x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator UPDATE Trei morți la Spitalul din Târgu Cărbunești, unde stația de oxigen s-a stricat. Motivul tragediei

UPDATE Trei morți la Spitalul din Târgu Cărbunești, unde stația de oxigen s-a stricat. Motivul tragediei

22 Oct 2021   •   12:32
UPDATE Trei morți la Spitalul din Târgu Cărbunești, unde stația de oxigen s-a stricat. Motivul tragediei
Sursa foto: Sursa Antena 3

UPDATE 7 Încă un pacient din cadrul secției de ATI a Spitalului din Târgu Cărbunești a murit. A fost activat planul roșu după ce vineri dimineața s-a întrerupt alimentarea cu oxigen, a murit.

Prefectul județului Gorj, Marcel Iacobescu, spune că este vorba de o femeie care a fost transferată vineri dimineața la Spitalul din Târgu Jiu.

„Este o femeie de 79 de ani, la ora 10.30 a decedat, ea a ajuns la Târgu Jiu la ora 9.00”, a declarat prefectul, pentru MEDIAFAX.

Conform acestuia, femeia avea Covid și provenea din secția ATI a Spitalului din Târgu Cărbunești.

Ministerul Sănătății a anunțat vineri alte două decese în rândul pacienților spitalului.

„Din primele informații, la unitatea sanitară există două decese, se analizează circumstanțele acestora”, susține Ministerul Sănătății.

Planul roșu a fost activat vineri dimineața în județul Gorj, unde stația de oxigen de la Spitalul din Târgu Cărbunești, spital Covid, s-ar fi stricat.

Mediafax

UPDATE 6  Multinaționala care asigura mentenanța instalației de oxigen are sediul în Timișoara și un punct de lucru la București. Acesta este motivul pentru care a durat atât de mult reîncărcarea instalației, informează Antena3

Reprezentanții firmei ar fi trebuit să verifice nivelul de oxigen din stocator prin intermediul unui aplicații. Instalația trebuia reîncărcată încă de ieri, însă autocisterna, din nu se știe ce motiv, nu a venit. În mod normal, aceasta este încărcată din 2 în 2 zile.

UPDATE 5  Potrivit surselor Antena3, în urma verificărilor, stația de oxigen funcționa perfect, însă firma care trebuia să se ocupe de mentenanță a găsit 0 oxigen în instalație. Cu alte cuvinte, nu a fost vorba despre o defecțiune a instalației, ci despre faptul că stația nu a fost încărcată.

În urmă cu puțin timp, la unitatea medicală a ajuns o autocisternă cu oxigen lichid, care a alimentat recipientul care rămăsese gol.

Nimeni nu știe, în acest moment, să explice cât timp au stat pacienții internați fără oxigen, deoarece nu se știe, în primul rând, când s-a terminat rezerva de oxigen.

UPDATE 4 La data de 22 octombrie a.c., polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Gorj - Serviciul de Investigații Criminale s-au sesizat, din oficiu, cu privire la săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, după ce două persoane de sex feminin, de 76 și 55 de ani, ambele din orașul Rovinari, internate în secția ATI a Spitalului Târgu-Carbunești, au decedat.

În cauză, a fost întocmit dosar penal, care a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Cărbunești, urmând a fi înaintat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

UPDATE 3 Firma care se ocupă cu mentenața și depanarea instalației de oxigen de la Spitalul de Târgu Cărbunești nu ajunsese la fața locului nici după aproape 3 ore de la producerea defecțiunii și la 2 de la declanșarea planului roșu. Anunțul a fost făcut chiar de prefectul de Gorj, Marcel Petrică Iacobescu. 

"Firma care asigură mentenața n-a ajuns nici acum (ora 9:25 - N.R) la spital, ne-a dat timp de reacție de 2 ore", a declarat prefectul județului Gorj, în direct la Realitatea Plus.

"Pacienții au fost trecuți imediat pe oxigen de la butelii, a fost asigurat plan roșu, se primește ajutor din județele învecinate, 12 pacienți în stare gravă au fost transferați la Tg Jiu, alți 4 la Rovinari, un alt pacient este în starea foarte gravă, este intubat și deocamdată nu poate fi transferat, alți 4 pacienți la Rovinari, restul de 149 au rămas în spital", a mai precizat Iacobescu.

UPDATE 2 Raed Arafat a anunţat că au fost luate măsuri de urgenţă în judeţul Gorj, după ce instalația de oxigen de la Spitalul Cărbunești s-a stricat. A fost activat codul roșu. Bolnavii au fost mutaţi în ambulanțe și sunt trecuți pe oxigen în autosanitare.

„Am fost informat imediat. Au fost mobilizate mai multe resurse din județele limitrofe: oxigen și ambulanțe. E o defecțiune tehnică. Noi așteptăm ca firma care se ocupă de mentenanță să intervină rapid. Motivele defecțiunii nu le știu. Județul a acționat foarte bine.

Din județul respectiv au fost trimise 5 ambulanțe SMURD și din județele limitrofe au fost trimise mai multe; nu pot să dau cifra exactă. Au mai fost trimise butelii de oxigen, de asemenea.

Este foarte bine cum au acționat. Colegii de acolo dacă au nevoie ne pot anunța.

Este extrem de important pentru pacienț. E clar că le poate afecta viața pacienților. Măsuri de înainte? Ce măsuri? Nu știm de ce a apărut defecțiunea”, a spus Raed Arafat la Digi24.

 

UPDATE 1 Din primele informații, se pare ca managerul a fost anunțat la ora 06:34, însă planul roșu a fost declanșat la ora 07:36. Cu alte cuvinte, abia o oră mai târziu, potrivit Antena 3

Stire intiala Doi pacienți de la secția ATI a Spitalului din Târgu Cărbunești, unde stația de oxigen s-a stricat vineri dimineața, au murit, a declarat prefectul județului Gorj, Marcel Iacobescu.

„Două persoane decedate, din ceea ce mi-au spus medicii. Nu ar putea fi asociate cu accidentul care s-a produs la instalația de oxigen pentru că au fost trecute pe butelii de oxigen. Ele erau într-o stare extrem de gravă”, a spus prefectul.

Planul roșu a fost activat vineri dimineața în județul Gorj, unde stația de oxigen de la Spitalul din Târgu Cărbunești, spital Covid, s-a stricat.

Prefectul județului a declarat că aproximativ 100 de bolnavi care erau internați la Spitalul din Târgu Cărbunești sunt evacuați.

„Sunt aproximativ 100 de bolnavi, dintre care 15 pe secția de ATI, toți sunt evacuați”, a declarat, pentru Mediafax, Marcel Iacobescu.

Conform acestuia, pacienții în stare gravă sunt transportați către secția ATI de la Târgu Jiu, iar ceilalți vor fi duși la alte spitale din județ.

IGSU a anunțat că la fața locului au fost trimise mai multe echipaje din Gorj, Mehedinți, Hunedoara, Dolj și Vâlcea. Mijloacele dislocate transportă în total 67 de butelii de oxigen către Spitalul din Târgu Cărbunești.

 

 

×