x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator UPDATE Vești BUNE pentru românii nevaccinați. Data de la care vor avea acces liber in mall uri

UPDATE Vești BUNE pentru românii nevaccinați. Data de la care vor avea acces liber in mall uri

04 Feb 2022   •   10:05
UPDATE Vești BUNE pentru românii nevaccinați. Data de la care vor avea acces liber in mall uri
Sursa foto: Pixabay.com

Hotărârea de guvern privind prelungirea stării de alertă din 7 februarie 2022 a fost publicată în Monitorul Oficial. O schimbare importantă este permiterea accesului persoanelor nevaccinate în magazinele alimentare din mall-uri, în anumite condiții.

Totodată, la restaurante, cinematografe, teatre, intrarea este permisă în proporție de 50% din capacitate, dacă rata de incidență a infecțiilor cu COVID-19 este sub 3 la mie în localitate și de 30% la incidență de peste 3 la mie. Deocamdată, în plin val Omicron, gradul de ocupare este de 30%. 

Toate persoanele au voie să meargă în magazinele alimentare din parcuri comerciale, centre comerciale pe culoare speciale de intrare și ieșire, cu asigurarea unei suprafeţe de minim 4 metri pătraţi raportat la suprafaţa destinată vânzării pentru fiecare persoană. Este limitat numărul coşurilor de cumpărături la numărul maxim de persoane care au acces.

În prezent este permis doar accesul persoanelor vaccinate în supermarketurile din mall-uri. 

"După mai multe discuţii care au avut loc inclusiv la nivel înalt, cu domnul prim-ministru şi cu operatorii economici, s-a ajuns la soluţia că dacă există un culoar dedicat, controlat, de intrare, deplasare şi ieşire, se poate merge în condiţiile în care se merge la celelalte magazin alimentare, dar va trebui stabilit clar: 4 metri pătraţi per persoană, luând în considerare numai spaţiul de vânzare, ce înseamnă că se face calcul, să iasă din calcul la suprafaţa respectivă rafturile, zonele de expunere şi rămân numai zonele în care circulă oamenii, de fapt. Acolo se calculează, la 4 metri pătraţi pe persoană şi ca să fie controlabilă situaţia, dacă există 50 de persoane limită, atunci sunt 50 de cărucioare. Fiecare persoană intră cu căruciorul şi pleacă cu căruciorul, îl lasă afară şi poate intra altă persoană, dacă se atinge numărul maxim de persoane", a spus Arafat.

Toate celelalte măsuri pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 vor fi menținute pentru încă 30 de zile. 

Masca de protecție de tip medical și FFP2 este obligatorie în spațiile închise și deschise, cu acoperirea nasului și a gurii. 

ȘTIRE INIȚIALĂ CNSU  a adoptat o hotărâre prin care va fi permis accesul persoanelor nevaccinate anti COVID-19 în centrele comerciale, din 7 februarie 2022. Starea de alertă va fi prelungită pentru alte 30 de zile.

Deși accesul va fi liber la mall-uri, vor exista și zone unde va fi nevoie de certificatul verde. 

„ Accesul la operatorii economici care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor alimentare situați în centrele și parcurile comerciale să fie permis tuturor persoanelor dacă sunt stabilite culoare dedicate și controlate de intrare, deplasare și ieșire în/din acestea, este asigurată o suprafață de minimum 4 mp din suprafața destinată vânzării, pentru fiecare persoană și este limitat numărul coșurilor de cumpărături la numărul maxim de persoane ce poate avea acces”, arată documentul CNSU.  

Astfel, activitatea cu publicul în centrele și parcurile comerciale va fi permisă doar pentru persoanele vaccinate și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, persoanele care se află între sfârșitul perioadei de izolare și până la a 180-a zi ulterioară confirmării pozitive pentru virusul SARS-CoV2.

Decizia CNSU trebuie aprobată de guvern.
 

×
Subiecte în articol: mall nevaccinat COVID certificat covid