşte direct în Uniunea Europeană". "Aspectele fundamentale rămân aceleaşi", a asigurat oficialul, explicând că şi sirienii care au fugit de războiul început în ţara lor în 2011 au avut posibilitatea să ceară azil în Europa.

UE a semnat totuşi în 2016 un acord cu Turcia privind returnarea din insulele greceşti a migranţilor fără acte în regulă, şi o asistenţă financiară pentru primirea refugiaţilor. În Turcia se află acum aproape cinci milioane de refugiaţi, potrivit datelor oficiale interne, sau 4,1 milioane, conform UNHCR, agenţia ONU pentru refugiaţi; majoritatea provin din Siria.

Invazia rusă în Ucraina, începută în 24 februarie, a determinat până acum peste 3,1 milioane de ucraineni să se refugieze în alte ţări, arată datele publicate joi UNHCR; două milioane au trecut în Polonia până vineri dimineaţa, au anunţat grănicerii polonezi.

"Ne vom asigura că protecţia pe care am oferit-o (refugiaţilor ucraineni) devine un principiu universal în cadrul UE", a promis Schinas. "Uniunea Europeană va fi întotdeauna o destinaţie de azil pentru cele şi cei care fug de război sau de persecuţii; nu poate fi altfel. Asta este ceea ce ne defineşte ca europeni", a insistat vicepreşedintele CE.

×
Subiecte în articol: uniunea europeana