x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Unul dintre ultimii supravieţuitori români de la Auschwitz a trecut în lumea umbrelor

Unul dintre ultimii supravieţuitori români de la Auschwitz a trecut în lumea umbrelor

de Cristinel C. Popa    |    03 Sep 2011   •   14:24
Unul dintre ultimii supravieţuitori români de la Auschwitz a trecut în lumea umbrelor

Prof. univ. dr. Ioan Gottlieb, cadru didactic de prestigiu la Universitatea "Al.I. Cuza" din Iasi, ultimul supravietuitor de la Auschwitz din capitala Moldovei si unul dintre putinii care mai existau in tara, a trecut la cele vesnice in noaptea de vineri spre sambata.

Profesorul suferea de mai multe afectiunii, medicii nemaiavand ce sa-i faca.
"M-a sarutat in miez de noapte, apoi a plecat acolo sus", a spus printre lacrimi sotia sa prof. Cleopatra Mociutchi, cea care i-a fost alaturi timp de decenii.

Cercetator in domeniul fizicii, profesorul iesean ramasese unul dintre putinii evrei romani care au depus marturie despre ororile petrecute in timpul Holocaustului, el supravietuind unor chinuri de neinchipuit in trei lagare naziste: Auschwitz, Mauthausen si Melk.

Ioan Gottlieb s-a nascut pe 21 ianuarie 1929, la Baia Mare. In mai 1944, alaturi de familie si de alti evrei a fost urcat in vagonul pentru vite cu destinatia Auschwitz. Ajuns acolo, este supus celor mai grele incercari: munci epuzainte la care cei mai multi nu rezistau, maltratari, foame, frig, ajungand la un moment dat (in cel de-al treilea lagar) sa incarce in camioane cadavrele semenilor sai.

A ramas in viata doar facand un compromis (la sfatul tatalui sau): a acceptat sa fie batjocorit in mai multe randuri de un gardian homosexual. Tatal sau se va sinucide cu cureaua imprumutata de el, fapt care ii va da suficiente motive de remuscari mai tarziu. Familia sa piere, insa el are norocul sa fie eliberat de americani la 5 mai 1945. In acel moment aproape ca nu mai avea putere, insa este hranit in mod artificial de yankei care ii salveaza astfel viata.

Intors in tara, ajunge la Iasi, unde urmeaza toate treptele carierei universitare ajungand unul dintre cercetatorii care si-au adus contributia la infiintarea catedrei de fizica teoretica de la Universitatea din Iasi. Membru a numeroase foruri stiintifice internationale,
Gottlieb a fost si presedinte al Societatii romane de gravitie si relativitate generala.

Jurnalul National a relatat in doua episoade despre ororile pe care le-a trait profesorul Ioan Gottlieb:

Amintiri cutremuratoare din lagarele mortii

Drama unei familii - A supravietuit in trei lagare naziste

×
Subiecte în articol: holocaust Auschwitz lagar de concentrare