x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Veşti bune pentru mămici: De la 1 octombrie, indemnizaţia pentru creşterea copilului revine la 85% din venitul net

Veşti bune pentru mămici: De la 1 octombrie, indemnizaţia pentru creşterea copilului revine la 85% din venitul net

25 Sep 2012   •   10:44
Veşti bune pentru mămici: De la 1 octombrie, indemnizaţia pentru creşterea copilului revine la 85% din venitul net

Camera Deputatilor a adoptat, astazi, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 124/2011, care prevede majorarea indemnizatiei de crestere a copilului de la 75% la 85% din venitul net, incepand cu 1 octombrie 2012. Proiectul de lege urmeaza sa intre in sesiunea de vot final a Camerei.

Proiectul de lege prevede si renuntarea la conditionarea acordarii concediului de crestere a copilului si a indemnizatiei de crestere a copilului doar pentru primii 3 copii din familie. Totodata, proiectul de lege prevede flexibilizarea posibilitatilor de plata a beneficiarilor de ajuror social pentru cei care au de platit taxe si impozite locale, implicand flexibilizarea perioadei in care sunt obligati la plata acestor impozite si taxe.

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat ca prin amendamentele aduse de deputati la proiectul de lege s-a prevazut "stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copiilor la 85% din media veniturilor nete ale persoanei cu mentinerea limitei minime si maxime, respectiv 1.200 si 3.400 de lei, si cu dreptul de acordare a stimulentului de insertie si pentru persoanele care au optat pentru concediu pana la implinirea varstei de doi ani a copilului, eliminarea limitarii la trei nasteri a situatiilor pentru care se acorda concediu si indemnizatia pentru cresterea copiilor, acordarea sumei suplimentare de 600 de lei pe perioada suprapunerii cazurilor in care persoana se afla cu un copil in perioada de concediu si indemnizatie si naste, adopta sau ia in custodie un alt copil".

Totodata, Campeanu a precizat ca o alta modificare adusa prin legea de aprobare a OUG 124/2011 prevede 'flexibilizarea conditiei de achitare a impozitelor si taxelor locale' pentru beneficiarii de drepturi sociale.

"Verificarea se va face doar in cazul familiilor si persoanelor singure care au drepturi stabilite de cel putin sase luni si vor fi excluse de la verificare familiile monoparentale. De asemenea, se reglementeaza o perioada de gratie de 60 de zile in care se pot plati datoriile catre bugetele locale", a explicat ministrul Muncii.

La inceputul lunii august, Campeanu declara ca toate fondurile necesare platii indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului vor fi asigurate de catre bugetul de stat din fondurile special alocate Ministerului Muncii.

×