x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vâlcea / La un pas de a recicla muniţie de război

Vâlcea / La un pas de a recicla muniţie de război

de Ovidiu Ciutescu    |    04 Dec 2008   •   00:00

Mai multe elemente de muniţie explozivă, între care şi obuze de artilerie, au fost descoperite chiar înainte să fie introduse în compactorul de fier vechi al unei firme de reciclare din Râmnicu Vâlcea, informează Agerpres.



“Sunt 10 proiectile de artilerie, 18 elemente de muniţie de tip focos şi o butelie de pornire pentru transportoare blindate, pe care un grup de muncitori le-au găsit în zona de sortare a deşeurilor metalice, în apropierea presei hidraulice folosite la compactarea fierului vechi,” a anunţat, joi, Cătălin Popescu, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea. Muniţia a fost imediat ridicată de pirotehniştii apărării civile şi depozitată în condiţii de siguranţă, urmând să fie distrusă prin detonare într-un poligon autorizat pentru efectuarea acestei operaţiuni.


Muniţia descoperită de muncitori a ajuns în halda de fier vechi fiind adusă de unul dintre furnizorii firmei de colectare şi reciclare şi este de diferite tipuri şi mărimi - patru lovituri de artilerie de calibrul 75 de milimetri, o lovitură de artilerie de calibrul 76 de milimetri, trei bombe de aruncător de calibrul 82 de milimetri, două bombe de aruncător de calibrul 120 de milimetri şi 18 elemente de tip focos. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Vâlcea, care nu a precizat vechimea şi originea elementelor de muniţie, unele dintre proiectile erau în perfectă stare de funcţionare, iar introducerea lor în compactor ar fi putut produce o catastrofă.

×
Subiecte în articol: romania