x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vaslui: Zeci de poliţişti, suspectaţi că ar fi folosit diplome false la angajare

Vaslui: Zeci de poliţişti, suspectaţi că ar fi folosit diplome false la angajare

06 Sep 2010   •   00:00
Vaslui: Zeci de poliţişti, suspectaţi că ar fi folosit diplome false la angajare

Corpul de Control al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră a început o acţiune de verificare a actelor de studii în baza cărora s-au angajat zeci de poliţişti din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Vaslui, existând suspiciuni că diplomele unora dintre ei ar fi false.



Potrivit şefului IJPF Vaslui, comisar şef Valeriu Bodoga, suspiciunile au apărut după ce patru poliţişti au fost deja condamnaţi de judecători, dovedindu-se că au obţinut diplomele de bacalaureat fără a frecventa cursuri. De asemenea, procurorii huşeni au finalizat, în cursul săptămânii trecute, cercetările în cazul unui alt poliţist angajat în baza unor acte şcolare falsificate, urmând ca şi acesta să fie trimis în judecată.

"Corpul de Control  a demarat o acţiune de control în cadrul instituţiei. Verificările sunt în plină desfăşurare. Tot ce pot preciza este că se fac verificări la actele de studii ale mai multor poliţişti de frontieră. La sfârşitul verificărilor, probabil, conducerea Inspectoratului General va face public rezultatul anchetei", a declarat comisarul şef Valeriu Bodoga, inspector şef al IJPF Vaslui.

Comisia de control verifică actele a 40 de poliţişti de frontieră care au prezentat la angajare documente din Republica Moldova din care reieşea faptul că ar fi absolvit două clase liceale la Chişinău, informează realitatea.net. Potrivit anchetatorilor, poliţiştii de frontieră au recurs la această metodă în anul 2006, când posturile de sergent din cadrul IJPF Vaslui au fost transformate în posturi de agent. Pentru a ocupa noile funcţii, sergenţii au fost obligaţi să aibă studii liceale. Mulţi dintre ei erau, însă, absolvenţi de opt clase sau şcoli profesionale.

Ancheta de la IJPF Vaslui a fost demarată după ce patru poliţişti de frontieră au fost găsiţi vinovaţi şi condamnaţi la câte doi ani şi zece luni de închisoare cu suspendare, pentru că s-au folosit de diplome false pentru a se angaja la IJPF Vaslui.

Pe parcursul cercetărilor, procurorii huşeni au cerut sprijinul Procuraturii Generale din Republica Moldova. Potrivit procurorilor, poliţiştii de frontieră vasluieni au prezentat la angajare acte liceale eliberate de şcoala nr. 35 din Chişinău, unitate care nu are clase de liceu. De asemenea, în registrul matricol figurau alte nume în dreptul actelor de studii cu seria şi numărul prezentat de agenţii de frontieră. Conducerea şcolii a precizat că actele de studii nu au fost emise de această unitate de învăţământ, atât ştampila, cât şi semnăturile directorului fiind falsificate. Mai mult, în perioada 1993 - 1994, când poliţiştii ar fi efectuat studiile la Chişinău, aceştia nu figurau în registrele de ieşire cu destinaţia Republica Moldova.

×
Subiecte în articol: observator