“Draga mea prietenă, nu lăsa un singur om să îţi distrugă viaţa. Ia-ţi puterea înapoi! Am trecut printr-o situaţie similară celei prin care treci şi tu acum şi, înainte de a continua să citeşti vreau să-ţi spun că se poate merge mai departe. Se poate recâştiga controlul asupra propriei vieţi. Ştiu cum este să îţi pierzi dorinţa e a depăşi greutăţile apărute în viaţă. Ştiu cum este ca între loviturile şi umilinţele îndurate, să începi să uiţi că viaţa poate fi şi furmoasă şi merită trăită din plin, cu bucurie, nu cu lacrimi. Valorezi prea mult ca să te laşi umilită, bătută, ucisă. Mai ai multe vise de îndeplinit atât pentru tine cât şi pentru copiii tăi. Aşa cum îmi spunea un psiholog care m-a ajutat în acest proces de vindecare:<
25 noiembrie este Ziua Internaţională de luptă împotriva violenţei domestice.
“Statisticile oficiale ale guvernului României arată că în perioada 2004 - 2011 s-a înregistrat un număr estimativ de 82.000 e cazuri de violenţă domestică şi 800 de decese, dar aceste valori sunt mult subestimate. Mai puţin de 1% din cazurile de abuz sunt incluse în statisticile oficiale, din cauză că femeile abuzate nu depun plângeri împotriva agresorilor.” ne spun cei de la Asociaţia “Necuvinte”, o organizaţie din Bucureşti, care luptă împotriva violenţei domestice îndreptată împotriva femeilor şi copiilor. Violenţa domestică nu este o eroare statistică! Pasivitatea noastră creează tragedii! La fiecare 2 zile, o femeie este ucisă în România din cauza violenţei în familie. Nu avem, în acest moment, o statistică reală care să ne prezinte adevărata mărime a acestui fenomen în România. Crima este singura statistică garantată. Violenţa în familie, hărţuirea, abuzul, violul, sclavia sexuală, fac parte dintr-o normalitate istorică, dintr-o educaţie a zeci de generaţii, în care femeia a fost vazută strict ca o utilitară, al carei rol este doar de a procrea şi îngriji casa. Scrierile religioase ne spun că este un păcat să ucizi, la fel Codul Penal ne spune că violenţa în familie este o infracţiune care se poate pedepsi cu închisoarea.”
Ce este violenţa domestică? “Recunoaşterea abuzului este primul pas spre a obţine ajutor. Abuzul în familie adesea escaladează de la ameninţări şi injurii la violenţă. Şi, în timp ce prejudiciul fizic poate fi pericolul cel mai evident, consecinţele emoţionale şi psihologice ale abuzului în familie sunt, de asemenea, severe. Relaţiile emoţional abuzive îţi pot distruge stima de sine, duc la anxietate şi depresie şi te pot face să te simţi neajutorată şi singură. Nimeni nu ar trebui să suporte acest tip de durere. Primul pas către eliberare este recunoaşterea faptului că situaţia în care te afli este abuzivă. Odată ce ai recunoscut realitatea situaţiei abuzive, poţi obţine ajutorul de care ai nevoie. “
Ce este violenţa în familie? “Violenţa în familie poate fi definită ca un tipar de comportament în orice relaţie, care este folosit pentru a obţine sau a menţine puterea şi controlul asupra unui partener intim. Abuzul se poate manifesta prin acţiuni fizice, sexuale, emoţionale, economice sau psihologice sau ameninţări de acţiuni care influenţează o altă persoană. Acesta include orice comportamente care sperie, intimidează, terorizează, manipulează, răneşte, umileşte pe cineva. Violenţa domestică poate apărea la oricine de orice rasă, vârstă, orientare sexuală, religie sau sex. Se poate întâmpla la cuplurile care sunt căsătorite, locuiesc împreună sau în relaţii de orice tip. Violenţa în familie afectează persoanele din toate mediile socio-economice şi din toate nivelurile de educaţie.”
În această seară, Asociaţia Necuvinte organziează un eveniment de strângere de fonduri pentru că lupta nu se opreşte doar la declaraţii şi statistici. Simona Voicescu, fondator al asociaţiei, ne spune: “Vrem să construim centre de tranzit pentru victimele abuzurilor, care să ofere servicii integrate pentru femei şi copiii lor. Consiliere juridică, psihologică, cursuri de reorientare profesională, îngrijire pentru ele şi copiii lor.” Şi multe altele. Asociaţia are parteneriat cu Inspectoratul General al Poliţiei Române.
În această seară, alături de “Necuvinte” şi de toate femeile abuzate din România vor fi: Marcel Iureş, Leonard Doroftei, Alin Petrache, Hari Dumitraş. Aceştia sunt “îngerii”, cum le spune Simona Voicescu, dar toţi cei care vor să se implice în lupta împotriva violenţei domestice sutn aşteptaţi.