x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Verdict în cazul Petrila: Cinci persoane poartă vina pentru deflagraţie

Verdict în cazul Petrila: Cinci persoane poartă vina pentru deflagraţie

07 Apr 2009   •   00:00
Verdict în cazul Petrila: Cinci persoane poartă vina pentru deflagraţie

Decizie în cazul accidentului de muncă de la mina Petrila, de acum cinci luni. Inspecţia Muncii a anunţat, astăzi, rezultatele anchetei derulate. 13 mineri au murit, iar alţi 15 au fost grav răniţi la Exploatarea Minieră Petrila, în urma a două explozii consecutive care au avut loc în ziua de 15 noiembrie 2008.

Potrivit Marianei Basuc, inspector general de stat Inspecţia Muncii, comisia de cercetare a stabilit că responsabilitatea în cazul accidentului de la mina Petrila este purtată de cinci persoane:

- directorul sucrursalei, exploatarea minieră Petrila
- inginerul şef securitate minieră, exploatarea minieră Petrila
- şeful staţiei de salvare minieră, exploatarea minieră Petrila
- inginerul şef producţie, exploatarea minieră Petrila
- şeful sectorului exploatare minieră Petrila

În cazul primelor trei persoane, s-a decis continuarea cercetării penale sub aspect infracţional. Mariana Basuc a mai precizat că au fost aplicate 18 sancţiuni contravenţionale, din care 14 exploatării miniere Petrila. Totodată, au fost date amenzi în valoare de 152.000 lei. În urma cercetărilor efectuate s-a mai stabilit că întregul incident putea fi evitat dacă s-ar fi luat măsuri de siguranţă la timpul potrivit.

13 mineri au murit, iar alţi 15 au fost grav răniţi la Exploatarea Minieră Petrila, în urma a două explozii consecutive care au avut loc în ziua de 15 noiembrie 2008. Deflagraţia s-a produs la o adâncime de câteva sute de metri. Cercetările preliminare au stabilit atunci că ar fi fost vorba de o acumulare de gaze. Pe de altă parte, minerii au acuzat conducerea Companiei Naţionale a Huilei că le impune condiţii de muncă inumane şi că nu ţine cont de măsurile de protecţie a muncii.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: observator petrila minieră