x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum pot beneficia asigurații de vaccinuri pe bază de prescripție electronică

Cum pot beneficia asigurații de vaccinuri pe bază de prescripție electronică

de Redacția Jurnalul    |    11 Oct 2024   •   19:15
Cum pot beneficia asigurații de vaccinuri pe bază de prescripție electronică

Asigurații pot beneficia de vaccinuri pe bază de prescripție electronică, folosite în sistemul de asigurări sociale de sănătate, anunță Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Persoanele care pot beneficia de decontare în regim de compensare sunt împărțite în funcție de tipul de vaccin.

Pentru vaccinurile gripale, persoanele cu vârsta între 45 și 65 de ani, fără boli cronice, vor avea parte de o compensare de 50%. Compensarea de 100% este disponibilă pentru: copiii între 6 luni și 19 ani, femeile gravide, persoanele cu vârsta între 19 și 65 de ani care suferă de diverse afecțiuni cronice, precum boli cardiovasculare, respiratorii sau oncologice și persoanele cu vârsta peste 65 de ani.

Vaccinurile pneumococice sunt compensate integral pentru copiii cu vârsta sub 19 ani născuți înainte de 1 octombrie 2017 și pentru persoanele între 19 și 65 de ani cu anumite afecțiuni medicale. De asemenea, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani și personalul medical beneficiază de aceleași condiții de compensare.

Vaccinul meningococic este compensat integral pentru persoanele cu vârsta între 6 săptămâni și 65 de ani care suferă de afecțiuni specifice, dar și pentru persoanele de peste 65 de ani. Vaccinul împotriva papilomavirusului (HPV) este compensat cu 50% pentru femeile între 19 și 45 de ani, iar persoanelor între 11 și 19 ani li se oferă compensare integrală.

Pentru vaccinurile diftero-tetano-pertussis, gravidele beneficiază de compensare de 100%. Pentru vaccinul împotriva hepatitei B, persoanele dializate, cele cu infecţie HIV/SIDA, cele care au suferit un transplant, cele cu hepatopatii cronice și cele din grupa de vârstă 19 - 59 de ani cu diabet zaharat beneficiază de compensare integrală.

Prescrierea vaccinurilor se va realiza conform protocoalelor terapeutice stabilite de comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății, de către medici din toate specialitățile aflate în contract cu casele de asigurări de sănătate. Prescripția medicală electronică este valabilă timp de 30 de zile de la data emiterii.

Administrarea vaccinurilor din sublista E de medicamente compensate va fi făcută de medici vaccinatori, care pot include medici de familie, epidemiologi sau pediatri, dar și de farmaciștii vaccinatori, în cazul vaccinului gripal. Detalii despre farmaciile autorizate pentru administrarea vaccinului gripal pot fi găsite pe site-ul Ministerului Sănătății.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: vaccinuri asigurare prescriptie