x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Exemplare rare de urși bruni cu guler alb, surprinse în România: Nu este vorba de vreun urs adus din Asia!

Exemplare rare de urși bruni cu guler alb, surprinse în România: Nu este vorba de vreun urs adus din Asia!

de Redacția Jurnalul    |    19 Dec 2023   •   09:30
Exemplare rare de urși bruni cu guler alb, surprinse în România: Nu este vorba de vreun urs adus din Asia!
Sursa foto: Parcul Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina

Apariție rară în Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina! "Nu este vorba nici pe departe de vreo mutație genetică, și nici vreun urs adus din Asia”

Potrivit DC News, în ultima perioadă, observăm o creștere a numărului de rapoarte privind apariția animalelor rare în diverse regiuni ale țării. Dacă anterior am fost martorii unei întâlniri cu o minunată pisică sălbatică (Felis Silvestris) în Parcul Național Retezat și am avut privilegiul de a vedea un râs, conform experților, în Parcul Natural Apuseni, acum asistăm la surprinzătoarea apariție a doi urși bruni, o femelă și puiul ei, cu guler alb, în Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina.

"Chiar dacă la prima vedere ne ducem cu gândul că a apărut o specie nouă de urs asiatic sau poate că umblăm cu "ursul vopsit" în Parcul Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina, realitatea este cu totul alta.

Una din camerele de monitorizare faună montate de rangerii parcului au surprins o femelă din specia urs brun împreună cu puiul ei, ambele exemplare prezentând o caracteristică aparte a coloritului blănii, un guler alb în jurul gâtului.

Acest fenomen este întâlnit destul de rar la specia urs brun.", transmit reprezentanții Parcului Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina.

De curând, una dintre camerele de supraveghere amplasate în Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina a surprins imaginea a doi urși bruni, o femelă și puiul ei, ambii din specia cu guler alb. Deși inițial s-ar putea crede că acești urși reprezintă o specie nouă, specialiștii resping această ipoteză. Conform directorului parcului, deși coloritul rar al blănii acestor exemplare este puțin obișnuit, s-au mai înregistrat astfel de cazuri în România. Cu toate acestea, este pentru prima oară când acești urși pot fi observați în cadrul acestui parc specific.

„Este pentru prima dată când observăm, în parc, astfel de exemplare. La pui este destul de des întâlnit acel guler, care dispare după ce ajung la maturitate. Însă aici este un fenomen mai aparte, pentru că și ursoaica are coloritul acesta al blănii și se pare că fiul său o moștenește. Nu este vorba nici pe departe de vreo mutație genetică, și nici vreun urs adus din Asia”,  transmite conducerea Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, pentru GO Hunedoara.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×