x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Uzul de arma este considerat un esec

Uzul de arma este considerat un esec

01 Iun 2004   •   00:00

Agitatie mare, vineri dimineata, in comuna nemteana Tupilati. Sirene, bubuituri de petarde si miros de pucioasa. Lunca se innegrise de uniformele fortelor de interventie.

EDUARD PASCU

Importante forte de ordine au descins in oborul din comuna Tupilati in jurul orei 11:00. Motivul? 20 de "scandalagii" atacasera un echipaj de politie aflat in misiune. Interventia prompta a Detasamentului de Politie pentru Interventie Rapida (DPIR) a fost incununata de succes. Sefii celor doua grupari au fost retinuti. Acesta nu a fost decat scenariul dupa care mascatii DPIR si jandarmii nemteni au sarbatorit incheierea cursului de pregatire pentru "Formarea instructorilor in domeniul securitatii publice".

Pe parcursul unei saptamani, trei ofiteri de politie francezi, care fac parte din Compania Republicana de Securitate (CRS), au format instructori romani de securitate publica. Cursantii nu au fost altii decat mascatii din zece judete (Timis, Mehedinti, Vaslui, Brasov, Sibiu, Alba, Mures, Caras-Severin, Arad, Bacau) si din Municipiul Bucuresti, vestitul Serviciul de Politie pentru Interventie Rapida (SPIR). Instruirea politistilor romani face parte din parteneriatul romano-francez pentru alinierea Politiei Romane la aquisul-ul Comunitatii Europene.

Orase "sensibile"

Comandantul actiunii, Patrick Rock, seful Companiei Republicane de Securitate nr. 54, Marsilia a declarat: "Compania Republicana de Securitate apartine unei Directii a Politiei Nationale Franceze care este sub directa conducere a Ministerului de Interne. Cele 61 de unitati de interventie care o compun sunt autonome si actioneaza independent pentru a asigura ordinea si linistea publica. Una singura are statut special. Este vorba de CRS 1 care se ocupa de securitatea presedintelui, a ministrilor si a celorlalti diplomati". "Am venit la Piatra-Neamt pentru a le arata colegilor nostri cateva elemente de lupta si interventie pe care le aplicam in cartierele sensibile din marile orase: Lion, Toulouse, Marsilia, Paris. Este adevarat ca avem in dotare pusti, pistoale si lansatoare de grenade lacrimogene, a caror utilizare sunt supuse legii dar pana la urma importanta este dorinta de a face un lucru bun si de a duce la bun sfarsit misiunea", a declarat ofiterul Patrick Rock. Ofiterii francezi, Patrick Rock, comandantul CRS 54 - Marsilia, lt.Yannick Vilpoux, CRS 51 - Orleans, si brigadierul Philippe Gilbert, CRS 43 - Charlon, sustin ca tehnicile de incatusare si cele de de actiune in situatii speciale sunt esentiale pentru reusita unei misiuni. Uzul de arma este considerat un esec, dar, in situatii de legitima aparare, nu.

Dotarea, eterna problema

Subcomisarul Daniel Cazacu, comandatul Detasamentului de Politie pentru Interventie Rapida (DPIR), vizibil marcat, atat la propriu, cat si la figurat, de lectia predata de francezi, cu fata putin zdrelita ca urmare a tehnicilor invatate a declarat: "Programul exercitiilor a fost foarte elastic. Ni s-a cerut mult efort fizic, dar si psihic. Am fost suprinsi de tehnica folosita de francezi si de eficacitatea lor. Cu o dotare asemanatoare lor vom putea avea si noi aceleasi rezultate".

Bandele romane, spaima Frantei

Colonelul Laurent Demolins, atasatul Ministerului de Interne la Ambasada Frantei din Bucuresti, a declarat: "In Franta de confruntam cu infractorii francezi si straini. In randul populatiei franceze imaginea Romaniei nu este prea buna din cauza numerosilor romani prinsi in Franta atat de politie, cat si de jandarmerie.

Colaborarea cu Politia Romana s-a imbunatatit prin crearea Punctului National Focal prin care romanii care au comis fapte ilegale sunt prinsi mai usor. La periferia marilor orase, exista bande organizate din romani si conduse tot de ei, care fura produse electronice. Bunurile furate sunt fie revandute in Franta fie sunt trimise in Romania. Prin colaborarea cu Politia Romana este mai usor sa descoperim aceste bande. In anul 2003 au fost alcatuite 10 comisii rogatorii pentru prelungirea achetei in Franta, fata de una in 2002 si nici una in 2001. Problema este ca acesti delincventi creeaza o imagine foarte proasta Romaniei".

Solidaritate de breasla

Mascatii din cele zece judete prezenti la cursul de pregatire, cat si SPIR bucurestean in frunte cu ofiterii francezi il sprijina pe subcomisarul Daniel Cazacu, comandantul Detasamentului de Politie pentru Interventie Rapida Neamt in procesul intentat de Fundatia Rromani Criss. Astfel politistii au pus mana de la mana pentru a se plati un avocat. Subcomisarul este acuzat de omor pentru ca a aparat viata lui si a subalternilor. Anul trecut la Orbic (o comunitate de rromi situata la granita dintre judetele Bacau si Neamt), politistul se afla in misiune ordonata. Acolo, trei urmariti general, periculosi au refuzat sa se predea. Mai mult, i-au atacat pe politisti cu topoarele. Doi dintre ei au fost impuscati mortal, iar al treilea a fost incatusat. Atunci, sase politisti s-au ales cu capetele sparte, iar un jandarm a ramas fara ochi.

Focsaniul, sub asediul "mascatilor"

Saptamana viitoare, delegatia franceza, impreuna cu reprezentantii SIAS si SPIR, va continua pregatirile politistilor de la Focsani si Braila. In imagine, de la stanga la dreapta, comisarul- sef Nicolae Alexandrescu - comandantul Serviciului de Politie pentru Interventie Rapida Bucuresti, colonelul Laurent Demolins - atasatul pe probleme de securitate al Ambasadei Frantei la Bucuresti, si comandantul Patrick Rock - Compania Republicana de Securitate nr. 54 - Marsilia.
×