Lista revocarilor pe care le-au propus in ultimul timp seful PNA, Daniel Morar, si ministrul Justitiei, Monica Macovei, s-a transformat ieri, intr-una de pensionari, demisii si transferuri. De dimineata si pana seara cei doi si-au schimbat tactica.
Consiliul Superior al Magistraturii trebuia ieri sa discute cele 14 propuneri de revocare prin care ministrul Monica Macovei si seful anticoruptie Daniel Morar au hotarat sa "curete" sistemul. Numai ca surpriza: patru dintre procurorii vizati cerusera intre timp sa fie pensionati. Practica CSM a stabilit acum ceva timp ca dreptul magistratului de a pleca be-nevol din functie este prioritar. Asa ca plenul Consiliului a discutat mai intai cererile de pensionare, lasand fara obiect patru dintre revocarile dorite atat de mult de tandemul Macovei-Morar. Cu unanimitate de voturi, procurorii Ioan Otel, Gheorghe Vizitiu, Imbrea Alois si Constantin Stefanescu au fost pensionati. Alti sapte procurori de pe lista au contracarat revocarile cu cereri de transfer. Aseara, in locul discutiilor aprinse preconizate, Macovei si Morar si-au schimbat tactica, din motive necunoscute noua. Brusc mai blanzi, ei nu s-au mai cramponat de revocare, ci au acceptat ca CSM sa tina cont doar de cererile de transfer. Un alt "revocat", procurorul Ioan Irimie, seful PNA Cluj, a scapat ieri printr-o demisie de ultim moment. La sfarsitul zilei, singurii revocati de-adevaratelea au ramas procurorii militari Samoila Joarza si Ionel Slavoiu. RAZBOI. In spatele listelor cu revocari, solutionate amiabil pana la urma, se afla insa si un razboi mult mai grav. Acela pentru independenta procurorilor. Magistratii pot intelege ca Monica Macovei si noul sef al PNA-DNA, Daniel Morar vor sa-si aduca rapid propria "echipa" de anchetatori pentru a-si pune in practica viziunile. Calea aleasa insa de cei doi pentru a da afara procurorii care ies din "STAS" este cea care deranjeaza. IATA CALEA! Procurorii pentru a caror indepartare se lupta Morar si Macovei, 12 de la PNA si doi de la Parchetul Militar, au aflat despre ceea ce li se intampla din presa si nu cum era normal, de la sefii lor. Mai mult, ei nu au primit vreo motivare pentru dura masura dispusa impotriva lor, asa ca nu pot nici macar sa se apere. Acest "mod de operare" i-a afectat insa pe toti magistratii, care incep sa nu se mai simta atat de independenti pentru a imparti dreptatea. Presedintele CSM, Dan Lupascu, ne-a confirmat ieri ca pentru magistrati s-a cam umplut paharul: "Este o forfota continua in parchete si instante. Se simt vulnerabili. Putini se mai concentreaza pe operativitate. Mai mult se citeste presa, pentru ca de acolo se afla schimbarile".Seful DNA, Daniel Morar (stanga), a dat de inteles ca s-ar debarasa de toti subalternii |
Citește pe Antena3.ro
"Activitatea lor (n.n. - a procurorilor revocati) nu este conforma cu scopul PNA, adica marea coruptie. Daca le spuneam personal sa plece, s-ar fi interpretat ca sunt presiuni politice" - Daniel Morar, seful Departamentului National Anticoruptie
REVOCATII
|
Singurii magistrati revocati ieri din functii sunt cei doi militari, Samoila Joarza si Ionel Slavoiu, fostii sefi ai Sectiei Parchetelor Militare. Ei au fost considerati ineficienti de ministrul Justitiei si acuzati de tergiversarea unor anchete ca revolutia, mineriadele, generalul Plesita si stadionul Steaua. Niciunul dintre ei nu a ales calea demisiei, pensionarii sau a transferului, considerandu-le neonorabile. Prezent la CSM, magistratul Ionel Slavoiu a declarat ca isi insuseste toate criticile ministrului, fara a fi neaparat de acord cu ele. Inainte de a cere Consiliului sa aprobe propria revocare, Slavoiu a spus: "Am auzit-o pe doamna ministru spunand la televizor ca reforma justitiei este intarziata de oameni ai vechiului sistem. Atunci m-am intrebat eu carui sistem apartin, in opinia unora. Si mi-am raspuns: nu doresc sa apartin nici unui sistem!". Dupa auzul verdictului, Slavoiu a dat o ultima declaratie: "Astazi e ziua nepoatei mele care implineste un an si doua luni. Nu vreau decat sa ma duc sa ii spun la multi ani!". Samoila Joarza a venit ieri la CSM, dar la discutiile finale a lipsit. El ne-a declarat: "Vreau doar sa-mi fac treaba pe o functie de executie. Astept un coleg mai bun care sa vina sa faca ce n-am facut eu!".
|
MUTATII
|
Procurorii care si-au cerut transferurile pentru a scapa de revocare si-au indeplinit dorinta la CSM, cu unanimitate de voturi. Astfel, Alexandru Chiciu si Carmen Cojocaru au fost transferati de la PNA la Parchetul Capitalei. Ioan Ciofu, Gheorghe Stan si Octavian Lupescu vor presta la Parchetul Inaltei Curti. Nicolae Pascut se va muta la Parchetul Tribunalului Cluj, iar procurorul Constantin Irimia la Parchetul Curtii de Apel Bacau. Acesta din urma, anchetator al dosarelor privind fraudele de la BCR, ne-a declarat: "Ce nu au rezolvat invinuitii, pe alte cai, in faza de cercetare penala, au reusit acum altii, prin aceasta revocare!"
|