x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Vă aşteptăm pe 19 mai... dacă aveţi curaj!"

"Vă aşteptăm pe 19 mai... dacă aveţi curaj!"

de Diana Scarlat    |    13 Mai 2010   •   00:00
"Vă aşteptăm pe 19 mai... dacă aveţi curaj!"
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul National
"Vă informăm: gradul de suportabilitate a atins apogeul", au scris sindicaliştii pe pancarte, la mitingurile de astăzi. "Ho-ţii! Ho-ţii! Ho-ţii!" se scandează în aceste zile la toate mitingurile din ţară. Sindicalişti, studenţi sau pensionari, toţi acuză actuala conducere a ţării de sărăcia care ne ameninţă, mai ales acum, după ce au fost anunţate măsurile aberante de austeritate. Printre huiduieli şi fluierături, protestatarii cer, invariabil, demisia Guvernului şi a preşedintelui Băsescu.

Membrii tuturor confederaţiilor sindicale au continuat astăzi protestele de stradă, după luptele crâncene din faţa Palatului Cotroceni, pe care pensionarii le-au dus miercuri împotriva forţelor de ordine, încercând să-l scoată pe preşedintele Băsescu din sediu. Şi studenţii au pichetat sediul Ministerului Educaţiei, pentru a patra zi consecutiv. Profesorii au refuzat invitaţia ministrului Funeriu la dialog, invitându-l, alături de ceilalţi colegi, pe 19 mai, în Piaţa Victoriei.

Membrii guvernului Boc sunt aşteptaţi pe 19 mai la cel mai mare miting de după mineriade, "dacă au curaj să vină", au declarat sindicaliştii. Protestele au început în faţa Palatului Cotroceni, unde s-au strâns aproximativ 200 de membrii ai celor cinci confederaţii sindicale, în jurul orei 9.30. După ora 10.30, aproximativ 300 de sindicalişti s-au strâns în faţa Guvernului, continuând protestele. Profesorii au protestat, la rândul lor, pentru a treia zi consecutiv, în faţa parlamentului, atât împotriva reducerilor salariale cu 25% în mod egal pentru toţi bugetarii, cât şi pentru rezolvarea nenumăratelor probleme din sistem şi pentru modificarea prevederilor aberante ale proiectului de Lege a educaţiei. Ministrul Funeriu a rămas singur la întâlnirea de la ora 8.00 pe care ar fi dorit s-o aibă astăzi dimineaţă cu liderii sindicatelor. Sindicaliştii au refuzat invitaţia pe care ministrul le-a adresat-o miercuri seara, după ce a primit vestea grevei. "Ministrul Educaţiei, Daniel Petru Funeriu, n-a înţeles nici măcar în ceasul al 12-lea că demersul blocării anului şcolar şi al grevei generale nu aparţine liderilor de sindicat, ci salariaţilor din învăţământ, care au semnat şi asumat prin referendum aceste acţiuni extreme de luptă sindicală, ca răspuns la lipsa de dialog şi dezinteresul faţă de problemele sistemului de învăţământ, manifestate în nenumărate rânduri de către reprezentanţii MECTS", arată cele patru federaţii sindicale din educaţie, într-un comunicat de presă comun. Profesorii sunt hotărâţi să declanşeze greva generală pe 31 mai, iar de miercuri nu mai trec notele în catalog. "Discursul patetic al Domniei sale, care face trimitere la respectarea drepturilor elevilor, este incorect, pentru simplul fapt că reducerea salariilor din învăţământ cu 25% înseamnă micşorarea finanţării per elev, măsură care prejudiciază şi mai mult calitatea actului educaţional. Dar despre dreptul elevilor de a beneficia de alocaţii - ce urmează a fi diminuate, din dispoziţia Guvernului din care, cu onor, face parte - de ce nu spune nimic domnul ministru?", se mai arată în acelaşi comunicat.

Sindicaliştii nu mai sunt dispuşi să dea curs invitaţiilor la un dialog al surzilor, spunând că ultima posibilitate de a stabili un dialog real cu reprezentanţii Executivului va fi miercurea viitoare, când protestatarii din toată ţara se vor strânge în Piaţa Victoriei, unde vor aştepta autorităţile la discuţii. La fel au procedat şi studenţii, la începutul săptămânii, când au refuzat invitaţia reprezentanţilor MECTS la dialog, hotărând să continue protestele în faţa ministerului şi în alte centre universitare din ţară până când vor vedea rezultate reale, nu doar vorbe şi promisiuni nerespectate.

"Renunţaţi la moşii/ şi daţi banii la copii!", ""Vrem să învăţăm/ nu să protestăm!", "Guvernul să trăiască/ din bursa studenţească!" sau "N-o să ne mişcăm din loc/ până n-o să vină Boc!" au fost câteva dintre mesajele pe care Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR) le-au transmis şi astăzi reprezentanţilor MECTS şi celorlalţi membri ai Guvernului. Studenţii au arătat încă o dată că întorc spatele ministerului, huiduindu-i şi fluierându-i chiar şi pe funcţionarii care intră sau ies din instituţie, însă şi-au arătat solidaritatea şi respectul deosebit faţă de pensionarii care au protestat miercuri la Cotroceni, aclamând şi aplaudând o bătrână care a trecut prin faţa lor.

Protestele vor continua, cu pauză de weekend, iar pentru miercurea viitoare s-au anunţat peste 40.000 de oameni în faţa Guvernului. Referitor la măsurile pe care Executivul le-ar putea lua fără să aducă la sapă de lemn populaţia, sindicatele cred că se poate modifica scrisoarea de intenţie către FMI, astfel încât salariile bugetarilor să scadă cu 10% şi numai în 2010, fără fi diminuate deloc pensiile, iar diferenţa să fie luată de la stimulente, achiziţii şi servicii. După două runde de discuţii cu sindicatele, la Palatul Cotroceni şi la Parlament, s-a decis ca scrisoarea de intenţie către FMI să fie reanalizată în Consiliul Economic şi Social (CES) şi să nu fie adoptată de Guvern decât cu avizul CES. Plenul CES a fost convocat pentru mâine, însă discuţiile ar putea fi amânate, la solicitarea confederaţiilor sindicale, care vor să analizeze cifrele exacte pe care se fundamentează măsurile de austeritate, date pe care le-au solicitat Ministerului Finanţelor. Fără participarea celor 15 reprezentanţi ai sindicatelor în CES, nu poate fi dat un aviz în cazul scrisorii de intenţie cu FMI.

×
Subiecte în articol: observator