x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Varujan Vosganian: Bugetul României este mult mai sărac decât s-a prognozat

Varujan Vosganian: Bugetul României este mult mai sărac decât s-a prognozat

18 Dec 2008   •   00:00
Varujan Vosganian: Bugetul României este mult mai sărac decât s-a prognozat

Scăderile dramatice ale veniturilor au pus bugetul de stat pe butuci. Ţinta anuală de deficit bugetar de 2,3% a fost de mult depăşită. Astfel, după 11 luni, cheltuielile au fost cu zeci de miliarde de lei mai mari faţă de încasări, informează Antena3.



Potrivit lui Vosganian, autortăţile prefiguraseră un deficit de 1,9% şi s-a ajuns la 2,9%. Mai mult, dacă în decembrie încasările îşi revin, acesta ar putea ajunge la 3,5%. Ministrul de finanţe încă în funcţie, Varujan Vosganian, a declarat că bugetul este cu mult mai sărac anul acesta, decât au prognozat România si Comisia Europeană. Asta după ce în ultimele luni, oficialii de la Palatul Victoria încercau să convinga pe toată lumea că economia are o creştere fără precedent. Acum Vosganian este de părere că dezechilibrele financiare se vor adânci în primele luni ale lui 2009.
Situaţia încasărilor s-ar putea înrăutăţi pentru decembrie. Miza este una foarte mare mai ales că bugetarii încă mai speră la al treisprezecelea salariu dacă de prime deja nu mai poate fi vorba. Potrivit lui Varujan Vosganian, mai multe state din UE vor termina anul 2008 cu deficite de peste 4%, ca urmare a crizei financiare internaţionale. De altfel, la începutul lui noiembrie, Comisia Europeană a anunţat că anticipează o majorare a deficitulului bugetar al României la 3,5% din PIB în 2008, din cauza majorării cheltuielilor publice. (V.A.)

×
Subiecte în articol: romania